GIMP

GIMP staat voor General Image Manipulation Program en is een open source programma voor het bewerken van foto’s. GIMP is ooit gestart als een project door een aantal studenten en won in een later stadium flink in populariteit. GIMP wordt door sommigen gezien als een gratis alternatief voor Photoshop.

GIMP versus Photoshop

Er woedt al jaren een verhitte discussie of GIMP werkelijk een gratis alternatief is voor Photoshop. De meningen zijn verdeeld. Misschien gaat het wat ver om GIMP werkelijk een alternatief van Photoshop te noemen. Photoshop heeft een groot ontwikkelteam en wordt constant voorzien van updates. GIMP biedt om de paar maanden updates aan, maar zijn vaak kleine performance verbeteringen. GIMP ondersteund alleen RGB en geen CMYK. De gereedschappen in Photoshop zijn een heel stuk krachtiger dan in GIMP. Zo heeft Photoshop bijvoorbeeld vier healing (herstel) tools met elk een tal van settings om je foto te verbeteren. GIMP heeft er één en met beperkte mogelijkheden.

GIMP open course fotobewerksoftwareGIMP open source foto bewerk software

Is GIMP een alternatief?

Of GIMP een echt alternatief is of niet hangt af van de gebruiker en zijn wensen af. Je kunt met GIMP prima een foto bewerken en biedt GIMP een mooi gratis programma aan. Met wat omwegen zijn er extra functies mogelijk zoals het toevoegen van CMYK als je dat nodig hebt. Maar je bent dan wel afhankelijk van derden die plug-ins aanbieden. Als je genoeg hebt aan basistools kan GIMP zeker een alternatief zijn.

Een aantal voor en tegens op een rij:

  • Professionals kiezen voor Photoshop
  • GIMP is open source en gratis
  • GIMP is ook beschikbaar voor Linux en Unix
  • Photoshop wordt vaker geüpdatet met grote updates
  • GIMP heeft minder gereedschappen dan Photoshop
  • Photoshop biedt meer opties om ‘niet destructief’ foto te bewerken