Achtergrond transparant maken in Photoshop

Stappenplan achtergrond transparant maken in Photoshop

Geen zin om te lezen? Check de video en abonneer!


Met Photoshop kan je heel eenvoudig de achtergrond transparant maken. Hierdoor kan je eenvoudig mensen of objecten uitknippen en gebruiken voor andere doeleinden. Maar dan moet je natuurlijk wel eerst weten hoe je een mens of voorwerp goed kunt selecteren. En selecteren is nogal een dingetje in Photoshop.

Met een felle achtergrondkleur spot je eenvoudig plekjes die je nog moet verwijderenMet een felle achtergrondkleur spot je eenvoudig plekjes die je nog moet verwijderen

Stap 1: Maak een Adjustment layer

Maak een Adjustment layer(aanpassing laag) aan met een vaste kleur. En kies een felle kleur. Ik gebruik graag magenta als kleur. Schuif deze laag onder de laag die je graag wil uitknippen.

Stap 2: Selecteer het onderwerp

Selecteer het onderwerp met een selectie tool naar keuze. In het voorbeeld maak ik gebruik van de lasso tool.

Stap 3: Maak een masker

Als je tevreden bent met je selectie is het tijd om alle pixels die we niet meer nodig hebben te verstoppen. Dit doen we niet door een pixel letterlijk te verwijderen maar door gebruik te maken van een masker. Met een masker verstop je de pixels die je niet meer wilt zien.

Stap 4: Verfijn het masker via select and mask

Door de felle achtergrondkleur zien we goed wat er wel en niet goed gaat in het masker. Perfectioneer je masker door met zwart of wit in het masker te werken of gebruik de optie Select and mask. Als je tevreden bent met je masker zet je de felle kleurlaag uit.

Gebruik bij het verwijderen van de achtergrond de 'Select Subject' via de 'Quick Selection Tool' (snelle selectie gereedschap)

Achtergrond transparant maken in Photoshop tip #2:


(werkt goed met een duidelijk contrast)

Stap 1: Maak een Adjustment layer (aanpassing laag) aan met een vaste kleur. En kies een felle kleur. Ik gebruik graag magenta als kleur. Schuif deze laag onder de laag die je graag wil uitknippen.

Stap 2: Gebruik de Quick selection tool en gebruik de optie Select subject (selecteer onderwerp). Photoshop gaat voor jou het onderwerp opzoeken en selecteren. Als het er een duidelijk contrast is, bijvoorbeeld als je een product foto met een neutrale achtergrond, zal de selectie in veel gevallen prima verlopen.

Stap 3: Maak een masker zodat alle pixels die niet nodig zijn verstopt worden. Als de selectie verkeerd omzet gebruik je Ctrl / Command + i om het masker om te keren.

Stap 4: Door de felle achtergrondkleur zien we goed wat er wel en niet goed gaat in het masker. Perfectioneer je masker door met zwart of wit in het masker te werken of gebruik de optie Select and mask. Als je tevreden bent met je masker zet je de felle kleurlaag uit.

 Achtergrond verwijderen in Photoshop via 'Remove Background' in Properties (eigenschappen)Achtergrond verwijderen in Photoshop via 'Remove Background' in Properties (eigenschappen)

Achtergrond transparant maken in Photoshop tip #3:

Stap 1: Maak wederom een Adjustment layer (aanpassing laag) aan met een vaste kleur. En kies een felle kleur. Ik gebruik graag magenta als kleur. Schuif deze laag onder de laag die je graag wil uitknippen.

Stap 2: klik op de laag waarvan je de achtergrond wil verwijderen en open het paneel Properties (eigenschappen).

Stap 3: klik op Remove background (achtergrond verwijderen). Photoshop gaat nu voor jou aan de slag, zoekt het onderwerp en probeert de achtergrond weg te halen. Het zal je verbazen hoe goed Photoshop dit voor je kan doen en het is de kortste route van de drie. Baad het niet schaadt het niet.

Stap 4: Door de felle achtergrondkleur zien we goed wat er wel en niet goed gaat in het masker. Perfectioneer je masker door met zwart of wit in het masker te werken of gebruik de optie Select and mask. Als je tevreden bent met je masker zet je de felle kleurlaag uit.

Achtergrond transparant maken in Photoshop - werk met pngGebruik PNG als je een transparante achtergrond wil toepassen

Achtergrond transparant maken tip #4: Goed opslaan

Om een afbeelding ook transparant te tonen op het internet moet je dit wel op de juiste manier opslaan. Niet alle bestanden kunnen transparantie tonen. Als je een verkeerde bestandstype kiest zal de achtergrond veranderen in wit.

Werk met .PNG bestanden als je dus een achtergrond transparant wil laten tonen. Let er wel op dat de optie transparantie aanstaat. Anders krijg je alsnog een witte achtergrond.

Ook TIFF, BMP en GIF bestanden kunnen transparantie bewaren. Echter word PNG het meest gebruikt


In onze Photoschop cursus besteden we er dan ook veel aandacht aan. Wat je ook doet, doe het slim. Ik ga een aantal tips geven hoe je een achtergrond transparant kunt maken in Photoshop
Reactie plaatsen