Wat is Content Aware in Photoshop?

Content Aware (werkruimte vullen met behoud van inhoud - Wie heeft de Nederlandse naam verzonnen bij Adobe??) is kunstmatige intelligentie (AI) dat ingebakken zit in adobe Photoshop.
Content Aware was voor het eerst te vinden in Photoshop CS5 en heeft zijn weg inmiddels gevonden in verschillende tools en filters.

Met Content Aware kijkt Photoshop op een slimme manier naar een afbeelding. Het herkend texturen, vormen, objecten en personen. Content Aware kan behoorlijk wat werk uit handen nemen, door iemand in luttele secondes te selecteren. Een klus waar je met gemak minuten mee bezig kan zijn.

Ook kan Content Aware iets voor je weg halen en vervangen, door een gebied met pixels op te vullen die aansluiten op wat er al aanwezig is. Zolang er genoeg informatie te vinden is in een foto komt Content Aware een heel eind.

Adobe Sensai is de motor achter de kunstmatige intelligentie (AI), ontwikkeld door Adobe. Sensai wordt ook buiten Photoshop toegepast in andere Adobe programma's. Zo kan Sensai  ook teksten herkennen van een foto, en omzetten tot echt bewerkbare tekst.Content Aware Fill

De meest bekende functie is de Content Aware fill. Volgende volgende stappen om het zelf uit te proberen:

1. Open een afbeelding waar je iets in wil verwijderen of veranderen

2. Maak een nieuwe lege laag aan en klik hem aan zodat hij actief is

3. Maak een selectie om het gebied, object of persoon dat je wil veranderen

4. Ga naar Edit > Content Aware Fill

5. Speel met de instellingen en bekijk wat er gebeurd in de preview

6. Kies voor ‘output to new layer’

7. Apply als je er blij mee bent en klaar ben je!


Patch Tool met Content Aware

Een ander gereedschap dat de moeite waard is om te onderzoeken is de Patch tool (Lappendeken) met Content Aware functie. Gaat als volgt te werk:

1. Open een afbeelding waar je iets in wil verwijderen of veranderen

2. Maak een nieuwe lege laag aan en klik hem aan zodat hij actief is

3. Selecteer de Patch tool

4. Kies bovenin de toolbar voor Contant Aware  en vink “Sample all layers” aan. Dit moet je aanzetten zodat Content Aware in alle lagen naar informatie gaat zoeken.

5. Maak met de Patch tool een selectie wat je wil veranderen of verwijderen

6. Klik met je linkermuis in de selectie en sleep de vorm naar een andere plek.

7. De plek waar je loslaat is het gebied waar de Patch Tool informatie gaat lenen om de selectie vullenCroppen met Content Aware

Extra Tip: Je kunt ook je afbeelding vergroten met de Crop tool samen met Content Aware. Als je Content Aware aanzet gaat Photoshop de leegte opvullen met logische informatie. Doe het volgende:

1. Open een afbeelding

2. Selecteer de Crop tool

3. Vink bovenin de toolbar ‘Content Aware’ aan

4. Vergroot de afbeelding en druk op enter

5. Content Aware vult de leegte in met AI

Kort samengevat

Content Aware is een slimme techniek waarmee Adobe via AI informatie opvult. Content Aware herkend patronen, vormen, structuren, mensen en meer. De AI probeert met logica een invulling te geven aan wat veranderd moet worden. Dit lukt niet altijd bij de eerste poging. Probeer het daarom rustig een aantal keren uit tot je tevreden bent. Het is vaak dan nog steeds sneller dan via de ouderwetse route: alles zelf doen 😊

Wil je meer leren over Photoshop en Content Aware? In mijn Photoshop cursus laat ik uitgebreid zien hoe je op verschillende manieren Content Aware kunt inzetten! 💪

Reactie plaatsen