Tips voor het herstellen van oude foto's in Photoshop
08 september 2020 
6 min. leestijd

Tips voor het herstellen van oude foto's in Photoshop

We kunnen allemaal wel iets verzinnen waarom een foto meer waard kan zijn dan al het geld op aarde. Een leuke foto samen met oma die er niet meer is. Je vader die je vasthield toen je nog een baby was. Broers trots met elkaar op de foto nog voor het ongeluk. Of een foto van opa en oma toen ze zelf nog kinderen waren.

In de afgelopen jaren heb ik al veel lief en leed mogen bewerken. Soms zijn er simpele problemen in een foto. Een vouw, een scheur of een vlek. Anderen hebben jaren in een portemonnee gezeten en de halve wereld rondgereisd. Foto’s hebben het soms zwaar te voorduren (gehad).

Wat ik heb geleerd in de jaren is dat er (te) hoge verwachtingen zijn als het gaat om foto’s herstellen.  Ook al is er veel te redden, bestaat er geen magische toverstaf die alles met een muisklik weer maakt zoals het was. Was het maar zo! 😇

In dit blog wil ik mijn jarenlange ervaring met jou delen met betrekking tot het verbeteren en herstellen van foto’s. Waar kan je op letten en wat zijn je kansen!


Maak een hoge DPI scan

Voordat je een foto kunt bewerken heb je uiteraard een digitale versie nodig. Dit doen we door een foto te maken van de foto, ook wel scannen genoemd. Dit kan je thuis doen via een eigen scanner. Of het laten doen bij een professionele winkel. Dit soort winkels worden ook wel ‘copy shops’ genoemd.

Als je een foto scant of laat scannen is het belangrijk dat je een zo hoog mogelijke Pixels Per Inch (PPI) kiest. Hoe meer pixels er per inch worden vast gelegd, hoe meer informatie er is om in Photoshop te werken. Meer informatie over DPI, PPI en het scannen van foto’s vind je in ons blog 5 handige tips voor het scannen van foto’s.

 

Verkleinen prima! Vergroten opgelet!

Ik ontvang regelmatig aanvragen of een foto naast het opknappen ook vergroot kan worden. Als ik dan de foto ontvang is het een afbeelding zo groot als een postzegel.

Als we een dergelijke afbeelding vergroten verandert er niets aan de afbeelding. Het zal groter worden, maar de informatie blijft hetzelfde. Dat wil zeggen dat het aantal blokjes (pixels) in een foto groter worden en zal het resultaat zal in de meeste gevallen een teleurstelling zijn. Conclusie:

  • Kleine afbeeldingen die worden vergroot worden blokkerig en voelen minder scherp aan.
  • Een grote afbeelding verkleinen is nooit een probleem en kan zelfs een foto verbeteren.
foto vergroten problemen photoshop

Een kleine foto vergroten betekend altijd kwaliteit verlies

Hergebruik onderdelen in een foto

Als ik een foto ontvang die bewerkt moet worden ga ik meteen op zoek naar de problemen en wat de kansen zijn voor een succes. Daarna bedenk ik een ‘aanvalsplan’. Dit is wat ik opzoek:

  • Zijn er vouwen of scheuren?
  • Zijn er kleurverschillen zoals vlekken en verkleuringen?
  • Zijn er plekken waar informatie compleet is verdwenen?
  • Zo ja, missen we informatie in gezichten?
  • Is een foto te licht of te donker?
  • Is er genoeg informatie om te ‘lenen’ om te herstellen?

Foto herstellen in Photoshop? Zoek naar gebieden waar je informatie uit kunt lenen in Photoshop

 

 

Bij vouwen of scheuren – herstelkans 80%

Vouwen en scheuren zijn eenvoudig te verhelpen met de ‘Spot Heal brush’. Dit zijn vrij eenvoudige herstelwerkzaamheden en kan Photohop dit nagenoeg automatisch herstellen. Als een vouw of een scheur door een gezicht heen loopt kan het een stuk lastiger zijn.

 

spot healing brush in Photoshop repareert automatisch simpele beschadigingen

Bij kleurverschillen en vlekken – herstelkans 80%

Kleurverschillen en vlekken kunnen goed opgevangen worden door een foto in zijn geheel te veranderen, behalve op de plek van de vlek (of andersom). De stappen: Kopieer de gehele foto. Zet het om in een smart object. Alles wat niet veranderd moet worden verstop je onder een masker. Verander vervolgens de kleur tot het matcht met elkaar.

 

Het missen van informatie – herstelkans 50%

Als er delen in een foto niet meer aanwezig zijn mis je informatie. En wat er niet is kan je ook niet terughalen. Je zal op zoek moeten gaan naar een creatieve oplossing door informatie te zoeken in de foto dat hergebruikt kan worden. Mis je links een oor, is het misschien wel mogelijk om het rechteroor te kopiëren. Mis je een arm kan je mogelijk een kopie maken van een andere arm in de foto. Ga op zoek naar informatie dat je kunt lenen. Het gaat immers om de illusie.

Als je essentiële informatie mist in gezichten zoals ogen, neus of een mond heb je twee keuzes. Verzin zelf een invulling met fantasie of concludeer dat de foto niet te herstellen is. Photoshop heeft helaas geen magische toverstok.

 

Als informatie compleet is verdwenen – herstelkans 20%

Het kan voorkomen dat je grote delen aan informatie mist in een foto. Bijvoorbeeld als foto’s lang tegen elkaar aan hebben gelegen in een plakboek. Hele oude foto’s kunnen vervaagd zijn en mis je hele delen aan informatie. Als je geen informatie kunt lenen in een foto voor een logische opvullen rest je weer dezelfde twee keuzes. Een eigen invulling met fantasie zoals materiaal lenen uit andere foto’s. Of concluderen dat het herstellen niet mogelijk is.

niet alles is te repareren in Photoshop. Wat weg is is weg

 

Als foto’s te licht of te donker zijn – herstelkans 40%

Als een foto licht is, of juist donker, zou je kunnen denken dat je dit in Photoshop wel even simpel herstelt door aan wat sliders te trekken. Beetje minder donker of juist wat lichter en klaar. Helaas is de werkelijkheid wat minder rooskleurig.

Als een foto licht is, of donker, is er in de meestal gevallen te veel licht (overbelicht) of te weinig licht (onderbelicht) in de lens gekomen. Als er te veel licht in de lens is opgevangen zijn dat gebieden waar geen informatie meer aanwezig is. Hoe witter gebieden zijn, hoe erger het probleem.

Dit geldt ook voor donkere foto’s. Als er maar weinig licht is opgevangen heeft de camera geen tijd gehad om alle informatie op te slaan. Het resultaat is net als bij hele lichte foto’s dat je informatie mist.

Soms is dit te herstellen door met contrasten aan de slag te gaan. Het is belangrijk om te weten dat foto’s met dit probleem er anders uit gaan zien. Als je dat verlies voor lief neemt is een foto soms nog aardig te herstellen.

Een probleem dat met contrasten kan ontstaan zijn ongewenste kleureffecten. Als dit probleem voorkomt is het geen gek idee om naar zwart-wit over te gaan.

 

Conclusie

Er is veel mogelijk in Photoshop. Mensen verplaatsen, de foto scherper maken, kleuren oppoetsen, vlekken verwijderen en scheuren of zelfs gebieden die verdwenen zijn herstellen.

Een (kleine) foto vergroten is niet altijd mogelijk. Het resultaat kan (kan wat?). Een grote foto is zonder problemen te verkleinen. Een makkelijke vuistregel die ik gebruik is: Shit in – Shit out (regel in het begin van het artikel uitleggen).

Wees realistisch dat je niet altijd iedere foto kan repareren. Als er informatie weg is in een gezicht komt het aan op jouw creativiteit. Echter zijn we allemaal experts als het gaat om gezichten. En dat is extra als het gaat om bekenden. We zien of voelen als iets niet klopt.

Over de schrijver
Ik ben Roy, bouwjaar 1979 en oprichter van de Pixel Unie. Ik ben gek op digitaal tekenen en foto's bewerken. Met de Pixel Unie ben ik op zoek naar de psychologie achter inspiratie en creativiteit. Een reis waarin ik je graag meenemen naar het ontdekken van creatief vermogen?
Reactie plaatsen

Heb je een vraag?

Wij ontvangen graag jouw vragen en/of suggesties.