7 manieren om aan Photoshop te komen (en 2 alternatieven)
07 juli 2020 
6 min. leestijd

7 manieren om aan Photoshop te komen (en 2 alternatieven)

Ik ontvang regelmatig vragen of Photoshop ook gratis te verkrijgen is. Helaas moet ik mensen teleurstellen dat dit niet het geval is. Photoshop is niet gratis, tenzij je een kuchende man in een lange regenjas vraagt of hij iets voor je kan betekenen. Maar daar gaan we het in dit blog niet over hebben.

Voor velen is Photoshop de grote koning onder de fotobewerkingprogramma’s. Van fotobewerking en bewegende animaties tot digitaal tekenen, Photoshop kan het allemaal! Photoshop is in de creatieve sector de norm en dat is al tientallen jaren zo.

Maar hoe kom je dan aan Adobe Photoshop? We hebben een aantal legale manieren voor je op een rij gezet.

Adobe Creative Cloud is de online dienst van Adobe

Adobe Creative Cloud is de online dienst van Adobe

Adobe Creative Cloud abonnement

In 2013 is Adobe net als vele andere softwarebedrijven van fysieke DVD’s en CD’s, overgestapt naar de wereld van de cloud. Dit heet Adobe Creatieve Cloud. Geen gedoe meer met DVD’s die je ergens in een kast bewaart. Wel direct via een download manager en één muisklik Photoshop installeren op je computer.

Een groot voordeel is de mogelijkheid om Photoshop op verschillende machines, Apple of Windows te installeren, zolang je ze niet op hetzelfde moment gebruikt. Zo staat Adobe Photoshop op mijn werk PC met Windows en op mijn Macbook Pro van Apple.

Bij een Cloud abonnement is ook 2GB cloud opslag aanwezig en kan je naadloos met andere Adobe gebruikers samenwerken. Het nadeel van Adobe CC is dat het via een abonnement systeem werkt. Blijven gebruiken = blijven betalen.

Adobe biedt via hun Creatieve Cloud verschillende abonnementen  aan:

  • Photoshop CC fotografie (Photoshop + Lightroom)
  • Photoshop CC (enkel Photoshop)
  • Adobe Creatieve Cloud (Toegang tot alle adobe producten)

Leer hier meer over de actuele prijzen.

 

Studenten en docenten krijgen korting

Studenten en docenten krijgen korting

 

Studenten en leraren krijgen korting

Ben je een student of een leraar? Grote kans dat je gebruik kunt maken van een speciale korting. En dat kan flink schelen op de totale prijs. Je krijgt dan toegang tot de gehele Creatieve Cloud bundel. Hiermee krijg je dus niet alleen toegang tot Photoshop, maar ook Lightroom, Illustrator en andere mooie programma’s.

 

Photoshop 7 dagen gratis uitproberen

Photoshop 7 dagen gratis uitproberen

Probeer Photoshop 7 dagen gratis uit

Je kan Photoshop CC ook 7 dagen gratis uit proberen zodat je even kunt proeven of het programma jou verder gaat helpen. Je krijgt de volledige toegang tot het product en is het ook een goede test of je computer de software aan kan.

 

Bespaar flink tijdens acties

Het kan heel nuttig zijn om de website van Adobe goed in de gaten te houden. Ze houden regelmatig acties die je flink wat kunnen besparen. Op het moment dat ik dit bericht schrijft heeft Adobe een 40% kortingsactie op het gehele Adobe Creatieve Cloud pakket. Dit scheelt al snel een slordige 30 euro per maand. Prima deal!

Het is ook een goed idee om de website van Adobe in de gaten te houden als je al een abonnement bezit op Adobe.

Zo is het mij al een aantal keren gelukt om dezelfde korting te ontvangen door beleefd in de chat te vragen of ze iets voor me kunnen betekenen. 15 minuten werk, honderden euro’s bespaard!

 

Tik een oude versie op de kop voor weinig!

Heb je geen interesse in de nieuwste snufjes in Photoshop en voldoet een oudere versie voor jou meer dan genoeg? Dan loont het om op zoek te gaan naar een oudere versie van Photoshop. Dit zijn de versies voor Creatieve Cloud en heten Creatieve Suite, oftewel CS.

CS6 was de laatste versie die Adobe fysiek lanceerde en komt het dichtst bij huidige versie. Al zit er uiteraard wel jaren ontwikkeling tussenin. Ik ken ook digitaal tekenaars die zelfs nog met Adobe CS2 werken en prima werk af kunnen leveren.

Wel een kleine waarschuwing: pas op voor oplichters als het gaat om 2e hands software aanbod op bijvoorbeeld Marktplaats.

 

Wat zijn de alternatieven?

Heb je geen trek om elke maand geld over te moeten maken naar Adobe? Dan zijn er uiteraard ook een aantal alternatieven. Let wel dat je moet weten dat Adobe Photoshop breed in de creatieve sector als basis wordt gebruikt.

Gelukkig zijn er ook andere grafische producten die steeds meer ruimte opeisen in de creatieve sector. Een monopoly op software is voor niemand goed (op de portemonnee van Adobe na dan)

 

Affinity Photo is een goed Photoshop alternatief

Affinity Photo is een goed alternatief voor Photoshop

Affinity Photo

Een serieus alternatief is Affinity Photo. Voor slechts een eenmalige aanschaf bezit je een exemplaar dat veel weg heeft van Adobe Photoshop. Sterker nog, bijna alle sneltoetsen werken hetzelfde en heeft ook de vormgeving veel weg van Photoshop.

En dat is best slim gedaan van Serif, de ontwikkelaar van Affinity Photo, want zo wordt overstappen voor veel mensen nog makkelijker.

 

Luminar is een fotobewerkingsprogramma met kunstmatige intelligentie

Luminar is een fotobewerkingsprogramma met kunstmatige intelligentie

Luminar

Een ander alternatief is Luminar. Luminar is een fotobewerkingsprogamma die veel met kunstmatige intelligentie (AI) werkt. Luminar helpt de gebruiker tijdens het foto bewerken om snel en met AI jou te helpen tot een mooi beeld. Ook Luminar is aan te schaffen via een eenmalige aankoop.

 

fotobewerkingsprogrammas alternatieven voor photoshop

fotobewerkingsprogrammas alternatieven (o.a. voor photoshop)

In dit blog kan je meer lezen over alternatieve programma’s om foto’s te kunnen bewerken.

 

Heb je ambities in de grafische sector? Dan adviseer ik je met klem om de Adobe route te nemen.

 

Heb jij nog een tip hoe je (legaal) aan Photoshop kan komen of heb je nog een goede tip als alternatief die zich kan meten aan Photoshop? Deel het onder in een reactie!

Over de schrijver
Ik ben Roy, bouwjaar 1979 en oprichter van de Pixel Unie. Ik ben gek op digitaal tekenen en foto's bewerken. Met de Pixel Unie ben ik op zoek naar de psychologie achter inspiratie en creativiteit. Een reis waarin ik je graag meenemen naar het ontdekken van creatief vermogen?
Reactie plaatsen

Heb je een vraag?

Wij ontvangen graag jouw vragen en/of suggesties.