Menselijk meesterwerk gaat de lucht in!
16 september 2021 
2 min. leestijd

Menselijk meesterwerk gaat de lucht in!

Ik praat al jaren met mijn kinderen over dit briljant stukje techniek van het hoogste niveau. Zelfs buitenaardsen zullen goedkeurend knikken bij het zien van dit bouwwerk. De beste van het beste, en de slimste van de slimste hebben eraan mee mogen werken.

Op 18 december gaat hij dan eindelijk omhoog. Zodra het pakketje van 6000 kilo door de Ariana 5 in de ruimte is afgeleverd, zal hij uitklappen en twee maanden reizen om op zijn eindbestemming aan te komen.

Ik voel de kriebels al rondvliegen in mijn buik als ik er over schrijf. Als de lancering maar goed gaat. En als er maar niets defect gaat tijdens het openklappen of de vlucht. Als hij eenmaal onderweg is, kunnen we vrijwel niets meer doen.

Ik heb het natuurlijk over de James Webb Space Telescoop!

Een telescoop voorzien van 18 zeshoekige sensoren, bedekt met een microscopisch dun laagje goud van precies 100 nanometer.

De telescoop heeft uitgeklapt een diameter van 25 meter. Een joekel van een oog die superdiep het universum in gaat turen op zoek naar de vroegste sterrenstelsels en zwarte gaten.

Praktisch alles wat maar een beetje warmer is dan heel koud, zend infrarood licht uit. En dat is precies waar deze telescoop in uitblinkt! Kijken naar infrarood licht.

De met goud bedekte sensoren zijn zó gevoelig, dat de telescoop zichzelf moet koelen tot maar liefst 220 graden onder nul. Anders zou hij zijn eigen infrarood licht opvangen.

Oorspronkelijk had dit pareltje in 2007 al omhoog moeten gaan. Door technische problemen en grote uitdagingen werd het keer op keer uitgesteld. 14 jaar later gaat het dan toch echt gebeuren.

Het prijskaartje is door alle vertragingen uitgelopen tot een kleine 10 miljard dollar. Dit zijn we straks vergeten als de James Webb Telescoop ons trakteert met prachtige en onbetaalbare kiekjes van ver ver hier vandaan.

De NASA gebruikt al jaren Photoshop om foto’s gemaakt door telescopen en satellieten te verwerken. Bijvoorbeeld als er drie verschillende filters worden gebruikt zoals rood, blauw en groen. Deze beelden worden via Photoshop samen gevoegd tot één kleuren foto.

Met Photoshop kan jij ook geweldige dingen doen met je foto’s.

Bijvoorbeeld kleur optillen of verminderen, zodat het eruit ziet zoals jij het had ervaren tijdens het maken van de foto. Of Iets uit het beeld verwijderen wat je stoort zoals een vuiltje op de lens of iets op de achtergrond dat je niet had gezien.

De Photoshop cursus kost een schijntje vergelijken met de nieuwe NASA telescoop, en je kunt direct starten want alles staat al voor je klaar.

Ik ga je laten je zien hoe je in Photoshop navigeert. Ik ga je de geheimen van lagen, filters en effecten vertellen zodat jij foto’s gaat bewerken als een baas. Want dat is mijn missie. Jou helpen met sneller, slimmer en beter foto’s bewerken!

De link naar de cursus vind je hier:

https://pixelunie.nl/photoshop-cursus/

18 december. Niet vergeten. Kijken! 🚀

Over de schrijver
Ik ben Roy, bouwjaar 1979 en oprichter van de Pixel Unie. Ik ben gek op digitaal tekenen en foto's bewerken. Met de Pixel Unie ben ik op zoek naar de psychologie achter inspiratie en creativiteit. Een reis waarin ik je graag meenemen naar het ontdekken van creatief vermogen?
Reactie plaatsen

Heb je een vraag?

Wij ontvangen graag jouw vragen en/of suggesties.