De drie beste alternatieven voor Photoshop
15 februari 2021 
5 min. leestijd

De drie beste alternatieven voor Photoshop

Zijn er goede alternatieven voor Photoshop? Als je even gaat Googelen vind je allerlei lijsten met gratis alternatieven. Dat is leuk, maar deze programma’s halen het over het algemeen niet bij Photoshop qua gebruikersmogelijkheden en kwaliteit.

Adobe Photoshop blijft heer en meester en wordt samen met Lightroom door miljoenen mensen dagelijks gebruikt. Onder fotografen en professionele grafische ontwerpers zijn deze programma’s de standaard. Ondertussen zijn er allerlei programma’s beschikbaar, die qua functies en betaalbaarheid een goed alternatief kunnen vormen voor Photoshop.

In deze blog geef ik je drie sterke alternatieven voor Photoshop. Serieuze programma’s waar je veel mee kunt en die een overweging waard zijn.

Affinity Photo is een goed alternatief voor Photoshop

Photoshop alternatief 1: Affinity Photo

Affinity heeft diverse programma’s ontwikkeld waarmee ze Adobe klanten voor zich proberen te winnen:
Affinity Photo – Photoshop lookalike.
• Affinity Designer – Illustrator lookalike.
• Affinity Publisher – Indesign lookalike.

Voor Adobe Photoshop sluit je een abonnement af en betaal je een maandelijks bedrag. De programma’s van Affinity kosten je slechts eenmalig de aanschaf. Dat is handig als je niet aan een abonnement vast wilt zitten.

Met Affinity Photo kun je, net als met Photoshop, foto’s op hoog niveau bewerken. Kun je met Photoshop overweg? Dan kun je zo aan de gang in Affinity Photo. De interface en het gebruiksgemak komen verbazend veel overeen. Natuurlijk is het programma niet exact hetzelfde, maar de meeste belangrijke functies zitten erin, zoals:
• werken met lagen;
• maskers;
• filters;
• RAW-bestanden importeren;
• werken met sneltoetsen.

Handige bijkomstigheid, in Affinity Photo kun je Photoshop bestanden openen en bewerken. Dit programma werkt op Apple macOS, iOS en Microsoft Windows. Als je met vragen zit kun je terecht bij de support en er is ook een grote online community beschikbaar.

Alles bij elkaar klinkt Affinity Photo als de perfecte vervanger van Adobe Photoshop, maar is dat ook echt zo? Voor welk programma je kiest is helemaal afhankelijk van wat je wilt. Affinity Photo is vooral bedoeld om foto’s te bewerken. In Photoshop kun je veel meer dan dat. Denk bijvoorbeeld aan werken in 3D, GIF, animaties maken, het kan allemaal.
Daarnaast kun je in Photoshop veel ondersteuning verwachten in het programma zelf. Dat Photoshop ook in het Nederlands beschikbaar is, wordt door veel fotobewerkers ook als een groot voordeel gezien.

 

Paintshop pro is een alternatief voor Photoshop

Photoshop alternatief 2: Corel Paintshop Pro

Paintshop Pro van Corel is nog zo’n betaalbaar alternatief voor Photoshop. Vooral in de VS zien we dit programma veel voorbij komen. Ook hier betaal je eenmalig de aanschafkosten. Dit programma is alleen beschikbaar voor Microsoft Windows.

Met Corel Paintshop Pro verbeter je de kwaliteit van foto’s en andere afbeeldingen. Daarbij is deze tool ingericht op gebruiksvriendelijkheid. Hij is daardoor meer geschikt voor amateur beeldbewerkers, terwijl Photoshop vooral gewaardeerd wordt onder professionele fotografen en grafische ontwerpers.

Ook in Corel Paintshop Pro vind je allerlei tools, zoals:
• kleur, verzadiging en toon aanpassen;
• afbeeldingen vervormen, bijsnijden en retoucheren;
• werken in lagen;
• rode ogen verwijderen en oneffenheden wegpoetsen;
• ontwerpen van flyers, posters en andere media.

In Corel Paintshop Pro vind je minder functies dan in Photoshop, maar daar is de prijs ook naar.
Verwacht dus niet de vele mogelijkheden die je in Photoshop krijgt. Paintshop Pro is meer vergelijkbaar met de uitgeklede versie van Photoshop: Adobe Photoshop Elements.

Alternatieven Photoshop

Photoshop alternatief 3: GIMP

Op zoek naar een gratis alternatief voor Photoshop? Kijk dan eens naar GIMP. Je kunt dit programma gebruiken op Windows en Mac. GIMP is een open source programma, ontworpen voor digitale beeldbewerking en beschikt over uitgebreide functionaliteiten. Je vindt onder andere:
• filters
• maskers
• laageffecten
• schalen
• verkleinen
• vergroten
• bijsnijden
• roteren
• kleurweergave
• helderheid
• meten van bepaalde hoeken
• retoucheren

Kun je zelf programmeren, dan staat het je vrij om GIMP uit te breiden met extra functionaliteiten. Dit programma wordt namelijk gedragen door vrijwilligers. Wil je out of the box CMYK support, dan heb je extra plugins nodig. Ook zul je er rekening mee moeten houden dat niet alle RAW-bestanden goed werken. Gratis is leuk, maar je zult er wel zelf wat voor moeten doen. Wil je liever op een professioneler niveau bezig zijn met het bewerken van foto’s en afbeeldingen? Dan is Photoshop beter geschikt voor jou.

Photoshop elements is een alternatief voor Photoshop

Photoshop alternatief 4 – Bonus!: Photoshop Elements

Ik heb hem net al even genoemd, naast de gewone Adobe Photoshop is er ook Photoshop Elements. Hoewel het ook Photoshop is, kun je dit programma zeker als een alternatief zien. Zeker als je lang niet alle functies in Photoshop gebruikt is deze optie interessant.

Elements is de uitgeklede versie van Photoshop. Het programma is ontworpen met het oog op vereenvoudigen. Niet te veel toeters en bellen, geen eindeloze menu’s met tools, maar op een eenvoudige manier je vakantie foto’s bewerken.

Voor Photoshop Elements heb je geen abonnement nodig, maar betaal je eenmalig. Zeker als je weinig of geen ervaring hebt met fotobewerking biedt Photoshop Elements je een gemakkelijke manier om op een professioneel niveau je foto’s te bewerken.

Hobby’s kosten nu eenmaal geld en goedkoop is meestal duurkoop. Wil jij echt plezier beleven aan het bewerken van foto’s? Kies dan een goed programma. Staat het idee van een abonnement je tegen? Hoeveel abonnementen heb jij al lopen? Denk aan Netflix, je mobiel, de sportschool… Hoeveel is jouw hobby je waard?

Kies jij voor een alternatief van Photoshop?

Voor welk programma kies jij? Uiteindelijk is het belangrijk te kijken naar wat je van een bewerkingsprogramma verwacht. Wil je op hoog niveau fotobewerkingen uitvoeren en ook graag animaties en 3D afbeeldingen maken? Dan zul je alleen tevreden zijn met Photoshop.

Vind je het spannend om met Photoshop te beginnen? Denk je dat je er niet uit gaat komen, omdat je veel verhalen hebt gehoord over de ingewikkelde menu’s en vele tools? Elke vaardigheid valt te leren. Daarvan ben ik overtuigd. Speciaal voor jou heb ik mijn Photoshop cursus voor beginners ontwikkeld.

Start vandaag nog met je Photoshop avontuur, ik deel graag mijn passie met jou!
Leer Photoshoppen als een pro. 

Over de schrijver
Ik ben Roy, bouwjaar 1979 en oprichter van de Pixel Unie. Ik ben gek op digitaal tekenen en foto's bewerken. Met de Pixel Unie ben ik op zoek naar de psychologie achter inspiratie en creativiteit. Een reis waarin ik je graag meenemen naar het ontdekken van creatief vermogen?
Reactie plaatsen

Heb je een vraag?

Wij ontvangen graag jouw vragen en/of suggesties.