Foto bewerken voor beginners - alles wat je moet weten
02 februari 2020 
21 min. leestijd

Foto bewerken voor beginners - alles wat je moet weten

Als jij meer wilt weten en leren over foto bewerken, dan is dit blog jouw startpunt!

In dit blog deel ik een berg aan informatie met jou op een beknopte manier. Wat is foto bewerken, wat heb je nodig en waarop moet je letten als je foto’s gaat bewerken! Ik geef je alle antwoorden en tips.

Zit het antwoord dat je zoekt hier niet tussen? Stel dan gerust je vraag onderaan het blog!

 

Is foto bewerken vals spelen?

Heb je een slechte foto gemaakt of ben je een slechte fotograaf als je een foto nog moet bewerken? Deze vraag heb ik aan diverse fotografen gesteld en de meningen blijken verdeeld.

Er zijn binnen de fotografie twee kampen. Ten eerste fotografen die het leuk vinden om hun foto’s te bewerken. Sommigen maken er ware digitale kunstwerken van en passen zelfs hun fotografie aan op de aankomende fotobewerking.

Andere fotografen doen het liefst zo weinig mogelijk met fotobewerking en zien het als een ware kunst om de perfecte foto te schieten. Wat het natuurlijk ook is.

foto bewerken is niet vals spelen

foto bewerken is niet vals spelen

Als we heel letterlijk kijken naar het maken van een foto, is feitelijk iedere foto al bewerkt zodra je hem schiet. Je camera is immers ingesteld op persoonlijke wensen.

Even kort en snel: Wat is fotografie?

Foto is Grieks voor “licht”.
Grafie is Grieks voor “schrijven”.

Fotografie betekent in de letterlijke zin dus “schrijven met licht”.

Fotograferen is het vangen van licht en schaduw. Een goede fotograaf is dit meester.

 

Fotobewerking is van alle tijden

Het bewerken van foto’s is van alle tijden. Rond 1860 was de eerste fotobewerking een feit. En tijdens de Eerste en de Tweede wereldoorlog werden foto’s voor propaganda doeleinden aan de lopende band aangepast.

Feitje: Door beroemde schilderijen te scannen in röntgen, weten we inmiddels dat de grote meesters af en toe hun schilderijen aanpasten of verbeterden. Haar anders, hoedje erop, mensen eraf, etc.  Dit gebeurde soms jaren later.

 

Wanneer NIET een foto bewerken

We zijn het vast met elkaar eens dat het voor journalistieke doeleinden ongewenst is dat een foto wordt bewerkt. Als we een foto bij een nieuwsartikel zien, willen we er vanuit kunnen gaan dat wat we zien de waarheid is.

Het ANP heeft regels opgesteld met fotorichtlijnen. Ze maken daarbij verschil in het manipuleren van een foto en het bewerken van een foto. Zo is bijvoorbeeld het weghalen van stofjes, veroorzaakt door een vieze lens, geen probleem. Het weghalen van een object is niet oké.

 

Redenen om WEL een foto te bewerken

Als  het doel van de foto niet is om de realiteit weer te geven, zoals hierboven is beschreven, zijn er een heleboel redenen te bedenken waarom het prima is om een foto te bewerken.

 • Onbedoelde fouten corrigeren > Je hebt een fantastische foto gemaakt op het strand. Alles klopt. Het licht, de kleuren en de glimlach. Jammer dat er op de achtergrond net iemand zijn hond uitlaat. Die zou je graag uit de foto willen verwijderen.

Quote: There are 3 key things for good photography: the camera, lighting and… Photoshop

 • Belichting verbeteren > Fotograaf zijn is een vak. Het instellen van een fotocamera vraagt oefening, ervaring en kennis. Het is ontzettend moeilijk om licht perfect te vangen. In een foto bewerk programma kun je licht, kleur en schaduwpartijen goed nabewerken.

 

 • Retoucheren (is meer dan modellen verbouwen) > Bij retoucheren zullen de meeste mensen denken aan de modellen in een fashion magazine. Perfecte mensen zonder moedervlekken, rimpels en ronde vormen. Hierdoor heeft retoucheren een negatieve lading gekregen omdat mensen naar een fictief ideaalbeeld worden geretoucheerd. En dit gaat soms extreem ver.

Quote: You become a model once you go through hair, make-up, and Photoshop.

Echter is dit niet alleen wat retoucheren is. Retoucheren is niets anders dan het achteraf bewerken van een afbeelding. Dus ook een mooie lucht nog een beetje blauwer maken, een foto bijsnijden of een boom verwijderen is retoucheren.

 

 • Digitale make-up > Je kunt iemand voorzien van digitale make-up en en daarmee hele kunstwerken produceren. Een groot voordeel is dat een persoon op de foto netjes stil blijft zitten ?.

 

 • Beschadigingen herstellen > Een oude foto van oma uit de doos of een foto die al jaren in een portemonnee zit. Vaak zitten er in dit soort foto’s nare vouwen, krasjes, is de kleur vaal geworden of zijn er stukjes van de foto verdwenen. Door de foto te bewerken ziet hij er weer uit als nieuw.

 

 • Foto’s mixen en een nieuw beeld maken > Door foto’s samen te voegen, kun je een nieuw beeld creëren. Een leuke uitdaging want iedere foto is anders: de camerahoek, gekozen instellingen, het moment op de dag en het verschil in kleur.<

 

 • Matte painting, tekenen in foto’s > Matte painting is een techniek waar fotomanipulatie en digitaal schilderen elkaar ontmoeten. Het wordt onder andere toegepast in de gaming- en filmindustrie. Bijvoorbeeld om achtergronden te creëren voor een filmset of als concept art voor een nieuwe, nog te ontwikkelen game.

 

 • Fotobewerking is gewoon leuk om te doen > Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kan het bewerken van foto’s ontzettend verslavend en dankbaar werk zijn. Bijvoorbeeld als je een dierbare foto weet op te knappen zodat hij weer voor jaren mee kan.

 

 

Waarom is Adobe Photoshop dé norm?

Toen Photoshop in 1990 op de markt verscheen, was het één van de eerste digitale foto bewerk programma’s in de wereld.

Samen met Apple veroverden ze de grafische sector en werden de Adobe programma’s een begrip. Bijna 30 jaar later is dat niet anders. Photoshop is nog steeds King.

Wil je niet werken met Adobe Photoshop? Dan zijn er tegenwoordig genoeg alternatieven beschikbaar. Veel van dit soort pixel bewerkingsprogramma’s lijken op Photoshop. Het werken met layers en effecten is vrijwel identiek en vaak worden zelfs dezelfde sneltoetsen gebruikt.

Waar je rekening mee moet houden als je in de toekomst je werk wilt maken van fotobewerking, is dat Adobe Photoshop dé norm is. Het is gewoon het gereedschap onder het gereedschap. Het grote voordeel is: als je Photoshop snapt, snap je bijna alle andere fotobewerkingsprogramma’s ook.

Een van de redenen om niet met Adobe Photoshop te willen werken, zou de abonnementsvorm kunnen zijn waarmee Adobe werkt. Je moet maandelijks betalen om gebruik te kunnen maken van de software.

Als Adobe Photoshop buiten je budget ligt, is Adobe Photoshop Elements mogelijk een oplossing. Adobe Elements is eenmalig aan te schaffen. Iets verderop in dit blog leggen we uit wat de verschillen zijn tussen Photoshop en Photoshop Elements.

 

Het abonnementensysteem van Adobe

Als je met Adobe wilt werken, moet je daarvoor per maand betalen. Hier is niet iedereen even gelukkig mee. Wat je er ook van vindt, het verhuren van software is tegenwoordig de norm. Net zoals je Netflix gebruikt, een telefoonabonnement hebt en of maandelijks betaalt voor het streamen van je muziek.

Toch heeft Adobe veel kritiek ontvangen en zijn de meningen over hun aanpak verdeeld. De vrij forse maandelijkse lasten kunnen sommigen in de weg zitten.

 • De nadelen > Maandelijks betalen voor software is niet voor iedereen toegankelijk. Ook de kleinere pakketten van Adobe zijn stevig in de prijs. Als je stopt met betalen, stopt ook de toegang tot de software. Je zult oplossingen moeten vinden om verder te kunnen met je werkbestanden.
 • De voordelen > Met het Adobe CC pakket heb je toegang tot alle producten in de Adobe familie. Dus ook Adobe Illustrator, videobewerking programma’s en apps voor op je tablet. Je kunt de programma’s installeren op je Mac én Windows computer. Ook is de software altijd up-to-date en heb je toegang tot de laatste moderne snufjes.

 

De vele wegen binnen Adobe Photoshop

In veel gevallen zijn er verschillende routes te bewandelen om tot een eindresultaat te komen. Iedereen heeft zo zijn eigen workflow in een fotobewerkingsprogramma. Er is geen goede of slechte manier. Natuurlijk zijn er wel handigere of snellere manieren.

Nog regelmatig leer ik nieuwe manieren van werken binnen Photoshop door naar anderen te kijken in tutorials. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden in Photoshop.

 

foto bewerken shortkeys

foto bewerken shortkeys

Werk sneller met slimme sneltoetsen (shortcuts)

Houd één hand op het toetsenbord en leer zo snel mogelijk een aantal basis shortcuts uit je hoofd. Ze moeten zó gewoon worden dat je er niet meer bij na hoeft te denken. Een aantal basis shortcuts die ik continu toepas, zijn:

 • Spatie = jezelf over het canvas slepen
 • B = Brush
 • [ of ] = (brackets) is de brush vergroten of verkleinen|
 • Alt + scrollwiel = in en uitzoomen
 • Alt + muisklik / slepen = iets kopiëren
 • R = roteren
 • CTRL+Z stapje terug
 • E = Ereaser / gum
 • G = fill bucket / emmer

Meer shortcuts zijn te vinden op de officiële shortcut kaart van Adobe en die kun je hier gratis downloaden

 

Bewerk zonder een pixel te bewerken!

Adobe Photoshop biedt je verschillende manieren om niet destructief te werken. Hiermee bedoel ik te zeggen dat je een foto bewerkt, terwijl de originele foto intact blijft.

Stel, je verandert de kleur in een foto. Als je dit destructief doet, dan pas je alle pixels aan. Als je de volgende dag verder wilt met je fotobewerking en je wilt bijvoorbeeld terug naar de oorspronkelijke kleur, dan is dit niet meer mogelijk. Je hebt immers alle pixels aangepast. Als je een hele reeks bewerkingen heb uitgevoerd, moet je de hele fotobewerking zelfs opnieuw doen.

Meer hierover vind je hier met 4 tips om niet destructief te werken.

foto bewerken

Adobe Photoshop en kunstmatige intelligentie

Misschien denk je niet meteen aan Photoshop als het gaat om kunstmatige intelligentie, maar kunstmatige intelligentie zit toch echt verwerkt in het programma! Adobe Sensei, een onderdeel van Photoshop, is zelflerende software die je onder andere helpt met het bewerken van een foto.

Zo herkent Photoshop bijvoorbeeld een gezicht en vindt de mondhoeken, wenkbrauwen, kaaklijnen, ogen en neus. Met een paar simpele sliders kun je iemands gezicht veranderen. Iets vrolijker, iets bozer, etc.

Iemand of iets uitknippen wordt met iedere update in Photoshop eenvoudiger. Als je iets wilt verwijderen, selecteer je het betreffende gebied, je drukt op delete en Photoshop vult de leegte in met wat naar zijn inzicht de beste invulling is.

Een handeling waar je met de hand zomaar 15 minuten aan spendeert, doet Photoshop in 30 seconden.

 

Wil je meer leren over Photoshop? Bekijk onze Photoshop cursus voor beginners!

 

Verschil tussen Photoshop Elements en Photoshop

Photoshop Elements kunnen we beschouwen als het kleinere broertje van Photoshop. Met Adobe Elements kun je bijna alles wat je ook in Adobe Photoshop kunt, maar in de uitgeklede versie.

Met Adobe Elements richt Adobe zich echt op de hobby fotobewerker. De software hoeft ook niet maandelijks te worden gehuurd, maar kan eenmalig worden aangeschaft. Dus wil je af en toe een foto bewerken in Photoshop, dan is Photoshop Elements een uitstekende keuze.

 

Verschil tussen Photoshop Lightroom en Photoshop

De beknopte versie: Het verschil zit hem in de doelgroep van de programma’s. Adobe Lightroom richt zich enkel op fotografen. Photoshop richt zich op fotografen, illustratoren en grafisch vormgevers.

In Adobe Lightroom is het mogelijk om foto’s te bewerken, al richt Lightroom zich voornamelijk op de gehele foto. Als je een foto echt hardcore wilt bewerken en je wilt bijvoorbeeld verschillende items weghalen, dan gebruik je daarvoor Adobe Photoshop.

Lightroom is overzichtelijker dan Photoshop. Er zijn minder tools en het is meer gefocust op grote hoeveelheden foto’s in plaats van de bewerking van een enkele foto.

 

foto bewerken

foto bewerken met Affinity Photo

Affinity Photo, dé Adobe Photoshop concurrent

Photoshop dit, Photoshop dat. Is er dan helemaal niets dat in de buurt komt van Adobe Photoshop? Ik hoor het je denken. Verschillende bedrijven hebben het geprobeerd, maar er is er één die écht aan de poten van Adobe aan het zagen is.

Met de Affinity Suite is Affinity een serieuze speler geworden in de grafische sector en krijgt de software steeds meer medestanders. Echter, op het moment van schrijven is Adobe nog steeds de norm.

Met Affinity Photo richten ze zich heel duidelijk op de huidige Adobe Photoshopper. De software lijkt op veel manieren op Photoshop en veel sneltoetsen zijn hetzelfde ingedeeld. Best slim, want zo is de overstap van Adobe Photoshop naar Affinity Photo een stuk kleiner.

Een groot verschil tussen Adobe en Affinity is de aanschafprijs. Affinity programma’s kun je aanschaffen voor een eenmalig en relatief laag bedrag. Ook zijn alle programma’s van Affinity beschikbaar voor Mac, Windows en tablets.

Mocht Photoshop echt buiten je budget zijn of heb je geen trek in een maandelijks abonnement, dan is Affinity Photo een makkelijke keuze!

 

Andere fotobewerkingsprogramma’s

Naast Adobe Photoshop en Affinity Photo zijn er gelukkig nog veel meer fotobewerkingsprogramma’s om mee aan de slag te gaan. Voor ieders budget en met elk zijn eigen voors en tegens. Een aantal fotobewerkingsprogramma’s zijn zelfs gratis!

Meer daarover vind je in het blog: fotobewerkingsprogramma’s van betaald toy gratis

 

Foto bewerken met de muis of een tekentablet

Je kunt prima een foto bewerken met een muis. Maar als je echt serieus bezig wilt zijn met fotobewerking, adviseer ik je om een tekentablet aan te schaffen. Er zijn diverse soorten tekentablets te koop.

Wil je daar meer over weten? Zie ons blog: “Tekentablet guide – Alles wat je moet weten”

 

Computerhardware voor fotobewerking!

Laat voorop staan dat je met bijna iedere computer ‘oké’ foto’s kunt bewerken. Een oudere of goedkope computer met verouderde of matige hardware zal er logischerwijs wat langer over doen om foto’s te openen of effecten te verwerken. En dat kan knap irritant worden als je steeds meer bewerk. Het zijn kleine dingen zoals een effect berekenen of je werk tussentijds opslaan. Daar zal je computer bijvoorbeeld een stuk langer over doen.

Als je keuzevrijheid hebt, zijn er een aantal hardware keuzes die je kunt maken. Foto bewerkprogramma’s moeten een heleboel informatie verwerken. Een beetje stevige foto bestaat immers zomaar uit vele duizenden tot zelfs miljoenen pixels.

 

 • Kies een snelle processor > Bezuinig niet op een processor en kies een zo snel mogelijke variant. Het liefst boven de 4Ghz in snelheid en als het even kan meer dan 4 cores. De sweetspot lijkt op een 6-core en een 8-core te liggen. Fotobewerkingsprogramma’s zijn gek op snelle processors. Kortom, de juiste spierkracht op de juiste plaats helpt enorm om een betere fotobewerking ervaring te beleven. Zeker als je meerdere foto’s hebt openstaan of wanneer het aantal lagen groeit en er rekenkracht om de hoek komt kijken.

 

 • Werkgeheugen, meer is beter > Fotobewerkingsprogramma’s lusten behoorlijk wat werkgeheugen. Hoe meer geheugen er daarom beschikbaar is, hoe beter. Zodra het geheugen vol loopt, moet je langer wachten op een bewerking, ontstaan er fouten of kan een bewerking soms niet uitgevoerd worden. Dus veel geheugen! Minimaal 8GB, 16GB is nog veel beter en 32GB is perfect!

 

 • Opslag, snelle SSD schijven > Met een SSD schijf gaat het inladen of het opslaan van je bewerkte foto een heel stuk sneller.

M2 SSD schijven zijn soms wel 4 tot 5x sneller dan gewone SSD schijven. Als je de optie voor een M2 SSD hebt, doen! Nadeel: ze zijn iets duurder dan de traditionele SSD.

 

foto bewerken

Een PC (Windows) of een Apple

Dit is een persoonlijke afweging. Je kunt op beide systemen prima foto bewerken. Al zijn er mensen die zweren bij een Apple voor grafisch werk.

Wat ik je mee wil geven, is dat de verbinding tussen Apple en de grafische sector dateert uit het verleden en is gebaseerd op een huwelijk dat al jaren niet meer bestaat.

Laat je niet gek maken door de vele meningen over Microsoft Windows of Apple. Zie een computer als een stuk gereedschap dat voor jou moet werken.

Beide systemen doen dit uitstekend , het gaat dan ook vooral om je persoonlijke voorkeur. Wat je ook kiest, voor Adobe Photoshop is het prima!

 

Feitje: wist je dat er jarenlang een marketingoorlog gaande was met plagende Apple vs PC video’s? Mocht je ze niet gezien hebben, dan vind je hier een verzameling van de leukste:

 

 


 • Een vaste computer, een laptop of een tablet > Foto bewerken kan op vele manieren. De één zit liever achter een bureau met een groot beeldscherm. De ander doet het aan de keukentafel en weer een ander liever op schoot. Gelukkig zijn er ruim voldoende manieren geschikt om je foto’s te bewerken.

Er is geen juiste of verkeerde manier en er is geen heilig computermerk nodig.

 

 • PC (fixed) > Een vaste computer kan zich volledig richten op performance. De componenten hoeven immers niet te passen in een zo compact mogelijke vorm. Een vaste computer heeft een dedicated videokaart, voldoende koeling en extra opslagcapaciteit. Kortom, wil je de volledige performance, dan zul je voor een fixed setup moeten gaan.

 

 • Laptop (fixed / mobiel) > De focus van een laptop ligt bijna altijd op accuduur. Zuinige processors en zuinige schermen. Je kunt prima foto bewerken op een laptop, maar de performance kan inzakken door beperkte accuduur of warmteproblemen.

 

 • iMac (fixed) > Een iMac zit tussen een PC en een laptop in. Ook bij een iMac zijn er performance concessies gedaan voor een zo compact en dun mogelijk design. Ze zeggen dan ook wel ‘looks over performance’. Ze zien er op zich prachtig uit, maar dat blijft natuurlijk een smaak dingetje. Weet dat er veel klachten zijn in de community over warmte problemen en dat het systeem zichzelf terugschakelt in performance, om dit op te vangen.

 

 • Tablet (iPad) > Tablets worden steeds sneller, krachtiger en groter. De iPad Pro is er bijvoorbeeld in een 12,9” versie. Diverse bekende fotobewerkingsprogramma’s hebben hun tools ook uitgebracht in een tablet variant. Met name Affinity is sterk vertegenwoordigd met krachtige apps voor de tablet. Wil je mobiel werken maar geen laptop gebruiken? Dan is een tablet een interessante optie.

 

foto bewerken

Monitoren, waar moet je op letten?

Ik ben ooit eens een dag bezig geweest met het volgende: Er stonden twee blauwe vlakken onder elkaar op mijn scherm. Ze hadden allebei dezelfde vulkleur. Toch was de één blauw en de ander was blauw-paars.

Wat ik ook deed, het veranderde niet. Ik startte mijn computer opnieuw op, ik installeerde de software opnieuw, ik heb zelfs mijn videokaart drivers geüpdatet. Niets hielp! Uiteindelijk stond ik geërgerd op en draaide de twee vlakken om. Toen viel het kwartje. Het was de kijkhoek + een slechte kleurdekking!

De kijkhoek en kleurweergave zijn ontzettend belangrijk bij het aanschaffen van een monitor. Het zit hem in het paneel dat in de monitor gebouwd zit.

 

foto bewerken

 • Kleurweergave sRGB / Adobe RGB > Als het om kleur gaat, praten we over een kleurweergave.  Je wilt de foto die je gaat bewerken in volle glorie kunnen zien. Ik adviseer dan ook om voor een sRGB of Adobe RGB monitor te gaan.

 

 • TN paneel > Dit type paneel zie je veel terug in game monitoren. Over het algemeen zijn TN panelen sneller in het verversen van beelden. Mede daarom zijn ze geliefd onder gamers. TN panelen zijn minder sterk op het gebied van kleur en kijkhoek. Wel zijn ze voordeliger in aanschaf.

 

 • IPS paneel > Een IPS paneel staat bekend om zijn uitstekende kijkhoek en kleurenspectrum. IPS monitoren zijn vaak een stuk prijziger in de aanschaf.

 

foto bewerken

Opslagopties om je werk op te slaan

Al dat foto bewerken snoept aardig wat opslagruimte op. En je wilt ook niet dat je bewerkte beelden zoekraken of stuk gaan als er iets gebeurt met je computer. Kan dat nou niet beter en veiliger? Ik geef je een aantal tips om je werk beter op te slaan.

 

 • Een externe harde schijf > Dit is niet de beste oplossing, maar het is een begin. Met een externe harde schijf is het mogelijk om je werk niet op je computer achter te laten. Een externe harde schijf koppel je los als je de computer afsluit en bewaar je vervolgens op een veilige plek. 

Nadeel is dat een externe harde schijf net zo gevoelig is voor een crash als je harde schijf in je computer. Stuk is stuk en met een beetje pech zijn al je data weg!

 

 • Koop een NAS > Een NAS is een opslagstation met minimaal twee harde schijven die je aansluit op je netwerk. Alles wat op de ene schijf staat, staat ook op de andere schijf. Gaat er een harde schijf stuk, dan vervang je hem door een nieuwe, waarna ze elkaar meteen weer kopiëren. Een stuk veiliger dan een externe harde schijf.

 

 • Opslaan in de Cloud > Je kunt al je werk ook opslaan in de Cloud. Hier zijn steeds meer diensten voor beschikbaar en ze worden ook steeds betaalbaarder. Het grote voordeel is dat je werk er een stuk veiliger opgeslagen staat. Ook al brandt je hele huis af, je foto’s staan veilig in de Cloud.

Er zijn verschillende Clouddiensten beschikbaar. Denk aan Dropbox, Onedrive, iCloud en Google drive.

 

Yes, gefeliciteerd! Je hebt het einde van het blog gehaald! 

Je hebt enorm veel informatie gekregen en ongetwijfeld iets geleerd. Heb je vragen over een van de dingen die ik heb verteld of mis je nog iets? Laat het me dan weten! Laat hieronder een bericht achter en ik beloof je dat ik daarop reageer. 

Dit blog wordt up to date gehouden worden met nieuwe informatie, inzichten en uitleg, dus het is sowieso de moeite waard regelmatig een kijkje te komen nemen!

 

Over de schrijver
Ik ben Roy, bouwjaar 1979 en oprichter van de Pixel Unie. Ik ben gek op digitaal tekenen en foto's bewerken. Met de Pixel Unie ben ik op zoek naar de psychologie achter inspiratie en creativiteit. Een reis waarin ik je graag meenemen naar het ontdekken van creatief vermogen?
Laurens Walbeek
Door

Laurens Walbeek

op 05 Feb 2021

Super waardevol artikel! Bedankt!

Roy Korpel
Door

Roy Korpel

op 26 Mar 2021

Graag gedaan Laurens! ;)

Reactie plaatsen

Heb je een vraag?

Wij ontvangen graag jouw vragen en/of suggesties.