Fotobewerkingsprogramma's van betaald tot gratis
27 oktober 2019 
13 min. leestijd

Fotobewerkingsprogramma's van betaald tot gratis

In dit blog vind je een mooi overzicht van fotobewerkingsprogramma’s. Dat Adobe Photoshop de norm is, kijkt niemand meer van op. Sterker nog, Photoshop is zo ingeburgerd dat voor het bewerken van een foto vaak het werkwoord ‘photoshoppen’ wordt gebruikt. Maar wat als je niet wil werken met Photoshop?

Hier kun je allerlei redenen voor bedenken. Misschien wil je niet met Adobe werken, vind je Photoshop te ingewikkeld of vind je de maandelijkse kosten te hoog. Gelukkig zijn er een heleboel alternatieven op de markt, waarvan een aantal zelfs gratis!

Mis je een fotobewerker in dit overzicht en verdient echt een plekje, of wil je jouw ervaringen met ons delen? Reageer dan hieronder.

Inhoud:

Abonnement / jaarlijkse kosten

 • Adobe Photoshop

Eenmalig aanschaffen

Gratis

 • GIMP
 • Photofiltre
 • FastStone
 • Canva
 • Fotoaanpassen.nl
 • Fotor
 • IrfanView
 • Paintnet
 • Phoxo
 • Pixir
 • Fotobewerken.eu
 • Photopea
 • Befunky
 • Fotoflexer
 • Mylio

 

Fotobewerkingsprogramma’s gratis tot betaald - affinity

Affinity Photo

Affinity Photo biedt een waardig alternatief fotobewerkingsprogramma voor Photoshop. Het heeft vrijwel dezelfde functionaliteiten en zelfs de interface, kleurbeheer, sneltoetsen en tools zijn vrijwel identiek. Affinity is zeer gebruiksvriendelijk en daarom perfect voor de beginnende fotobewerker.

Platform: Windows en Mac OS X
Kosten: Eenmalig
Website: https://www.affinity.serif.com

 

 

Fotobewerkingsprogramma’s - paintshop pro

Corel PaintShop Pro

Dit is een intuïtieve fotobewerker met heel veel mogelijkheden voor het bewerken en verbeteren van je foto’s. Het programma wordt continu bijgewerkt en is daarom altijd voorzien van de nieuwste tools.

Platform: Windows en Mac OS X
Kosten: Eenmalig
Website: https://www.paintshoppro.com

 

 

Fotobewerkingsprogramma’s - on1

On1 Photo RAW

Alles wat je verwacht van een fotobewerkingsprogramma, vind je terug in On1 Photo RAW. Prettig is dat je veel uitleg video’s, artikelen en duidelijke instructies terugvindt op de site. Alle bewerkingen inclusief complexe retoucheringen zijn niet-destructief en je kunt zelfs met maskers en lagen werken.

Platform: Windows en Mac OS X
Kosten: Eenmalig
Website: https://www.on1.com/products/photo-raw

 

 

Fotobewerkingsprogramma’s - luminer

Luminar

Luminar is een innovatief en overzichtelijk programma om je foto’s te bewerken. Je kunt RAW-foto’s bewerken, waardoor je bijvoorbeeld de witbalans of belichting achteraf gemakkelijk kunt wijzigen. Je kunt werken met lagen en standaardfilters of eigen gemaakte filters gebruiken. 

Platform: Windows en MAC OS X
Kosten: Eenmalig
Website: https://skylum.com/nl/luminar

Fotobewerkingsprogramma’s - photoshop elements

Adobe Photoshop Elements

Tenslotte willen we Photoshop Elements nog noemen. Weliswaar een Adobe product, maar minder uitgebreid dan Photoshop en daardoor gebruiksvriendelijker en overzichtelijker voor de beginnende gebruiker. In tegenstelling tot Photoshop, is Elements verkrijgbaar met een eenmalige aankoop, je hoeft geen abonnement te nemen.

Platform: Windows en MAC OS X
Kosten: Eenmalig
Website: https://www.adobe.com/nl/products/photoshop-elements

Gratis fotobewerkingsprogramma’s:

 

Fotobewerkingsprogramma’s - gimp

GIMP

Opvallend aan GIMP is de uitgebreide functionaliteit. Naast ondersteuning voor filters, maskers en laageffecten, heeft het een ingebouwde ‘scripting engine’, waardoor je (met een beetje kennis) de functionaliteiten zelfs nog kunt uitbreiden.

Platform: Windows en Mac OS X
Kosten: Gratis
Website: https://www.gimp.org

Fotobewerkingsprogramma’s - photo filtre

Photofiltre

Dit is een van de meest uitgebreide gratis fotobewerkingsprogramma’s op de markt. Met eenvoudige presets kun je de belichting en kleuren van je foto’s aanpassen, maar er zijn ook veel handmatige instellingen. Je kunt werken met verschillende lagen.

Platform: Windows en Mac OS X
Kosten: Gratis
Website: https://www.photofiltre.com

 

 

Fotobewerkingsprogramma’s - faststone

FastStone Image Viewer

Met dit gratis fotobewerkingsprogramma bekijk en bewerk je jouw foto’s eenvoudig. Het heeft een prettige interface met drie vensters. De opties zijn weliswaar beperkter dan bij betaalde software, maar zeker voor beginnende gebruikers werkt het overzichtelijk en snel.

Platform: Windows
Kosten: Gratis
Website: https://www.faststone.org

 

 

Fotobewerkingsprogramma’s - canva

Canva

Canva heeft enkele mogelijkheden om je foto’s te verbeteren en daarnaast een uitgebreid pakket aan functies om je foto’s om te toveren in een uniek ontwerp. Er zijn bovendien duizenden kant-en-klare templates, iconen en stockfoto’s die je kunt gebruiken en daarna kunt bewerken.

Platform: Windows en Mac OS X
Kosten: De basisversie is gratis
Website: https://www.canva.com

 

 

Fotobewerkingsprogramma’s - fotoaanpassen

Fotoaanpassen

De Nederlandse site fotoaanpassen.nl richt zich vooral op gebruiksgemak. Je kunt een foto uploaden en deze vervolgens verkleinen, blurren, verscherpen, roteren of spiegelen. Ook kun je verschillende effecten en filters toepassen en teksten en vormen toevoegen.

Platform: Windows en Mac OS X
Kosten: Gratis
Website: https://www.fotoaanpassen.nl
 

 

Fotobewerkingsprogramma’s - fotor

Fotor

Op Fotor.com heb je drie keuzes: Edit, Collage of Design. Als je kiest voor Edit, upload je allereerst de foto die je wilt bewerken. Een overzichtelijk menu geeft je alle mogelijkheden. Ook is er een ruim voldoende aantal effecten beschikbaar. Duidelijke instructievideo’s helpen je snel op weg.

Platform: Windows en Mac OS X
Kosten: Gratis
Website: https://www.fotor.com

 

 

Fotobewerkingsprogramma’s - irvan view

IrfanView

Dit programma is verrassend veelzijdig. Het gebruikt nauwelijks systeemcapaciteit en kan opvallend veel bestandsformaten aan (ook audio- en video). Het kan eenvoudige bewerkingen zoals roteren en formaat wijzigen uitvoeren en heeft enkele filters. De functionaliteit is uit te breiden met diverse plug-ins.

Platform: Windows
Kosten: Gratis
Website: https://www.irfanview.com

 

 

Fotobewerkingsprogramma’s - pixlr

Pixlr

Pixlr is een fotobewerkingsprogramma waarop je via je browser kunt werken. Je hoeft dus niets te installeren. Alle tools zijn online te gebruiken. Het gereedschapspaneel is overzichtelijk en biedt tools voor onder andere bijsnijden, rode ogen en stofjes verwijderen, belichtings- en kleurcorrectie. Ook kun je tekst toevoegen.

Platform: Windows en MAC OS X
Kosten: Gratis
Website: https://www.pixlr.com
foto bewerken

Fotobewerken

Ook hier heb je geen fotobewerkingsprogramma nodig om je foto’s te bewerken, dit kan gewoon via je browser. Er zijn minder mogelijkheden dan bij een betaalde versie, maar als je snel een foto wilt bewerken en je hebt geen uitzonderlijke wensen, dan is dit programma handig en heel toegankelijk.

Platform: Windows en MAC OS X
Kosten: Gratis
Website: https://www.fotobewerken.eu
Fotobewerkingsprogramma’s - photopea

Photopea

Photopea is een geavanceerd online fotobewerkingsprogramma. Qua functies en vormgeving lijkt het veel Photoshop, maar dan helemaal gratis! Photopea kan overweg met PSD-bestanden, waardoor je bestanden kunt importeren en exporteren in dit bestandsformaat.

Platform: Windows en MAC OS X
Kosten: Gratis
Website: https://www.photopea.com

 

 

Fotobewerkingsprogramma’s - befunky

Befunky

Dit is een alles-in-één online creatief platform. Het heeft alles wat je nodig hebt om eenvoudig foto’s te editen. Je kunt je beeld croppen en resizen, per foto of in een batch, en diverse mooie effecten toevoegen.

Platform: Windows en MAC OS X
Kosten: Gratis
Website: https://www.befunky.com

 

 

Fotobewerkingsprogramma’s - fotoflexer

Fotoflexer

Dit is een gebruiksvriendelijke en overzichtelijke site met ruim voldoende opties voor de bewerking van je foto’s. Het is natuurlijk niet zo uitgebreid als Photoshop, maar het grote voordeel van Fotoflexer.com is, dat je er zo mee aan de slag kunt.

Platform: Windows en MAC OS X
Kosten: Gratis
Website: https://www.fotoflexer.com

 

 

Fotobewerkingsprogramma’s - mylio

Mylio

Dit is een fotobeheerprogramma waarmee je ook je foto’s kunt bewerken. Tot 25.000 foto’s kun je gratis beheren en bewerken op drie verschillende apparaten, zonder dat je cloudopslag hoeft te gebruiken. Diverse Engelstalige tutorials op de site helpen je het concept goed te begrijpen.

Platform: Windows en MAC OS X
Kosten: Gratis (tot 25.000 foto’s)
Website: https://www.mylio.com

 

 

 

 

Paint.NET

Met deze snelle beeldbewerker kun je eenvoudig je foto’s bewerken. Niet zo uitgebreid misschien als Photoshop, maar ruim voldoende voor als je net begint. Het biedt onder andere diverse geavanceerde filters, effecten en opties voor kleur-correcties. Ook kun je werken met lagen.

Platform: Windows
Kosten: Gratis
Website: https://www.paint.net

 

 

 

Phoxo

Phoxo is een krachtig fotobewerkingsprogramma dat niet te veel eisen stelt aan je PC. Het biedt de meest voorkomende gereedschappen voor fotobewerking. Daarnaast vind je een grote hoeveelheid clip-art, lijsten, vulstijlen en vormen waarmee je jouw foto kunt perfectioneren.

Platform: Windows
Kosten: Gratis
Website: https://www.phoxo.com

 

 

 

Nu heb jij een mooi overzicht van mogelijke fotobewerkingsprogramma’s. Mis je een fotobewerker in dit overzicht, of wil je jouw ervaringen met ons delen? Reageer dan hieronder. Je medelezers en wij zijn er blij mee!

Over de schrijver
Ik ben Roy, bouwjaar 1979 en oprichter van de Pixel Unie. Ik ben gek op digitaal tekenen en foto's bewerken. Met de Pixel Unie ben ik op zoek naar de psychologie achter inspiratie en creativiteit. Een reis waarin ik je graag meenemen naar het ontdekken van creatief vermogen?
Reactie plaatsen

Heb je een vraag?

Wij ontvangen graag jouw vragen en/of suggesties.