Jouw bangerik wilt NIET dat je dit leest!
24 september 2021 
3 min. leestijd

Jouw bangerik wilt NIET dat je dit leest!

Op een mooie zonnige dag in 2018, wandelde ik in midden-Delfland door het prachtige Hollandse landschap. Een zacht briesje aaide mijn gezicht en een paar koeien keken mij zonder kopzorgen aan.

Alles was zo vredig en toch was er een groot contrast. Ik was intens en intens chagrijnig. Er moest iets veranderen! Piekerend vlogen verschillende gedachtes door mijn hoofd.

Zou na tien jaar fulltime voor klanten werken de koek gewoon op zijn? Of is het dat ik aan andermans dromen bouw, en mijn eigen bouwwerken in de steigers blijven staan?

Hoeveel mensen kunnen zeggen dat ze van hun hobby hun werk hebben kunnen maken? Zeur toch niet zo en wees wat meer dankbaar Roy! Kwaad schop ik een steentje weg.

Terwijl ik mopperend het ritme er stevig inhield, kreeg de podcast waar ik half naar luisterde plots mijn aandacht. Het gesprek ging over doelen stellen en dromen najagen. Wat er daarna gebeurde, veranderde mijn leven.

We hebben allemaal onze dromen.

Eerder stoppen met werken.
Een Bed & breakfast beginnen in Zuid-Frankrijk.
Een eigen bedrijfje starten en je eigen tijd indelen.
Miljonair worden en ervan genieten.

Prachtige dromen die voor bijna alle mensen bij dagdromen blijven. Slechts een happy few krijgt het voor elkaar om haar of zijn dromen na te jagen. Jaloers kijken we vanaf de zijlijn toe.

Waarom lukt het de één wel en staat een ander toe te kijken?

Voor veel mensen komt dit door onze ingebouwde bangerik. Een bangerik die ons met angst beschermt tegen pijn en verdriet. Angst is zeer nuttig en heeft een duidelijke functie. Zijn prioriteit is simpel. De komende vijf minuten niet dood gaan.

Vroeger was onze bangerik nog veel belangrijker dan nu. Het hield je alert zodat je niet werd opgegeten door een tijger of een beer. Angst is een echte overlever en helpt je om keuzes te maken die kunnen gaan over leven en dood.

In het moderne leven hoeven we niet meer te vrezen voor de gevaren waar onze oer voorouders mee te maken hadden.

Hoe nuttig angst ook is, het is ook een keiharde dromen-killer.

Ik heb het druk.
Ik wacht op het juiste moment.
Ik wil nog even sparen.
Ik ga dit binnenkort oppakken.
Ik denk er nog even over na.

Met deze handige trucjes weet de bangerik ons altijd weer te verleiden om passief te blijven.

Veranderingen zijn eng. Laten we het houden zoals het is, dat is veel veiliger (en makkelijker). Ons brein is niet goed in het verwerken van grote stappen informatie in één keer.

Neem het formaat van het universum en de honderden miljarden sterrenstelsels. Al deze sterrenstelsels zijn op hun beurt ieder weer gevuld met honderden miljarden sterren. Dat is zo groot en intens dat onze hersenen direct stoppen met het verwerken van de informatie.

Het is teveel en het is te groot.

Waar ons brein wel goed in is, zijn kleine stapjes wegwerken. Begin daarom klein. Start met een beginnetje. Dat maakt het verschil van passief naar actief denken.

“De reis van duizend kilometer begint met één stap”

In plaats van denken: ‘ik zou meer willen bewegen’ (passief) neem je het eerste beginnetje: Google naar fitness scholen in de buurt (actief). Het is eenvoudige hack en het brengt je stapje voor stapje dichterbij het halen van jouw doel.

Ik weet al jaren dat ik als geboren kletskous uren kan praten over tekenen, creativiteit en alles wat daarbij komt kijken. Daar zou ik veel meer mee moeten doen. Maar ik was passief en bang.

Mijn bangerik begon natuurlijk direct tegen te stribbelen en strooide met gedachtes als; hoe ga je dat doen? Wat ga je dan vertellen? Wie zit daar nou op te wachten? Heb je daar wel tijd voor?

Thuis aangekomen van de geweldige wandeling die ik intens chagrijnig begon en met een glimlach eindigde, stond ik helemaal ‘aan’!

Ik duwde mijn bangerik lief opzij, gaf hem een knipoog en pakte een wit A4tje uit de printer. Ik schreef:

“Anderen inspireren en motiveren met het ontdekken van hun creatieve vermogen”

De Pixel Unie was  geboren.

De podcast over dromen najagen was een startpunt van verschillende grote veranderingen in mijn leven. Veranderingen die ik in vele kleine stapjes vooruit duw, en waar ik nog steeds aan werk.

Zoals het begin van de Pixel Unie en mijn ontdekkingsreis als ondernemer. Ook ben ik hongeriger als ooit naar meer persoonlijke ontwikkeling.

Dit brengt mij tot Photoshop.

Ik spreek dagelijks mensen die veel tijd en energie verspillen aan tutorials zonder plan en een verkeerde werkhouding in het programma.

Ze blijven passief als het gaat om beter worden in de nummer #1 gebruikte foto bewerker in de wereld.

Ze downloaden een PDF die ze niet lezen. Kijken weer een tutorial die ze half begrijpen. En lopen vast omdat ze met vragen achter blijven.

Het kan ook anders. Ik help je graag met het ontdekken van jouw creatieve vermogen!

En dat doe ik met passie en liefde voor Photoshop.

Schuif je bangerik opzij en zet het eerste stapje. Ik help je met alle volgende stapjes!

https://pixelunie.nl/photoshop-cursus/

Over de schrijver
Ik ben Roy, bouwjaar 1979 en oprichter van de Pixel Unie. Ik ben gek op digitaal tekenen en foto's bewerken. Met de Pixel Unie ben ik op zoek naar de psychologie achter inspiratie en creativiteit. Een reis waarin ik je graag meenemen naar het ontdekken van creatief vermogen?
Reactie plaatsen

Heb je een vraag?

Wij ontvangen graag jouw vragen en/of suggesties.