5 hardware tips voor een snel Photoshop systeem
13 juli 2020 
8 min. leestijd

5 hardware tips voor een snel Photoshop systeem

Bekend met de eeuwig draaiende ‘strandbal des doods’? Of het alsmaar rond draaiende icoontje in Windows? Wachten, wachten en nog eens wachten.

Het is niet alleen zonde van je tijd. Het is ook nog eens ontzettend irritant als je steeds op je computer moet wachten als je een paar lagen verplaatst of een filter toepast.

Nu zijn we ook een beetje verwend geraakt dat alles om ons heen snel is. Snel internet. Binnen 10 seconden een serie kijken wanneer en waar we maar willen. Of iets in een webshop bestellen dat dezelfde dag nog geleverd kan worden.

 

Een schouderklop voor Photoshop

We moeten Photoshop ook wel iets aan credit geven. Het zal vast niet meevallen om miljoenen pixels aan te passen en dan ook nog verwachten dat dit in een paar seconden gebeurt.

En op de achtergrond staat ook je e-mail nog open, luister je muziek op de computer en was je net nog even in de Pixel Unie Photoshop competitie aan het snuffelen!

Je computer is keihard aan het werk en wij zitten op onze luie stoel maar te zuchten dat het niet opschiet 😇

 

Een snelle Photoshop computer

Als je een computer aanschaft waarmee je meer wilt doen met fotobewerken, zijn er een aantal hardware keuzes die je kunt maken voor een betere ervaring met fotobewerking. Ik ga 5 tips met je delen waar je op kunt letten als je een nieuwe computer wilt gaan aanschaffen.

Een stevige processor is een flinke investering waar je geen spijt van krijg

Een stevige processor is een flinke investering waar je geen spijt van krijg

Photoshop systeem tip 1: De processor

Photoshop is een hongerig programma en moet er veel berekend worden. Iedere keer als je iets verplaatst, verandert van kleur of een filter toepast worden er pixels aangepast. Dit moet berekend en verwerkt worden. Een stevige processor kan je dan ook veel plezier opleveren. In het geval van Photoshop is sneller beter. Een processor met een rekenkracht van 4Ghz is beter dan 3Ghz.

Ook het aantal cores (rekenbronnen) kan helpen. Uit verschillende benchmarks (snelheidstesten) die te vinden zijn op het internet lijkt met Photoshop de break-even op een 8 core te liggen. Meer cores kan, maar het verschil is minder goed merkbaar. De kosten die je maakt voor een duurdere processor wegen dan niet meer op tegen de winst die je behaalt.

Koop nooit zomaar een processor. Zoek naar reviews en benchmark tests! Photoshop wordt vaak gebruikt als meetindicatie. Doe er je voordeel mee!

Dus een 8-core lijkt de sweet spot voor Photoshop op het moment dat we dit blog schrijven. En als we dan toch wensen hebben, is een snelle processor ook wel fijn. Het liefst rond de 4Ghz. Op het moment doen de AMD-processoren goede zaken en zijn ze ook nog eens betaalbaar. Intel is uiteraard ook een goede keus. Lees je in voordat je een processor kiest. Zoek naar benchmarks en reviews! Do your own research!

 

Met een SSD is het mogelijk om sneller bestanden te openen en op te slaan

Met een SSD is het mogelijk om sneller bestanden te openen en op te slaan

Photoshop systeem tip 2: Opslag / scratch

Photoshop projecten kunnen snel in formaat groeien. Mix een aantal foto’s met elkaar en laat er wat effecten en lagen op los en je document groeit naar enkele honderden MB’s groot.

Het openen en opslaan van zulke bestanden vraagt om een snel opslagstation / snelle hardeschijf. En dat doen we natuurlijk met een SSD-schijf. Als je mag kiezen is het nuttig om te onderzoeken of je een M2 SSD kan installeren.

M2 SSD opslag is tot wel 5x sneller dan gewone SSD opslag! Lees en schrijfsnelheden van ruim 3000 Mb/s

M2 SSD is een opslagtechniek die ontzettend snel is en direct in verbinding staat met het moederbord. De lees- en schrijfsnelheden zijn wel vijf keer sneller dan normale SSD opslagmediums.

Photoshop wil graag ook tussendoor informatie bewaren zodat jij het programma als vlot ervaart. Het tijdelijk wegschrijven van informatie doet Photoshop op een zogenoemde scratchdisk. Een plekje op je schijf waar Photoshop tijdelijk informatie wegschrijft. Hoe sneller je opslagstation is, hoe rapper dit proces gaat zonder dat jij hier last van hebt.

 

Een goede gaming videokaart voldoet uitstekend voor ons fotobewerkers!

Een goede gaming videokaart voldoet uitstekend voor ons fotobewerkers!

Photoshop systeem tip 3: Videokaart (OpenCL / Cuda)

We kunnen de wereld van de videokaarten in 2 groepen opsplitsen. Videokaarten van AMD en videokaarten van Nvidia. Beiden hebben hun voor- en nadelen, maar waar wij ons op  concentreren is OpenCL en Cuda.

OpenCL en Cuda zijn instructiesets om de videokaart aan het werk te zetten. Ze zorgen ervoor dat de videokaart efficiënt ingezet kan worden voor allerlei taken. Het kan de processor die we hierboven hebben beschreven ontlasten van ingewikkelde rekentaken. Een videokaart bezit namelijk vaak duizenden miniprocessoren.

Het verschil zit hem erin dat Cuda een product van Nvidia is. Dit worden op de videokaarten van Nvidia ook wel Cuda Cores genoemd. Oftwel Cuda rekenprocessors.

De betere gamingvideokaarten zijn vaak supersnelle monsters die ons fotobewerkers veel plezier opleveren

Een AMD-videokaart heeft de beschikking over OpenCL. Een Nvidia-videokaart heeft de beschikking over OpenCL én Cuda. Photoshop gebruikt beiden technieken om de Photoshop beleving te verbeteren. Sommige filters worden bijvoorbeeld enkel door Cuda berekend. Andere filters en toepassingen enkel door OpenCL.

Als ik je mag adviseren zou mijn keuze op dit moment voor een instap Nvidia gaming videokaart zijn. Een midrage of zelfs een hignend kaart zal niet veel verschil opleveren. Een instap gaming kaart zorgt er tevens voor dat de performance van je computer in zijn geheel een flinke boost krijgt.

 

Photoshop lust wel wat geheugen. Probeer voor 16GB of meer te gaan.

Photoshop lust wel wat geheugen. Probeer voor 16GB of meer te gaan.

Photoshop systeem tip 4: Geheugen

Naast een snelle processor, opslagstation en een goede videokaart, lust Photoshop ook wel een slok werkgeheugen. Ik wil je adviseren niet te zuinig te zijn op dit gebied. Als je niet investeert in geheugen zal Photoshop meer gebruik moeten maken van de scratch disk om tijdelijke informatie op te slaan.

Als je een grote voorraad geheugen beschikbaar hebt voor Photoshop zal er minder gebruik gemaakt worden van de scratch disk. Meer werkgeheugen is een sneller Photoshop systeem. Mijn advies is minimaal 8GB te gebruiken. Maar 16GB is geen overbodige luxe. Heb je nog wat ruimte in de portemonnee is 32GB helemaal top!

 

Looks of performance. De keuze is aan jou

Looks of performance. De keuze is aan jou

Photoshop systeem tip 5: Laptop of desktop

Ik krijg regelmatig de vraag: “Moet ik een laptop nemen of voor een desktop gaan?”. Beiden hebben hun voor- en nadelen, maar er zijn ook grote verschillen.

Als je regelmatig op pad bent en je op locatie wilt foto bewerken is een laptop uiteraard de beste keuze. Als dit niet het geval is adviseer ik je altijd te gaan voor een desktop.

Een laptop is bijna altijd zo ingericht dat het zuinig werkt. Immers wil je niet na 1 uur al je laptop al aan het stroom moeten zetten omdat de accu leeg is. Ook ben je overgeleverd aan het scherm dat je erbij krijgt. Dit hoeft niet slecht te zijn, maar de keuze is uiteraard wel beperkt.

Als je Photoshop flink op zijn staart trapt kan een laptop aardig warm worden waardoor de performance naast zuinig zijn opnieuw wordt benadeeld. Een warme processor gaat uit veiligheid minder hard werken. Dit noemen ze ook wel ‘Throttle Down’.

Looks versus performance. Een dilemma keuze die ieder voor zichzelf moet maken.

Wil je een echt Photoshop monster dan is de desktop route de enige weg. Er zijn simpelweg geen restricties in performance en kan je het zo gek maken als jij wilt. Ook koeling is beter geregeld in een desktopcomputer.

Als je voor een PC met Windows gaat heb je ook nog toegang tot hardware updates. Ga je voor de Apple route moet je rekening houden met beperkte hardware keuzes.

iMacs zitten tussen een desktop en een laptop in. Het zijn prachtige machines om te zien maar moet je er wel rekening mee houden dat de modellen al jarenlang issues vertonen met het wegwerken van warmte.

 

Conclusie

Een echt Photoshop monster is een desktop met een snelle 8-core processor. Een flinke voorraad geheugen zoals 16 of 32GB. Een Nvidia videokaart, het liefst een leuke gamingkaart met een heleboel Cuda cores (tussen de 2 en 3000 cuda cores). En om af te sluiten een snelle SSD-schijf voor het verwerken, openen en opslaan van al je bestanden!

iMacs zijn gewilde machines voor op de werkvloer en bij mensen thuis. Ik ervaar ze niet als de beste Photoshop systemen simpelweg door de compacte behuizing (warmte issues) en het missen van dedicated hardware zoals een Nvidia videokaart keuze of 6 core processors. Prijstechnisch zijn iMacs niet bijzonder duur. Een mooie computer met een prima scherm en het behoud redelijk zijn waarde.

Apple heeft aangekondigd vanaf 2021 enkel nog eigen processors te gaan gebruiken en stoppen ze met Intel. Hiermee gaan we een interessante tijd tegemoet en is dit blog over een paar jaar wellicht niet meer relevant.

 

Nu ben ik ontzettend nieuwsgierig! Hoe ziet jouw ideale Photoshop computer eruit? Laat hier beneden een bericht achter en inspireer mij en een ander! 😀

Over de schrijver
Ik ben Roy, bouwjaar 1979 en oprichter van de Pixel Unie. Ik ben gek op digitaal tekenen en foto's bewerken. Met de Pixel Unie ben ik op zoek naar de psychologie achter inspiratie en creativiteit. Een reis waarin ik je graag meenemen naar het ontdekken van creatief vermogen?
Reactie plaatsen

Heb je een vraag?

Wij ontvangen graag jouw vragen en/of suggesties.