Rgb en Cmyk uitgelegd

CMYK & RGB uitgelegd

Wat is CMYK en RGB eigenlijk? Aangezien je in Photoshop intensief bezig bent met kleuren is het goed om je hier wat verder in te verdiepen. CMYK en RGB zijn allebei kleurmodellen. Bij de ene worden de kleuren gevormd door licht, bij de andere worden ze gevormd door pigment.

rgb kleuren

Misschien heb je jezelf weleens geërgerd aan een professioneel afgedrukte foto die heel anders uitviel dan op je scherm. Dit komt doordat de kleurmodus moet worden omgezet voor drukwerk. 

Het RGB kleurmodel heeft een veel groter kleurbereik, waardoor het soms lastig is hier passende CMYK-kleuren bij te vinden. Vaak vallen CMYK-kleuren doffer en donkerder uit dan de originele RGB-kleur. Vaak zijn vooral blauw en groen lastige kleuren om mooi af te drukken.       

In dit artikel leg ik je uit wat CMYK en RGB inhoudt en wat jij ervan moet weten. 

 

Wat is licht eigenlijk?

Licht heeft alles te maken met de kleuren die wij kunnen zien. Kleur ontstaat namelijk pas wanneer (zon)licht wordt weerkaatst of geabsorbeerd. Mensen kunnen alleen maar kleuren waarnemen als er licht is. Zonder licht, bijvoorbeeld ’s nachts, kunnen we geen kleuren onderscheiden. Elke kleur heeft zijn eigen golflengte. Het menselijk oog kan golflengtes tussen de 750 en 400 nanometer waarnemen. Wij zien daardoor eigenlijk alleen Rood, Groen en Blauw. 

 wat is zichtbaar licht

Zonlicht bestaat uit allerlei soorten lichtstralen. Wij zien hier maar een klein deel van. Infrarood en ultraviolet is voor het menselijk oog niet zichtbaar. Alleen de drie basiskleuren kunnen we onderscheiden. Rood, Groen en Blauw samen geven wit licht. 

 

Wat is RGB?

RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Uit deze drie basiskleuren worden alle andere kleurtinten in dit kleurmodel opgebouwd. RGB-kleuren worden gevormd door licht. Daarom zien we deze kleuren terug in digitale schermen zoals je televisie, maar ook het computerscherm waarop jij aan het Photoshoppen bent. 


RGB-kleuren worden ook wel additieve kleuren genoemd. Je kunt deze kleuren mengen. Wanneer je zowel rood, groen als blauw licht op één plek laat schijnen krijg je wit licht. Neem je alleen rood en groen, dan krijg je geel. Als je de pixels in je computerscherm of tv enorm zou vergroten, zie je dat ze allemaal uit deze drie basiskleuren bestaan. Hoeveel mengkleuren er uiteindelijk kunnen worden gevormd is afhankelijk van de lichtintensiteit en de beschikbare kleurdiepte.  

 

Wat is CMYK?

CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key, dit is zwart. Waarschijnlijk herken je deze kleuren wel van de cartridges voor je printer. Dit kleurmodel wordt dan ook toegepast in print- en drukwerk en wordt gevormd door pigment. Voor een bestand gedrukt kan worden, zullen de kleuren worden geconverteerd van RGB naar CMYK. 


CMYK heeft een subtractieve kleurmenging. Je kent het wel van vroeger, toen je kleurtjes mocht mengen met de verfpotjes op school. De primaire kleuren: cyaan, magenta, geel en zwart zouden voldoende moeten zijn om alle andere kleuren te maken. 

 

Wat is het verschil tussen CMYK en RGB?

Als we kijken naar deze twee kleurmodellen, zien we dat waar twee van de drie primaire kleuren Rood, Groen en Blauw elkaar overlappen, we de volgende secundaire kleuren krijgen: 

  • Groen + Blauw = Cyaan
  • Blauw + Rood = Magenta
  • Rood + Groen = Geel (Yellow)

Hier zie je al een deel van het CMYK kleurmodel ontstaan. We missen alleen de kleur zwart, omdat deze niet uit de CMY-kleuren gemengd kan worden. Daarom wordt zwart apart toegevoegd bij drukwerk. In het RGB kleurmodel, dat wordt gevormd door licht, is zwart simpelweg het ontbreken van licht. 

Met het CMYK kleurmodel geven we objecten kleur die zelf geen licht geven. Wel weerkaatsen ze het licht van andere bronnen, zoals zonlicht of een lamp. Hoe meer kleurpigment wordt gebruikt, hoe donkerder de kleur zal worden. 

Cyaan, Magenta en Yellow worden ook wel subtractieve kleuren genoemd, omdat ze licht onttrekken aan de primaire kleuren Rood, Groen en Blauw. 

Reactie plaatsen