5 tips voor een beginnende fotoshopper
15 juli 2020 
6 min. leestijd

5 tips voor een beginnende fotoshopper

Je hebt een hele stapel oude foto’s met beschadigingen die je graag wilt repareren. Of je wilt voor je webshop productfoto’s zelf bewerken in plaats van uitbesteden. Of je wilt in Photoshop verder met je foto’s waar de mogelijkheden in Adobe Lightroom stoppen. Of misschien wil je websites gaan ontwerpen of ga je digitaal tekenen.

Er zijn honderd en één redenen te bedenken waarom je met Photoshop zou willen werken. Maar waar moet je beginnen als je nog helemaal aan het begin staat? Met deze blog wil ik je een duw in de juiste richting geven!

 

Tip 1: koop een goede fotoshop computer

Photoshop is een ingewikkeld en stevig programma. Het vraagt best wel wat rekenkracht en slokt met gemak je werkgeheugen op. Om nog maar te zwijgen over het opslaan van de vele honderden foto’s die je gaat bewerken of bewerkt hebt.

Werken met Photoshop vraagt om nadenken over je computer. Wil of moet je op lokatie werken? Dan is een laptop de beste optie. Kan je op een vaste plek werken adviseer ik je om na te denken over een desktop.

Photoshop doet het goed op een snelle 6 of 8-core processors. Probeer hierop niet te bezuinigen

Uiteraard heeft iedereen een eigen budget om te besteden aan een computer. In de basis werkt Photoshop graag met een snelle processor (rond de 4Ghz) en minimaal 8GB werkgeheugen. Meer tips over waar je op kunt letten voor een leuke Photoshop computer vind je in dit blog: 5 hardware tips voor een bloedsnel Photoshop systeem

 

Tip 2: denk aan genoeg opslag voor je bewerkte foto’s

Als je met Photoshop aan de slag gaat moet je er rekening mee houden dat je (sneller dan je denkt) door je opslagruimte heen raakt.

Ook iets om over na te denken is hoe veilig je werk staat als je het alleen op je computer bewaart. Er zijn betere manieren om je werk te bewaren.

Om te beginnen zijn er clouddiensten zoals Onedrive, Google Drive en Dropbox. Je slaat je werk zo een stuk veiliger op en als er iets gebeurd met jouw opslagstation is het werk altijd nog in de cloud aanwezig.

En dat is geen overbodige luxe als je met een foto’s bezig bent die je liever niet kwijt wil raken (zo zijn wij van onze dochter de eerste 5 maanden van haar leven aan foto’s kwijt geraakt 😭😢 )

Een externe harde schijf is handig en zéér onveilig. Stuk = alles kwijt! Sla je werk op in de cloud of op een NAS

Een andere optie waar je over kunt buigen is het aanschaffen van een NAS. Een NAS (Network Area Storage) is een doosje met daarin een aantal harde schijven, die je aansluit op het netwerk. Omdat het werk wat je opslaat wordt gekopieerd over verschillende schijven is de opslag veel veiliger.

 

Tip 3: werk in Photoshop met een tekentablet

Werken met een tekentablet geeft je zoveel meer precisie en plezier in foto bewerken dan dat je ooit met een muis zal behalen. Begrijp me niet verkeerd: Je kunt prima foto bewerken met een muis. Toch is het niet hetzelfde als met een tekentablet.

Met een tekentablet ben je zoveel malen preciezer en voelt het ook veel natuurlijker. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat werken met een tekentablet een paar weken oefening vereist.

Er zijn drie merken tekentablets die je zult tegenkomen op de Nederlandse markt. Dat zijn Wacom, Huion en X-Pen.

Wacom is de grote baas onder de tekentablets en is dat al vele vele jaren. Huion timmert aan de weg en heeft een interessante lijn met tekentablets voor starters. X-Pen heeft toegankelijke budget modellen.

 

Tip 4: welk fotobewerkprogramma ga je gebruiken

Nu heb ik het steeds over Photoshop, maar er zijn natuurlijk meer fotobewerkingsprogramma’s op de markt waarvan sommige zelfs gratis.

Photoshop is het meest veelzijdig én het meest gebruikte fotobewerkingsprogramma op de markt.

Helaas wel voor een stevige prijs. Je bent al snel 20 euro per maand kwijt om Photoshop te mogen gebruiken. Ben je een student of leraar dan maak je kans op een flinke korting. Ik heb in dit blog een aantal manieren uitgelegd hoe je aan Photoshop kan komen.

Als Photoshop voor jou geen optie is, is Affinity Photo het mogelijk wel. Voor een eenmalige aanschaf kan je gebruik maken van de software. Affinity Photo is een fotobewerkingsprogramma die veel weg heeft van Photoshop. Sterker nog, bijna alle sneltoetsen zijn ook hetzelfde. Best slim gedaan van Serif, de maker van Affinity Photo.

Als je de gratis route gaat nemen is GIMP wellicht een optie. Houdt er wel rekening mee dat er concessies zijn gemaakt ten opzichte van de betaalde programma’s.

 

Tip 5: motivatie issues? Niet stoppen maar doorgaan!

En dan de motivatie. Foto bewerken kan best ingewikkeld zijn. Tientallen menu’s, knoppen en nog meer dropdownmenu’s. Een programma leren als Photoshop vraagt om doorzettingsvermogen.

Ik kan je alvast waarschuwen dat het een onwijs verslavend programma is als je eenmaal de draad te pakken hebt.

Blijf vooral doorgaan en weet dat je er niet alleen voorstaat. Ons Photoshop forum is er natuurlijk niet voor niets. Heb je vragen over Photoshop dan drop je ze gewoon daar en kan ik of iemand anders je een handje helpen.

Falen bestaat niet. Er is hoogstens uitgesteld succes

 

 

Conclusie: Waar begint een startende fotobewerker?

Je weet nu dat je je af moet vragen of je computer geschikt is om foto’s te bewerken. Bezit je een oud beestje of werk je op een simpele laptop? Dan weet je op voorhand al dat de ‘Photoshop experience’ niet al te best zal zijn.

Photoshop werkt graag met een rappe processor en genoeg werkgeheugen.

Denk na over extra opslagcapaciteit zoals de cloud of op een eigen opslag systeem zoals een NAS. Een externe harde schijf is handig maar onveilig.

Werken met een tekentablet is een must! (hier meer over tekentablets)

Werken met een tekentablet een must!! (hier meer over tekentablets)

Is werken met Photoshop voor jou niet mogelijk of wil je de maandelijkse kosten niet ophoesten? Dan is Affinity Photo een mooie optie. Wil je gratis werken dan is GIMP een idee.

 

Om af te sluiten; Photoshop is ingewikkeld en je raakt makkelijk de weg kwijt. Ik ben daar ook geweest en het was een leuk avontuur. Toch had ik het fijn gevonden als ik de tijd die ik nodig had om alles uit te dokteren had kunnen besparen door het in één keer goed te leren.

Wil jij ook geen tijd aan verliezen aan het uitdokteren hoe Photoshop werkt? Ik leer je graag de basis met mijn online cursus ‘Photoshop  voor beginners‘!

https://pixelunie.nl/photoshop-cursus/

Nieuwsgierig? Proef van de eerste 7 lessen met een gratis proefabonnement.

Over de schrijver
Ik ben Roy, bouwjaar 1979 en oprichter van de Pixel Unie. Ik ben gek op digitaal tekenen en foto's bewerken. Met de Pixel Unie ben ik op zoek naar de psychologie achter inspiratie en creativiteit. Een reis waarin ik je graag meenemen naar het ontdekken van creatief vermogen?
Reactie plaatsen

Heb je een vraag?

Wij ontvangen graag jouw vragen en/of suggesties.