Wat is een smart-object / slim object?

Hoe ingewikkeld en complex Photoshop soms ook kan zijn, kunnen we twee duidelijke routes vinden in de werkwijze. Dit is destructief werken en non-destructief werken.

Destructief werken betekent dat je bij iedere handeling de originele pixels in een afbeelding aanpast. Dit gebeurt ook als je een afbeelding draait in een andere hoek.

Zodra je op enter drukt bevestig je de nieuwe situatie en pas je originele pixels aan. En werk je destructief.

Voordat je aanpassingen gaat maken aan een laag is het raadzaam om een layer (laag) om te zetten in een Smart Object (slimme laag).

Een Smart Object beschermt de originele pixels en werkt op een sub laagje in de layer. Je ziet dus wel het resultaat alleen blijven alle originele pixels intact.

Stel dat je een layer omzet naar zwart-wit op een destructieve manier, veranderen alle pixels naar grijstinten en is er geen weg meer terug.

Werk slim in photoshop en gebruik smart objectsAls je een layer omzet in een Smart Object kan je achteraf altijd wijzigingen aanbrengen


Als je een Smart Object layer omzet naar een zwart-wit via Hue, zie je wel het resultaat, maar zijn de originele pixels nog steeds zoals ze waren.

Hetzelfde gebeurt ook bij het gebruik van filters. Pas je een blur filter toe zie je wel het resultaat, maar worden de originele pixels niet aangeraakt. Je kan de filter zelfs aanpassen als je niet tevreden bent.

Werk dus zodra je kan altijd op een Smart Object!

Hoe zet je een laag om in een Smart Object?

Er zijn verschillende manieren om een laag om te zetten in een Smart Object.

  1. Selecteer de laag die omgezet moet worden. Dan klik je met de rechtersmuis op de layer. In de layer panel en kies je > Convert to Smart Object
  2. Selecteer de laag die omgezet moet worden. Klik bovenin het menu op Layer > Smart Objects > Convert to Smart Object

Werk slim in photoshop en gebruik smart objectsZo zet je een layer om in een Smart Object

Wil je meer leren over Smart Objects? In onze uitgebreide Photoshop cursus voor beginners leer je  hoe je ze slim toe kunt passen tijdens het foto bewerken!


Reactie plaatsen