Wat zijn guides / hulplijnen?

Hulplijnen helpen je om foto’s of andere elementen in je fotobewerking nauwkeurig te plaatsen. Hulplijnen zijn alleen zichtbaar in je Photoshop document en niet zichtbaar in je fotobewerking. Hulplijnen zijn eenvoudig te activeren en weer te deactiveren met de sneltoets Ctrl+; of Command+;

Hulplijnen maken in PhotoshopHulplijnen in Photoshop vastzetten

Hulplijnen vastzetten

In Photoshop zijn hulplijnen op 2 manieren toe te passen. Je kunt ze vrij bewegen, maar je kunt ze ook vastzetten op hun positie waar jij de hulplijn loslaat. Het voordeel is dat je de hulplijn dan niet meer per ongeluk aanraakt en verandert van positie als je druk bezig bent met het verplaatsen en verschuiven van foto’s of objecten in verschillende layers. Je kunt hulplijnen “locken” of vastzetten via het menu weergeven > hulplijnen vastzetten (view > lock guides).

snap magnetischObjecten magnetisch maken in Photoshop


Hulplijnen in Photoshop magnetisch maken

Met hulplijnen maak je het jezelf dus makkelijker om foto’s of objecten te plaatsen. Er is nog een functie die je wellicht prettig zult vinden. Je kunt hulplijnen magnetisch maken (snappen, Engelse versie). Als je een laag verschuift en dicht in de buurt komt van een hulplijn, klikt de dichtstbijzijnde pixel tegen de lijn aan. Magnetische lijnen zijn aan of uit te zetten via het menu weergave > magnetisch (View > snap).

Hoe maak je hulplijnen?

Er zijn aantal manieren om hulplijnen te maken.

Hulplijnen maken in PhotoshopSleep een hulplijn (guide) uit de liniaal (ruler)

Je kunt een hulplijn maken via je liniaal (ruler) en is op te roepen met de sneltoets Ctrl+R of Command+R. Je ziet dan een liniaal verschijnen links en boven naast de tools en toolbar. Klik op de liniaal, houd de muisklik vast en sleep een lijn in je werkgebied. Waar je de hulplijn loslaat ontstaat de positie van je hulplijn.


Hulplijnen maken in PhotoshopMaark een hulplijn (guide) via het menu weergave (view)

Je kunt ook een hulplijn oproepen via het menu weergave > nieuwe hulplijn (view > new guide). Je kunt hier aangeven of je de hulplijn horizontaal of verticaal wil plaatsen.


Hulplijnen maken in PhotoshopCreeër een guide van hulplijnen in Photoshop

Een derde manier, en handig als je meerdere lijnen wil plaatsen, is het aanmaken van een lay-out. Dit is op te roepen via het menu weergave > nieuwe lay-out van hulplijnen (view > New guide lay-out). In het pop-upvenster geef je aan hoeveel kolommen en rijen je wil aanmaken.

Reactie plaatsen