Afbeelding verkleinen in Photoshop

Als je aan mij de vraag zou stellen “hoe verklein ik een afbeelding in Photoshop?” zou ik deze vraag op verschillende manieren kunnen opvatten.

Je wilt de afbeelding letterlijk verkleinen zodat het in een fotolijst of je portemonnee past. Dus een fysieke afmeting.

Of je wilt de afbeelding in resolutie veranderen zodat hij beter tot zijn recht komt in een presentatie of een website.

Ook zou het kunnen zijn dat je het gewicht in MB’s van een afbeelding wilt verkleinen, zodat je foto’s makkelijker kunt delen of de laadtijd van een website snel blijft.

Laten we alle drie de manieren van ‘verkleinen’ eens doorlopen

Een fysieke afmeting en resolutie. Wat zijn de verschillen

Een afmeting verteld ons iets over formaat. Voorbeeld: Een foto van 10x15cm is 10 cm breed en 15cm hoog.

Pixels zijn blokjes zonder een afmeting. Het enige wat een pixel doet is een vierkant zijn en één kleur laten zien. Er kunnen miljoenen pixels aanwezig zijn in een foto van 10x15cm. Maar het zegt niets over de resolutie.

Resolutie verteld ons iets over de vorm en het totaal aantal pixels. Voorbeeld: Een foto met een resolutie van 10x15px verteld ons dat er 150 pixels aanwezig zijn. 10x15=150. De fysieke afmeting kan van alles zijn. Groot of klein. Als een afbeelding heel groot is met een lage resolutie, zal je de pixels ervaren als grote vierkanten. Een afbeelding zo groot als een postzegel en dus kleine blokjes, zal je als scherp ervaren.

Een afmeting vertelt je dus hoe groot iets is en de resolutie verteld je hoeveel pixels er aanwezig zijn.

Hoe verklein je een afbeelding in Photoshop

Nu we begrijpen wat de verschillen zijn tussen een fysieke afmeting, resolutie en gewicht gaan we kijken hoe we deze aan kunnen passen.

Fysieke afmeting veranderen

De fysieke afmeting veranderen van een afbeelding doe je via CTRL-T (Transform) of Command-T. Vul de gewenste afmeting in mm of cm en de afbeelding zal worden aangepast.

Resolutie veranderen

De resolutie pas je op dezelfde wijze aan. Alleen kies je hier voor pixels. Afhankelijk van de dpi (dotch per inch) kan een fysieke afmeting veranderen.

Gewicht veranderen

Het gewicht is aan te passen door de resolutie te verlagen. Hoe minder pixels er vastgelegd hoeven te worden hoe minder data er nodig is. In veel gevallen kan een afbeelding kleiner zonder dat je daar veel verschil zal ervaren.

Het laten uitbesteden

Nog een manier om het gewicht van een afbeelding te verkleinen is via Ymage of tinyjpg. Schuif simpelweg de foto’s erin slepen en de website doet de rest! 😉

Reactie plaatsen