”Echte fotografen hebben geen Photoshop nodig.” Of toch wel…?
10 oktober 2021 
4 min. leestijd

”Echte fotografen hebben geen Photoshop nodig.” Of toch wel…?

Het gebruik van Photoshop is een terugkerend punt van discussie onder fotografen. De ene is groot fan van Photoshop, terwijl de ander er niets van moet hebben. De argumenten voor en tegen lopen sterk uiteen. Waar de een er vanuit gaat dat je als ‘echte fotograaf’ zonder bewerking de mooiste foto hoort te maken, vindt de ander dat nabewerking erbij hoort.

Voor beide is iets te zeggen. Jouw taak als fotograaf is natuurlijk het mooiste beeld vastleggen. Daarvoor zal jij de beste instellingen op je camera moeten kiezen. Een leuke uitdaging die het fotograferen nu juist zo geweldig maakt. Ondanks je inspanningen zal het niet altijd lukken om een object, landschap of portret precies zo te krijgen als jij hem wilt hebben.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de onverwachte objecten in beeld. Hoe goed je ook oplet, het kan altijd gebeuren dat er bijvoorbeeld een vogel door je beeld vliegt, waar hij als een mislukte ufo alle aandacht opeist. Zonde, zeker als de rest van je foto perfect gelukt is.

Hoe kijk jij tegen Photoshop aan? Is het voor jou echt not done om Photoshop te gebruiken voor je foto’s? Lees dan eens deze blog, wie weet kijk je er straks heel anders tegenaan.

Ook analoge foto’s werden bewerkt

Vooral fotografen die al een tijdje meedraaien kennen de fotofilmpjes nog wel. Analoge fotografie was een tijdperk op zich. Niets nabewerken. Het kwam allemaal op jou aan, om de perfecte foto op het filmpje te krijgen. Met de negatieven verdween je de donkere kamer in.

In de donkere kamer werden de foto’s in diverse baden bewerkt, om precies de juiste kleuren, contrast etc. te krijgen. In feite werden dus ook analoge foto’s bewerkt.

Had je zelf geen donkere kamer, dan was je afhankelijk van een afdrukcentrale. Het uiteindelijke resultaat was afhankelijk van hun smaak, daar had je zelf weinig invloed op. Je kon hooguit kiezen voor een andere afdrukcentrale die beter je wensen benaderde.

Bij analoge fotografie had je zelf invloed op de instellingen van je camera. Je zorgde voor de juiste witbalans, diafragma, scherpstelling en belichting. Voor het uiteindelijke resultaat was je afhankelijk van de nabewerking in de donkere kamer.

Wat is het verschil met digitale fotografie?

Bewerken van digitale foto’s

Het bewerken van digitale foto’s met een programma zoals Photoshop is eigenlijk vergelijkbaar met de donkere kamer van vroeger, al biedt dit programma je natuurlijk veel meer mogelijkheden. Of je van al deze mogelijkheden gebruik wilt maken is helemaal jouw keus. Veel fotografen denken bij Photoshop meteen aan onnatuurlijk bewerkte foto’s. Modellen die omgetoverd worden in levende barbiepoppen, landschappen met futuristisch kleurgebruik en onnatuurlijke composities. Uiteraard bestaan deze beelden, maar laat daardoor niet je beeld van Photoshop bepalen.

Photoshop kan prima worden ingezet met dezelfde functies als de donkere kamer van vroeger. Op die manier is het nog steeds aan jou om de perfecte foto vast te leggen, maar krijg je de mogelijkheid om het beeld dat jij gezien hebt ook daadwerkelijk te produceren.

De camera ziet nu eenmaal iets anders dan het menselijk oog. Wil je een zo realistisch mogelijk beeld krijgen, dan is nabewerken met Photoshop de ideale manier om dit te bereiken.

Waarom die afkeer van Photoshop?

Sommige fotografen hebben echt een afkeer van Photoshop. En dat terwijl er weinig tot geen verschil hoeft te zijn tussen de alom geaccepteerde donkere kamer van vroeger en het digitale bewerkingsprogramma Photoshop. Doordat het bewerken van foto’s nu vooral achter de computer gebeurt, is het veel zichtbaarder dan vroeger. Dit kan flinke discussies op gang brengen, want hoe ver ga je in de bewerking?

Als fotograaf heb je het perfecte plaatje in je hoofd. Dit heeft veel te maken met smaak. Vroeger kon je zelf kiezen voor de perfecte locatie, de juiste weersomstandigheden en het beste tijdstip afwachten voor optimale belichting. Voor de rest was je afhankelijk van de nabewerking in de donkere kamer. Natuurlijk kies je nu ook nog steeds voor de optimale omstandigheden, maar je hebt veel meer zelf in de hand met Photoshop.

Vergeet niet dat fotograferen een vorm van kunst is. Jij wilt als fotograaf jouw kijk op de wereld laten zien. Fotobewerking is daarbij een krachtig en eigenlijk onmisbaar middel, dat je naar eigen smaak in kunt zetten. Benadruk wat jij belangrijk vindt en haal de elementen weg die je storen. Er zullen altijd fotografen zijn die hier, naar jouw smaak, te ver in gaan. Maar het is zonde om hierdoor jezelf de kans te ontnemen jouw droomfoto te maken.

Slechte fotografen gebruiken Photoshop

Ben jij ervan overtuigd dat slechte fotografen met Photoshop alsnog mooie foto’s kunnen maken? Jammer voor de slechte fotograaf, maar dit is niet waar. De basis van een foto moet goed zijn, anders valt er ook met Photoshop niets van te maken. Een slechte foto kan niet beter worden gemaakt, maar een goede foto kan met de juiste bewerking alleen maar beter worden.

Toch eens Photoshop proberen?

Photoshop kan echt een verrijking zijn voor je foto’s, een schitterende aanvulling voor je hobby. Het is niet voor niets dat zoveel professionele fotografen Photoshop gebruiken. Beginnen met Photoshop kan een drempel zijn door de complexiteit en steile leercurve.

Toch hoeft dit je niet in de weg te zitten. Ik deel graag mijn kennis met jou. Daarom heb ik een gratis Photoshop beginners gids gemaakt met 7 tips die jou als beginner een duw in de goede richting geven.

>>Download de Photoshop gids voor beginners hier gratis<<

Over de schrijver
Ik ben Roy, bouwjaar 1979 en oprichter van de Pixel Unie. Ik ben gek op digitaal tekenen en foto's bewerken. Met de Pixel Unie ben ik op zoek naar de psychologie achter inspiratie en creativiteit. Een reis waarin ik je graag meenemen naar het ontdekken van creatief vermogen?
Reactie plaatsen

Heb je een vraag?

Wij ontvangen graag jouw vragen en/of suggesties.