Wat doet de paint bucket tool (emmertje) in Photoshop

De paint bucket tool (of het emmertje in het Nederlands) is een gereedschap in Adobe Photoshop. De tool vult pixels met een gekozen vulkleur alsof je een emmer met verf leeg giet.

Naast het vullen van een kleur is het ook mogelijk om een patroon als vulling te gebruiken.

Let op: Het emmertje vult alle nabijgelegen pixels met een vergelijkbare  kleurwaarde van de pixel waar je op klikt. Via de tolerlance (tolerantie) bepaal je hoe nauw Photoshop zich aan de waardes moet houden.

Je kunt op verschillende manieren het emmertje toepassen. Bijvoorbeeld door een gebied te selecteren en dit te vullen met een kleur via het emmertje. Je kunt ook een kleur geven aan de omtrek van een selectie. Dit noemen we omlijnen.

Het is ook mogelijk om lege laag compleet met één kleur te vullen via het emmertje.

Als je een enkele vulkleur wilt gebruikt is het beter om een adjustment layer te maken (aanpassing laag) en kies je voor een solid color (vaste kleur). Dit zorgt ervoor dat je de kleur altijd aan kunt passen. (Layer > New Fill Layer > Solid color)

De sneltoets voor de paint bucket tool is ‘G’ en deelt dit slot met de Gradient tool. Met dit gereedschap vul je een laag of selectie met een kleur verloop.

Reactie plaatsen