wat is retoucheren photoshop

Wat is retoucheren

Retoucheren is simpelweg het bewerken van afbeeldingen, foto’s of filmmateriaal. Het doel is om deze mooier te maken. Elke kleine aanpassing aan een beeld is in principe al retoucheren. Je kunt bijvoorbeeld vlekjes weghalen die er niet horen, maar ook onregelmatigheden en beschadigingen verwijderen. Het corrigeren en verbeteren van de kleuren valt ook onder retoucheren.

Retoucheren wordt vaak digitaal gedaan. Photoshop is een van de bekendste programma’s die hiervoor gebruikt worden. We kennen retoucheren vooral van modelfotografie, waardoor deze term misschien ook voor jou een negatieve bijsmaak heeft gekregen. Dit komt voornamelijk door de onnatuurlijk geretoucheerde modellen, waarbij elk detail wordt aangepast. De huid wordt nog gladder, en zelfs het figuur wordt nóg mooier gemaakt.

Daardoor stellen we ons de vraag, hoe ver kun je gaan met retoucheren?

Retoucheren van een portret

Portretfotografie vraagt vaak nog wat retoucheerwerk. Je kunt nog zo’n mooi portret geschoten hebben, de kans is groot dat er achteraf toch nog wat bewerking nodig is. Op een portret is de huid extra opvallend in beeld. Normaal kijken we niet zo gedetailleerd naar iemands gezicht. Op een foto valt elke detail op.

Zelfs als een visagist het model onder handen genomen heeft kunnen er op de foto nog oneffenheden te zien zijn. Denk bijvoorbeeld aan plekjes of bultjes die er eigenlijk niet horen. Maar er kan ook een onbalans in de huidtint zichtbaar zijn, al dan niet veroorzaakt door de belichting. Op een foto vallen al deze dingen meer op dan in het dagelijks leven.

Je kunt hier prima retoucheren, zonder hierbij het model om te toveren tot levenloze paspop. Structurele zaken laat je met rust, maar het verwijderen van rode vlekken of puistjes zal niemand erg vinden. Een moedervlek is vaak een kenmerk wat bij iemand hoort. Verwijder deze nooit zonder toestemming van het model.
Je zou zelfs rimpels subtiel iets zachter kunnen maken, want in zo’n close-up vallen ze wel extra op.

Hoe voorkom je dat je te ver gaat?

Met retoucheren moet je voorzichtig zijn. Je kunt er helemaal in opgaan. Je past een stukje aan en gaat steeds een stapje verder. Voor je het weet ga je te ver, doordat je er eigenlijk te dicht op zit. Neem daarom regelmatig even afstand. Zoom niet te ver in, want dan je vindt altijd een oneffenheid die weggewerkt kan worden. Stap eens letterlijk een meter bij je beeld vandaan en kijk naar het geheel. Zijn er plekjes die ongewenst de aandacht trekken? Dan kun je deze nog weghalen, maar overdrijf het niet.

Ga non-destructief te werk. Zo kun je altijd een stapje terug als je per ongeluk te ver bent gegaan in je bewerkingen. Slaap er ook gerust een nachtje over en kijk de volgende dag of je retoucheerwerk je nog zo goed bevalt.

Voordelen van retoucheren

Retoucheren is bedoeld om op een positieve manier in te zetten. Natuurlijk kun je zover gaan als je zelf wilt en mooi vindt. Soms past het goed bij een bepaald afbeelding om juist wat extremer te retoucheren. Maar over het algemeen is het bedoeld om onvolkomenheden in een foto weg te halen. Het onderwerp van de foto komt gewoon beter tot zijn recht als de kijker niet wordt afgeleid door kleine details die er niet horen.

Het voordeel van retoucheren is daarmee duidelijk. Door pukkeltjes in een portret te verwijderen laat je het model op zijn of haar mooist zien, precies waar de foto voor bedoeld is. Daarnaast is het ook de oplossing om bijvoorbeeld vervelende sensorvlekjes weg te werken. Het is natuurlijk doodzonde als je er aan het einde van de dag achter komt dat er vuil of stof op de lens zit. Op elke foto komen deze vlekjes terug. Alle foto’s weggooien is gelukkig niet nodig. Met retoucheren werk je deze ongewenste pixels weg.

Waarom zou je retoucheren?

Sommige fotografen blijven er liever ver weg van, anderen kunnen er geen genoeg van krijgen. Waarom zou je retoucheren? De camera’s van tegenwoordig zijn van zeer hoge kwaliteit en maken geweldige foto’s. Waarom zou je daar nog aan gaan sleutelen?

Met de instellingen van je camera kun je al veel doen om een schitterende en levendige foto te maken. Toch kan het nog een stuk mooier. Een camera zal altijd een zo neutraal mogelijk beeld maken. Daardoor mis je wat ‘leven’ in de foto. Door met de belichting en het contrast te spelen geef je een beeld net dat beetje extra. Dit zie je niet alleen terug op je beeldscherm, maar zeker ook als je de foto gaat afdrukken.

Retoucheren van een foto is daarom in veel gevallen nodig om je foto echt tot leven te laten komen. En hoe goed jij je camera en belichting ook instelt, er kan altijd een vlieg langskomen die een rare vlek geeft op het gezicht van jouw model. De kunst is en blijft, overdrijf het niet. Probeer het retoucheren juist te gebruiken om een zo natuurlijk mogelijk beeld neer te zetten. Pas de foto aan, zodat de mooiste versie van de werkelijkheid zichtbaar wordt.

Wil jij ook op een goede manier leren retoucheren? Binnenkort kun je op Pixel Unie de cursus retoucheren gaan volgen. Als eerste op de hoogte? Schrijf je alvast in en in laat het je meteen weten zodra de cursus live gaat.

>>> Meer over de training retoucheren vind je hier!

Reactie plaatsen