Wat doet is een Workspace / werkruimte

Het gebied waarin je werkt in Photoshop noemen we een workspace, of werkgebied in het Nederlands.

In het midden vind je het canvas. Dit is het gebied waar je het beeld binnen maakt, veranderd of verbeterd.

Links van het canvas vind je de tools (gereedschappen). Helemaal bovenaan is het menu en onder het menu vind je de toolbar. De toolbar geeft je verschillende opties die bij een gereedschap horen. Kies je voor een ander gereedschap, dan veranderd de toolbar met opties.

Rechts van het canvas vind je de panels (panelen). Deze zijn net als de gereedschappen links geheel naar eigen smaak in te vullen. Zie je een gereedschap niet staan klik je in het menu op Windows > Layers, of Beeld > lagen. Of kies je een ander panel die je graag wilt zien. Bijvoorbeeld de panel brushes of Color.

Photoshop heeft een aantal kant en klare pressets voor je klaarstaan. Deze vind je rechtsboven in de workspace manager. Hier kan je ook je eigen opzet van gereedschappen en panelen vastleggen. Wordt je werkomgeving na verloop van tijd wat rommelig? Ververs je gebied dan met één muisklik via de workspace manager. Photoshop zet dan alles weer terug zoals jij het had opgeslagen.

Kort samengevat: wat is een workspace

1. Workspace / werkgebied is alles wat je ziet op het scherm
2. Links staan je tools / gereedschappen
3. Boven het menu en de toolbar
4. Rechts de panels / panelen die je naar eigen inzicht kunt veranderen
5. In het midden staat het canvas
6. Via de workspace manager kies je een presset of bewaar je je eigen workspace.

 

Wil je er nog jaren over doen om Photoshop onder de knie te krijgen? Of wil je liever binnen een maand goed kunnen foto-bewerken. Met mijn Photoshop cursus leer ik je Photoshoppen als een BAAS! Klik op de link voor meer informatie!

Reactie plaatsen