Wat is compositie?

Compositie is simpel uitgelegd ‘strategie in een beeld’. Als je nadenkt over hoe je een beeld (schilderij, tekening, film, etc.) wil vangen, is dat nadenken over de compositie. Met compositie probeer je ook wel ‘orde te scheppen in de chaos’.

Wat is dan chaos in een afbeelding. Stel dat we een mooie tekening maken zonder na te denken over compositie. Dan is de kans vrij groot dat het een chaos wordt. Geen strategie, geen plan, geen verhaal.

Ons brein is gewend om een tekst van links naar rechts af te lezen. Dit doen we ook met een afbeelding. We lezen een afbeelding dus net als tekst van links naar rechts. Wat we links als eerst in beeld zien en daarna de rest, creëert een verhaal of een gevoel. Als we een afbeelding spiegelen veranderd meteen het verhaal, het gevoel of een emotie.

Compositie kan in van alles aanwezig zijn. Keuzes waar licht vandaan komt of naar toe schijnt. Een object dat eerst in beeld is of een lijnenspel die je een bepaalde richting op laat kijken. Compositie is belangrijk en bovendien ontzettend interessant!

Compositie is strategie in een afbeelding! Een tool om het gedrag van de kijker te beïnvloeden.