Foto zwart wit maken in Photoshop doe je zo!
01 mei 2020 
5 min. leestijd

Foto zwart wit maken in Photoshop doe je zo!

Foto zwart wit maken: ontdek verschillende manieren

Kleurenfoto´s zijn mooi, maar soms geeft een zwart wit foto een bijzondere uitstraling aan de afbeelding. De kleur leidt niet af, de essentie van de foto wordt beter weergegeven en het beeld wordt abstracter. Ik zet een kleurenfoto en een zwart wit foto wel eens naast elkaar om te zien welke variant ik het mooist vind om te gebruiken. Alleen, hoe zorg je ervoor dat je van een kleurenfoto een foto zwart wit krijgt? In dit artikel zet ik graag drie manieren op een rij voor een foto zwart wit maken. Natuurlijk door photoshop te gebruiken.

Goed om vooraf te weten! De tips die ik deel zorgen ervoor dat je de originele foto behoudt. Het gaat hier om zogenoemde niet-destructieve fotobewerking. Ik raad aan om de afbeelding die je in zwart wit wilt maken, eerst om te zetten in een Smart Object (Slim object). Meer hierover kun je natuurlijk op het blog lezen. Nu kun je op een veilige manier je foto gaan bewerken.

Kleurenfoto zwart wit maken: Saturation

Als je zelf een kleurenfoto zwart wit wilt maken en hierbij zelf de controle wilt hebben, kun je de Saturation (verzadiging) terugbrengen. Saturation zorgt voor de intensiteit en de zuiverheid van kleur in een afbeelding. Als je een hoge saturation gebruikt, zijn de kleuren levendig en helder. Bij een lage saturation daarentegen zul je de kleur snel grauw of flets noemen. En als je geen saturation hebt, zul je een zwart wit foto krijgen.

Foto zwat wit maken door middel van saturation


Hoe werkt dit?

  1. Kies in het menu Image (Afbeelding) → Adjustments (Aanpassingen) → Hue/Saturation (Kleurtoon/Verzadiging)
  2. In het geopende venster sleep je Saturation (verzadiging) naar links, naar -100.

De kleurenfoto zwart wit maken is met deze manier makkelijk te bereiken. Het verwijderen van de kleur wordt over de hele afbeelding gelijk gedaan door Photoshop. Doordat je eerst een smart object hebt gemaakt en deze bewerking in een aparte laag hebt aangemaakt, kun je de aanpassingslaag altijd aan- of uitzetten. Ook kun je met verschillende opties gaan spelen, door bijvoorbeeld de transparantie aan te passen.

Foto omzetten naar zwart wit met een zwart-wit laag

Als je op zoek bent naar een manier waarbij je eigenlijk geheel zelf de instellingen voor de foto omzetten naar zwart wit kunt bepalen, kun je gebruik maken van een zwart wit laag. Hierbij geef je namelijk per kleur aan hoe licht of donker deze wordt. Zo kun je een unieke zwart wit foto maken. En doordat je met een aparte laag werkt, kun je ervoor kiezen om deze wel of niet zichtbaar te maken. Je kunt dus alles aanpassen en indien gewenst terug draaien, zonder dat je de originele foto verliest.

Foto zwart wit maken met een adjustment layer (aanpassingslaag) black and white


Hoe werkt dit?

  1. Kies in het menu Image (Afbeelding) → Adjustments (Aanpassingen) → Black and White (Zwart en Wit)
  2. In het lagenvenster dat nu opent, kun je gaan spelen met de schuifjes van de verschillende kleuren, tot je het resultaat hebt bereikt dat je wenst.

Foto omzetten naar zwart wit met kanaalmixer

Als je op zoek bent naar een professionele manier om een foto omzetten naar zwart wit, kun je gebruik maken van de kanaalmixer. Deze manier geeft je een hoop vrijheid. Het kan echter een wat lastige methode zijn, omdat je goed moet weten hoe de kleurkanalen werken. En wat natuurlijk de invloed hiervan is op je foto. Anders zul je met kleuren gaan spelen, zonder te weten wat voor effect het heeft op je foto.

Foto zwart wit maken met een adjustment layer (aanpassingslaag) > Channel Mixer


Hoe werkt dit?

  1. Kies in het menu Image (Afbeelding) → Adjustments (Aanpassingen) → Channel mixer (kanaalmixer)
  2. Vink de optie Monochrome (Monochroom) aan.
  3. Je zult zien dat de foto nu standaard wordt omgezet naar zwart wit. Met de drie schuifjes voor de kleuren Red (Rood), Green (Groen) en Blue (Blauw) kun je nu de waarden naar je eigen smaak aanpassen. Je moet er rekening mee houden dat het totaal van de eindwaarde 100% blijft. Als je op een totaal boven de 100% uitkomt, zal je hooglichten kwijtraken. En bij een lager totaal, zal je foto een donkerder uiterlijk krijgen dan het origineel.

 

Camera Raw filter voor foto zwart wit maken

Als je in slechts één filter verschillende effecten aan een foto wilt meegeven, kun je de foto openen in Photoshop met Camera Raw. Dit is een leuke tool om mee te spelen. Je kunt namelijk verschillende onderdelen van de foto bewerken. Dit is een groot verschil met de andere manieren, waarbij je de foto als geheel bewerkt. Schaduw, temperatuur, zwart, wit – het zijn allemaal instellingen die je kunt ingeven voor de foto zwart wit maken.

Foto zwart wit maken met de Camera Raw Filter


Hoe werkt dit?

  1. Kies in het menu File (Bestand) → Open as (Openen als)
  2. Verander nu het bestandstype in Camera Raw
  3. De foto opent nu in een apart scherm waarbij je gelijk in het menu allerlei instellingen kunt aanpassen. Je kunt hier zelf allerlei opties en filters proberen tot je de gewenste effecten bereikt hebt.

 

Foto zwart wit maken: snelle manier

Een manier die ik hier nog niet genoemd is is een makkelijke en snelste manier voor een foto zwart wit maken. Hierbij ga je in het hoofdmenu naar Image (Afbeelding) – Mode (Modus) – Grayscale (Grijswaarden). Doordat je hierbij wel een destructieve fotobewerking uitvoert, kun je de kleuren nadat deze verwijderd zijn niet meer terughalen. Photoshop haalt namelijk alle kleur uit de foto weg. Mocht je niet tevreden zijn over het resultaat, is het met deze methode eigenlijk niet mogelijk om dit aan te passen. Mocht je snel een zwart wit foto willen maken, zonder hier iets in de instellingen aan te wijzigen, is deze manier mogelijk een optie.

Wat de beste manier is voor een foto zwart wit maken in Photoshop is kies je uiteindelijk zelf. Jij bepaalt namelijk welke manier je het beste vindt werken en zorgt dat je het resultaat krijgt dat je wenst. Deel vooral je resultaten op onze Facebook pagina of op ons Instagram account met de hashtag #pixelunie!

Over de schrijver
Ik ben Roy, bouwjaar 1979 en oprichter van de Pixel Unie. Ik ben gek op digitaal tekenen en foto's bewerken. Met de Pixel Unie ben ik op zoek naar de psychologie achter inspiratie en creativiteit. Een reis waarin ik je graag meenemen naar het ontdekken van creatief vermogen?
Reactie plaatsen

Heb je een vraag?

Wij ontvangen graag jouw vragen en/of suggesties.