Wat zijn stockfoto's en waar kan je ze vinden
10 juli 2020 
4 min. leestijd

Wat zijn stockfoto's en waar kan je ze vinden

Ben je bekend met het gezegde “shit in – shit out”? Het staat voor een heleboel dingen in het leven, maar het past in het wereldje van foto bewerken echt als een bus!

Het is logisch als je start met beelden van slechte kwaliteit, dat de uitkomst in bijna alle gevallen net zo slecht zal zijn, al dan niet slechter. ðŸ¤¯

shit in – shit out! Starten op slechte beelden is als een voetbalwedstrijd beginnen met 3-0 achterstand!

 

Maar hoe kom je dan aan goede beelden?

Natuurlijk kan je in Google rondsnuffelen onder het tabje ‘afbeeldingen’. Maar of dat nou verstandig is? Ik denk het niet.

Willekeurig een afbeelding van het internet aftrekken hoeft overigens geen probleem te zijn, zolang je het voor eigen gebruik toepast. Netjes is het niet.

Wil je iets zakelijk toepassen kan je niet “zomaar een foto van het internet afplukken”. Het kan je juridisch in de problemen brengen door auteursrecht.

Hoe kom je dan aan goede beelden én waarvan de auteur (de eigenaar / maker) het geen probleem vindt dat je ze gaat gebruiken?

Het antwoord zit hem in stockfoto’s! 📸

Stockfoto’s zijn beelden die je mag gebruiken voor particulier en of zakelijk gebruik. Ik benoem dit omdat niet alle stockfoto’s voor commerciële doeleinden gebruikt mogen worden. Houd dit in de gaten.

We kunnen de wereld van stockfoto’s in tweeën delen. Gratis stockfoto’s en betaalde stockfoto’s.

Stockfoto's kunnen helpen om een beter beeld te maken

Stockfoto’s kunnen helpen om een beter beeld te maken

Stockfoto’s die je moet betalen

Betaalde stockfoto’s zijn (eerlijk is eerlijk) vaak de betere foto’s. In veel gevallen zijn de fotografen professionals en zien ze het verkopen van een stockfoto’s als een bron van inkomsten.

Een betaalde stockfoto kan variëren van 5 euro tot honderden euro’s per stuk. Het ligt er maar net aan wat er op het beeld staat. Zo zijn beelden met mensen erop vaak een stuk prijziger dan een ondergaande zon.

Betaalde stockfoto websites zijn heel interessant als je een goed beeld nodig hebt en een ruim aanbod zoekt. De kans dat je de gekochte foto overal op het internet tegenkomt, bijvoorbeeld bij de concurrent, is een stuk kleiner.

Een aantal mooie betaalde stockfoto websites:

Shutterstock.com
Deathtothestockphoto.com
iStockphoto.com
Stockphoto.com
Stockadobe.com

Er zijn veel gratis stockfoto's te verkregen. Nadeel is dat ook veel mensen ze gebruiken!

Er zijn veel gratis stockfoto’s te verkregen. Nadeel is dat ook veel mensen ze gebruiken!

Gratis stockfoto’s

Zit je in een iets zuinigere modus? Dan zijn gratis stockfoto’s een optie. Ik gebruik ze al jaren en heb ik inmiddels een flinke bak aan toffe foto’s bij elkaar verzameld.

Het nadeel van gratis stockfoto’s is dat je ze echt werkelijk overal terugziet. Ik merk dat ook met foto’s die ik heb bewerkt voor de Pixel Unie in de Photoshop cursus.

De vijver met mooie foto’s is een stuk kleiner en er zijn een heleboel mensen aan het vissen naar mooie gratis beelden. We vissen dus allemaal dezelfde mooie foto’s op.

Een aantal mooie stockfoto websites met gratis aanbod:

Pexels.com
Unplash.com
Pixabay.com
Skitterphoto.com
Freeimages.com

 

Een timmerman zou zeggen: goed gereedschap is het halve werk!

Een timmerman zou zeggen: goed gereedschap is het halve werk!

Ik maak regelmatig gebruik van Pexels.com. Ze hebben een grote database en mooie foto’s. Voor zakelijke doeleinden maak ik graag gebruik van Shutterstock of StockAdobe.

Het voordeel van StockAdobe is dat het naadloos werkt met Photoshop. Je kunt zelfs in Photoshop zoeken aar een stockfoto, deze even proberen doormiddel van een lage resolutie versie. En als je tevreden bent is de foto met een muisklik in je document. Wat dat betreft heeft Adobe dit goed voor elkaar!

Welke stockfoto website gebruik jij? Gebruik je altijd gratis beelden of voel je meer voor een betaalde stockfoto?

Aanvullingen op de lijst met goede websites zijn van harte welkom! 💪

Over de schrijver
Ik ben Roy, bouwjaar 1979 en oprichter van de Pixel Unie. Ik ben gek op digitaal tekenen en foto's bewerken. Met de Pixel Unie ben ik op zoek naar de psychologie achter inspiratie en creativiteit. Een reis waarin ik je graag meenemen naar het ontdekken van creatief vermogen?
Reactie plaatsen

Heb je een vraag?

Wij ontvangen graag jouw vragen en/of suggesties.