Wat zijn actions in Photoshop

Wat doen Actions?

Als je in Photoshop keer op keer dezelfde handelingen moet uitvoeren, kan dat best veel tijd in beslag nemen. Bijvoorbeeld na het openen van een foto: laag kopiëren en omzetten naar een smart object > levels aanpassen > kleur veranderen naar zwart wit > afbeelding verkleinen.

Klinkt dit voor jou als een herkenbaar patroon? Dan is het wellicht een idee om te gaan werken met Actions!

Actions zijn superhandig en maakt het mogelijk om alle handelingen zoals hierboven op te nemen en vast te zetten aan een sneltoets. Bijvoorbeeld aan ‘Ctrl / Command + Shift + 1

Als je nu een foto opent en ‘Ctrl / Command + Shift + 1’ gebruikt, worden alle handelen die je hebt opgenomen automatisch voor je uitgevoerd.

Met actions kan je  in Photoshop handelingen opslaan welke je later opnieuw af kan spelenMet actions kan je  in Photoshop handelingen opslaan welke je later opnieuw af kan spelen.

Hoe maak je een action?
Open de Action panel. Als je die niet kunt vinden tussen de panels aan de rechterkant moet je hem misschien aanzetten. Ga naar Window > Actions (Venster > Handelingen)

Start een nieuwe actie (handeling), geef de actie een sneltoets en begin met het opnemen door op Record te klikken.

Alle handelingen die je nu uitvoert worden opgenomen.

Ben je klaar met wat je wil opnemen? Klik op stop recording in de Action pannel en al je handelingen zijn nu opgenomen.

Reactie plaatsen