arrow_drop_up arrow_drop_down
22 mei 2020 

Blend mode: laat lagen in Photoshop in elkaar overvloeien

Als je spectaculaire beelden in Photoshop wilt creëren, kun je hiervoor de blend mode gebruiken. In het Nederlands wordt dit de overvloeimodus in Photoshop genoemd. Hiermee laat je lagen in elkaar overlopen, waardoor de pixels van die verschillende lagen elkaar beïnvloeden.

De blend mode die wordt gekozen, is bepalend hoe de pixels in de afbeelding worden beïnvloed. Het is goed om te onthouden dat de base color (basiskleur) de originele kleur van de afbeelding is.

Vervolgens kies je een overvloeimodus waarmee een blend color (overvloei kleur) wordt aangebracht met de teken- of bewerkingstool. De kleur die je te zien krijgt is het resultaat van de blend, de result color (resultaatkleur).

 

Blend mode opties

Wist je dat er maar liefst 27 verschillende blend mode opties zijn? Het is een kwestie van uitproberen en kijken welke blending mode het beste resultaat geeft bij jouw foto. In dit artikel zullen we de verschillende blend mode opties benoemen en de meest gebruikte bespreken.

Het klinkt voor de hand liggend, maar om de blending mode in Photoshop te gebruiken, heb je dus wel een document met ten minste twee lagen nodig.

27 blending / overvloei mogelijkheden in Photoshop

overvloei / blending mode in Photoshop

Blending mode in Photoshop uitgelegd

De 27 verschillende blending mode opties zijn verdeeld in zes verschillende groepen. Graag zetten de verschillende opties voor je op een rij met een korte uitleg bij sommige opties. Is het wat overweldigend als die verschillende opties? Dan kun je ook, in eerste instantie, focussen op de meest gebruikte opties. De meeste gebruikte blending mode opties zijn:

 • Normaal (hierbij wordt er geen blending toegepast)
 • Multiply (de kleur in de layer wordt vermenigvuldigd met de kleur uit de layer eronder)
 • Screen (de kleuren van de laag worden gemengd met de kleuren uit de laag eronder)
 • Overlay (voor het aanbrengen van contrast in de foto)
 • Color (voor het inkleuren van monochrome afbeeldingen of het toevoegen van tinten aan kleurafbeeldingen)
 • Luminosity (hierbij wordt de helderheid van de lagen gecombineerd)

 

Normal (Normaal)

De opties in deze groep gebruiken geen algoritme om pixels te mengen. Hier wordt de overvloeiing tussen de lagen geregeld door de Opacity slider (Dekking schuifregelaar).

 • Normal (Normaal) – Bij deze blending mode zie je geen enkele veranderingen aangezien er geen blending wordt toegepast.
 • Dissolve (Verspreiden) – Als je kiest voor Dissolve kun je spikkeltjes in de afbeelding krijgen. Hierbij wordt de kleur van een willekeurige pixel namelijk vervangen door de basiskleur.

 

Dark (Donker)

De onderstaande blend mode opties zijn erop gericht om de foto donkerder te maken dan het origineel.

 • Darken (Donkerder) – Bij de overvloeimodus Darken gebruik je van iedere pixel de donkerste kleur uit de twee lagen. De ene keer wordt dus de pixel uit de originele afbeelding gebruikt, de andere kleur de pixel uit de laag eronder.
 • Multiply (Vermenigvuldigen) – Als je wilt dat de kleuren donkerder worden dan in het origineel, kun je de blend mode Multiply toepassen. Hiermee wordt de kleur in de laag vermenigvuldigd met de kleur in de laag eronder. De kleur wit wordt trouwens genegeerd en hoe lichter de kleur in de laag eronder, hoe minder er vermenigvuldigd wordt.
 • Color burn (Kleur doordrukken)
 • Linear burn (Lineair doordrukken)
 • Darker color (Donkerdere kleur)
met multiply is de uitslag vanaf wit altijd donkerder

met multiply is de uitslag vanaf wit altijd donkerder

Light (Licht)

Als je wilt dat de foto lichter wordt, kun je één van de blending mode opties gebruiken uit deze groep.

 • Lighten (lichter)
 • Screen (Bleken) – Door het gebruik van de blending mode Screen meng je de kleuren uit de laag met de kleuren in de laag eronder. De kleur zwart wordt genegeerd en hoe donkerder de kleur in de onderliggende laag, hoe minder de kleuren gemengd worden. De uitkomst van deze optie is dat de afbeelding altijd lichter is dan het origineel.
 • Color dodge (Kleur tegenhouden)
 • Linear dodge (Lineair tegenhouden)
 • Lighter color (Lichtere kleur)
met screen is de uitslag vanaf zwart altijd lichter

met screen is de uitslag vanaf zwart altijd lichter

“De blend mode opties uit de groep Dark zijn bedoeld om de originele foto donkerder te maken. Daartegenover staat dat de de blending mode opties uit de groep ´Light´ een foto juist lichter maken.” 

 

Contrast (Contrast)

Voor het aanpassen van het contrast van de kleur in de afbeelding, kies je een blend mode uit deze groep.

 • Overlay (Bedekken) – Als je voor Overlay als blending mode in Photoshop kiest, men je de kleuren van de laag met de kleuren in de laag eronder. Dit is eigenlijk een combinatie van de blend mode Multiply en de blending mode Screen. Je brengt namelijk contrast aan in de afbeelding, doordat donkere gebieden donkerder worden en lichte gebieden juist lichter.
 • Soft light (Zwak licht)
 • Hard light (Intens licht)
 • Vivid light (Intens licht)
 • Linear light (Lineair licht)
 • Pin light (Puntlicht)
 • Hard mix (Harde mix)
Met overlay worden donkere gebieden donkerder en lichte gebieden lichter. Overlay zorgt voor meer contrast

Met overlay worden donkere gebieden donkerder en lichte gebieden lichter. Overlay zorgt voor meer contrast

Reverse (Omkeren)

Bij een blend mode uit deze groep worden de kleuren uit de onderste laag omgekeerd met de kleuren van de bovenste laag.

 • Difference (Verschil) – Probeer Difference eens als blend mode als je wilt zien wat het effect is van het aftrekken van de waarde van de kleuren van elkaar. De waarde van de kleur uit de bovenste of onderste laag wordt afgetrokken van de waarde van de kleur uit de andere laag. Dit is afhankelijk van in welke laag de kleur de hoogste helderheidswaarde heeft.
 • Exclusion (Uitsluiting)
 • Subtract (Aftrekken)
 • Divide (Verdelen)

 

Component (Ingrediënt)

Bij de overvloeimodus opties uit deze groep wordt er een berekening voor de eindkleur gemaakt op basis van de gekozen eigenschap.

 • Hue (Kleurtoon) – Door lagen samen te voegen op basis van Hue, maak je een mix tussen luminantie, verzadiging en kleurtoon.
 • Saturation (Verzadiging)
 • Color (Kleur) – Deze blend mode is heel handig als je monochrome afbeeldingen in wilt kleuren. Ook als je tinten aan een kleurafbeelding wilt toevoegen, kun je deze optie proberen.
 • Luminosity (Lichtsterkte) – Door het toepassen van deze blending mode negeer je de kleurinformatie, maar combineer je de lichtwaarden van de twee lagen. Zo voorkom je dat details in de afbeelding wegvagen, door het contrast aan te passen.
krijg meer contrast in Photoshop met overlay voor mooie effecten

krijg meer contrast in Photoshop met overlay voor mooie effecten

Testen van de verschillende opties

Als je snel wilt zien wat de resultaten van het gebruik van de ene blend mode ten opzichte van een andere blending mode zijn, is er een handige manier om dit zichtbaar te krijgen. Je selecteert de bovenste laag en kiest de overvloeimodus.

Door met de omhoog en omlaag pijltjestoetsen op je toetsenbord langs de verschillende opties te scrollen, kun je vervolgens snel het effect van de verschillende mogelijkheden bekijken. Photoshop toont je namelijk een live preview van de blend mode op de afbeelding.

 

“Gebruik de pijltjestoetsen omhoog en omlaag om de resultaten van de verschillende overvloeimodus opties te bekijken.”

 

Het werken met de blend mode oftewel overvloeimodus in Photoshop is vooral een kwestie van proberen en proberen en proberen. De enige limitatie in het bewerken van foto´s is je eigen creativiteit. Hoe meer je oefent, hoe comfortabeler het wordt om met de verschillende blend modus te werken. En hoe beter je afbeeldingen eruit zullen zien.

Over de schrijver
Ik ben gek op digitaal tekenen en foto bewerken en doe dit al meer dan 10 jaar met Adobe Illustrator & Photoshop. Daarnaast vind ik het gebruik van psychologie achter een goed beeld super interessant. Alles wat ik in de afgelopen jaren al te weten ben gekomen en nog steeds bijleer, deel ik graag met jou. En dat is precies wat ik wil bereiken met Pixel Unie. Doe mee en ontdek ook jouw creatieve vermogen!
Reactie plaatsen