Adobe Sensei, het brein achter Content Aware
15 maart 2021 
4 min. leestijd

Adobe Sensei, het brein achter Content Aware

Adobe Sensei maakt het mogelijk om nog sneller foto’s en video’s te bewerken in Photoshop. Adobe past Sensei in diverse van hun programma’s toe. Deze kunstmatige intelligentie en machine learning verrijkt de ervaring met Photoshop enorm. Taken en workflows waar je vroeger wel even voor moest gaan zitten zijn nu in een paar klikken te realiseren, dankzij Sensei.

Laat je assisteren door Adobe Sensei terwijl jij je richt op het echte creatieve werk. Je kunt je creativiteit de vrije loop laten. Sensei brengt snel en nauwkeurig relevante verbeteringen aan. Het systeem zoekt intuïtief en vind de juiste content. Een bepaald object verwijderen? Sensei creëert verbluffende fotorealistische effecten.

Ontdek wat Sensei voor jou kan betekenen in Photoshop.

Wat kun je doen dankzij Adobe Sensei?

Adobe Sensei neemt je veel werk uit handen. Taken die jou normaal veel tijd kosten, zoals ordenen, bewerken en produceren worden je uit handen genomen. Dat scheelt je veel tijd. Die tijd kun jij nu gebruiken voor het bedenken van nieuwe bewerkingen, experimenteren en creëren van nieuwe composities.

Dankzij Adobe Sensei kun je snel en eenvoudig videobeelden reframen. Heb je bijvoorbeeld een video gemaakt met een drone, maar is de schaduw van de drone te zien in beeld? Zonde, maar geen reden om alles opnieuw te gaan filmen. Adobe Sensei herkent de schaduw, verwijderd deze en vervangt dit gedeelte met verbluffende fotorealistische beelden.

Adobe Sensei is de basis onder een aantal nieuwe filters in Photoshop. Met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen deze non-destructieve filters worden toegepast voor allerlei bewerkingen. Van het glad trekken van de huid in portretten tot de houding van een model veranderen. Eenvoudige schuifregelaars maken het mogelijk om binnen enkele seconden bijvoorbeeld een uitdrukking op een gezicht te veranderen of iemands leeftijd aan te passen op een foto.

Kunstmatige intelligentie maakt foto’s bewerken nog makkelijker

Foto’s bewerken wordt steeds eenvoudiger en sneller te realiseren, dankzij kunstmatige intelligentie. Als fotograaf is het bijvoorbeeld handig om te weten dat je de lichtinval achteraf eenvoudig kunt corrigeren. Zo kun je een fotoshoot in de studio naadloos laten samenkomen met elke gewenste achtergrond.

Het corrigeren en bewerken van portretten was vroeger een tijdrovende klus. Sinds de komst van Sensei is het wijzigen van een gezichtsuitdrukking of het bewerken van een portret kinderspel geworden. Zelfs het transformeren van oude zwart-wit foto’s naar kleur doe je nu in een handomdraai.

Adobe Sensei brengt Photoshop naar een hoger niveau

Adobe Sensei maakt het voor iedereen mogelijk om fantastische beelden te creëren in Photoshop. Waar het vroeger alleen voor ervaren professionals mogelijk was om ingewikkelde bewerkingen tot een goed eind te brengen, is het met Adobe Sensei voor iedereen mogelijk om prachtige bewerkingen te doen.

Adobde Sensei is content aware. Daardoor kan hij rekening houden, oftewel ‘aware’ zijn, met de omliggende inhoud, de content. Content aware lijkt daardoor op de functie retoucheren, maar is veel geavanceerder, omdat er zelfs met de kleinste details rekening wordt gehouden.

Ontdek enkele van de filters, geïnspireerd door Adobe Sensei:

Huid egaliseren met Adobe Sensei

Zeker bij portretfotografie is het bewerken van de huid een tijdrovende klus. Wordt de huid ontsierd door onvolkomenheden, vlekken, acne of vreemde schaduwen? Daar was je voorheen wel een tijdje mee bezig. Gelukkig is dat nu verleden tijd. Dankzij het Adobe Sensei filter ‘Huid egaliseren’ werk je onvolkomenheden met één klik weg.

Stijl overbrengen met Adobe Sensei

Verander je foto in een schilderij, met ‘Stijl overbrengen’. Adobe Sensei herkent de verschillende punten in de afbeelding en zet deze om naar een andere stijl. Zo ontdek je snel en eenvoudig nieuwe weergaven van je afbeelding. Artistieke stijlen worden toegepast, waardoor jij je creatieve geest de vrije loop kunt laten en nieuwe ideeën krijgt.

JPEG-artefacten verwijderen dankzij Adobe Sensei

Erger jij je aan artefacten die ontstaan door JPEG-compressie? Daar kun je vanaf nu eenvoudig iets aan doen. Met het filter ‘JPEG-artefacten verwijderen’ kom je eenvoudig van de kunstmatig gemaakte beeldelementen af die op je foto zichtbaar zijn na JPEG-compressie.

Slim portret filter met Adobe Sensei

Portretten aanpassen was een ingewikkelde workflow. Een gezichtsuitdrukking veranderen, iemand ouder laten lijken dan hij is, het kapsel aanpassen of de richting van het hoofd inclusief de belichting aanpassen? Daar was je wel een paar uurtjes mee zoet.

Sinds de komst van Adobe Sensei heb je de beschikking over ‘Slim portret’. Met dit filter kun je in een handomdraai bijvoorbeeld de emotie op een gezicht en de leeftijd aanpassen. Adobe Sensei creëert nieuwe elementen voor onder andere de blik die je iemand wilt geven, de emotie op iemands gezicht, leeftijd, haardikte en de richting waar het hoofd heen kijkt. Sensei herkent gezichten, waardoor je in een paar klikken een gezicht van boos naar lachend kunt bewerken.

Make-upoverdracht met Adobe Sensei

Met Adobe Sensei heb je geen visagist meer nodig. Met een simpele druk op de knop kun je de volledige uitstraling aanpassen zonder de make-up te veranderen. Het ‘make-upoverdracht’ filter past de make-upstijl aan rond ogen en mond, waarbij een andere afbeelding als voorbeeld dient.

Nevel met behoud van diepte met Adobe Sensei

Speciale effecten toepassen in een foto is altijd leuk. Wil je jouw onderwerp op de voorgrond er echt uit laten springen? Kies dan het filter ‘Nevel met behoud van diepte’. Adobe Sensei voegt een nevel toe rond het onderwerp, waarbij de diepte in de foto behouden blijft. Je kunt er zelfs voor kiezen deze nevel een warme of koele uitstraling te geven.

Vullen met kleur met Adobe Sensei

Heb je nog een aantal oude zwart-wit foto’s liggen? Hoe gaaf zou het zijn om deze in kleur te hebben. Zelf de kleuren toevoegen kan een lastig karwij zijn. Adobe Sensei neemt je deze klus uit handen. Met een eenvoudige handeling brengt Sensei je oude foto’s tot leven met behulp van het filter ‘vullen met kleur’.

Superzoom met Adobe Sensei

Soms wil je maar een heel klein stukje uit een foto hebben. Maar als je gaat zoomen raak je altijd wat van je resolutie kwijt. Afhankelijk van hoeveel je zoomt kan de afbeelding te wazig worden. Met het filter ‘superzoom’ zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Zoom in zover je wilt, snijd de afbeelding bij en laat Sensei de details toevoegen die verloren zijn gegaan.

Ook werken met Adobe Sensei in Photoshop?

Adobe Sensei is een revolutionaire toevoeging in Photoshop en een feest om mee te werken. Wil jij ook graag leren Photoshoppen? Dat kan met de cursus Photoshop voor beginners.

Over de schrijver
Ik ben Roy, bouwjaar 1979 en oprichter van de Pixel Unie. Ik ben gek op digitaal tekenen en foto's bewerken. Met de Pixel Unie ben ik op zoek naar de psychologie achter inspiratie en creativiteit. Een reis waarin ik je graag meenemen naar het ontdekken van creatief vermogen?
Reactie plaatsen

Heb je een vraag?

Wij ontvangen graag jouw vragen en/of suggesties.