Fotoshop: alles wat je moet weten

Fotoshop: alles wat je moet weten

Als je een afbeelding wilt bewerken, kom je in een wereld met allemaal specialistische termen. Fotoshop is er één van. Wat is dit precies? En welk programma kun je gebruiken als je wilt gaan fotoshoppen? We vertellen je er graag alles over.

online fotoshop cursusMet fotoshop kan je beelden maken die niet bestaan

Wat is fotoshoppen?

Fotoshoppen is het Nederlandse woord voor Photoshop. En het betekent eigenlijk dat je digitaal beeldmateriaal gaat bewerken met een programma. Dit kan zowel op de computer als op bijvoorbeeld een mobiele apparaat zijn. Doordat het vaak om foto’s gaat, zit dit ook direct in het woord verwerkt.

Fotoshoppen kun je doen omdat je bijvoorbeeld de kleur of andere elementen in de foto wilt aanpassen. Ook kun je fotoshopping toepassen om elementen van een foto te verwijderen. Eigenlijk zijn het alle aanpassingen die je maakt om de foto mooier te maken. Of om een beeld te schetsen dat niet lijkt op hoe het in het echt is.

Adobe fotoshop

Voor het bewerken van foto’s kun je verschillende programma’s gebruiken. De meest bekende is toch wel Adobe Photoshop. Met dit programma kun je uitgebreid fotoshoppen en foto’s aanpassen. Je vindt in Adobe Photoshop allerlei functies. Waaronder voor het bijsnijden van foto’s en het draaien of spiegelen van afbeeldingen.

Daarnaast kun je ook kleuren aanpassen. Zet je kleurenfoto bijvoorbeeld om in een zwart-wit foto. Of maak je de kleuren levendiger voor een andere uitstraling van je foto. Ook lanceert Adobe fotoshop regelmatig nieuwe functies die je helpen om nog meer bewerkingen aan een afbeelding te maken. Je kunt je verbeelding de vrije loop laten en je foto met fotoshop transformeren.

Leer hoe je foto's laat poppen in PhotoshopZet via Photoshop een kleurenfoto om naar zwart-wit

Hoe werkt fotoshop?

Adobe fotoshop brengt een grote hoeveelheid aan mogelijkheden om een afbeelding te bewerken. Het kan daardoor soms lastig zijn om precies te weten wat je moet doen om een bepaalde bewerking te maken. Wil je leren hoe je zelf fotoshop kunt gebruiken? Of heb je een specifieke vraag over hoe je een bepaalde bewerking kunt doen? Bij de Pixelunie.nl vind je alles wat je nodig hebt om zelf te gaan fotoshoppen.  

Wil je zelf leren om met Adobe fotoshop te werken?
Ontdek meer over onze fotoshop cursus!

Zijn er alternatieven voor fotoshop?

Adobe Photoshop is het meest gebruikte programma voor fotoshoppen. Betekent dit dat er geen alternatieven zijn? Die zijn er zeker wel. Je kunt online diverse programma’s vinden om foto’s mee te bewerken. Maar, je zult ook gelijk merken dat de alternatieven mogelijk niet de kwaliteit bieden die Adobe fotoshop biedt. Of minder gebruiksvriendelijk zijn.

Daarnaast zoek je mogelijk een programma voor fotoshoppen dat minder kost dan Adobe. Dan moeten we je helaas teleurstellen. Je zult namelijk niet snel een vergelijkbaar programma kunnen vinden dat je dezelfde functies en mogelijkheden biedt voor een veel lagere prijs. Bij de Pixelunie.nl zijn wij daarom fan van Adobe.

Ga direct naar onze kennisbank! Daar vind je meer uitleg over andere grafische begrippen rondom fotoshoppen. Ook vind je er tips. En, we delen informatie over andere fotoshop programma’s.

zo gebruik je fotoshop

Fotoshop voor professionals

Fotoshop van Adobe is het programma waar de meeste professionals voor kiezen. Fotografen, tekenaars en onder meer ontwerpers kiezen voor fotoshop om hun afbeeldingen digitaal te bewerken. Simpelweg omdat er eigenlijk geen beter alternatief voorhanden is. In combinatie met andere programma’s van Adobe beschik je over een uitgebreid softwarepakket voor bewerkingen aan illustraties en foto’s. Ook kun je het gebruiken voor het opmaken van bestanden zoals posters of het ontwerpen van logo’s.

Thuis fotoshoppen

Ook als je niet als professioneel ontwerper werkt, kan fotoshop een handige tool zijn. Mogelijk wil je je vakantiefoto’s iets bewerken voordat je ze laat afdrukken. Of wil je een fotocollage maken voor een print op groot formaat. Ook voor privé gebruik is Adobe fotoshop een aanrader. En ook kinderen kunnen hun creativiteit kwijt in fotoshop. Door dit programma te gebruiken om bijvoorbeeld te tekenen.

Om het meeste uit het programma te halen, is het aan te raden om eerst te leren werken met fotoshop. Zo weet je precies welke beweringen je kunt uitvoeren. En als je eenmaal weet hoe de basis werkt, kun je daarna gaan ontdekken wat er verder allemaal nog meer mogelijk is.

Ik leer je alles wat je moet weten als beginner in PhotoshopLeer fotobewerken van Photoshop specialist Roy Korpel
Bekijk ons cursusaanbod om te leren werken met fotoshop!
Reactie plaatsen