Kleur vervangen in Photoshop

Kleur vervangen in Photoshop

  1. Maak een copy van de laag met de kleur die je wil vervangen
  2. Zet de copy laag om in een smart object (slim object)
  3. Zoek de kleur op die je wil vervangen met Color range (kleurbereik)
  4. Maak van de selectie een masker.
  5. Gebruik de HUE filter om kleur aan te passen.

  In Photoshop is het uiteraard mogelijk om kleur te vervangen met een andere kleur. En zoals vaker in Photoshop, kan het eindresultaat behaald worden op verschillende manieren. In dit blog zal ik een eenvoudige methode bespreken hoe je specifiek een enkele kleur eruit kunt filteren om daarna de kleur te vervangen in Photoshop. [caption id="" align="alignnone" width="797"]kleur veranderen in photoshop - gebruik smart-objects kleur veranderen in photoshop - gebruik smart-objects[/caption]

Smart object

Voordat we iets gaan doen is het verstandig een laag altijd om te zetten in een smart-object (slimme laag). Als we onze layer omzetten in een smart-object behouden we de controle over alle aanpassingen en is het mogelijk om een aanpassing opnieuw te bewerken. Zo werk je non-destructief.

Kleur selecteren via Color range / kleurbereik

Maak een kopie van je layer wanneer je de kleuren van wilt vervangen. Op deze manier kunnen we aanpassingen makkelijk opnieuw bewerken. Alle volgende handelingen gebeuren op de kopie. [caption id="" align="alignnone" width="823"]kleur veranderen in photoshop - gebruik de color range om een kleur te selecteren kleur veranderen in photoshop - gebruik de color range om een kleur te selecteren[/caption] Met de Color range ( via select –> color range ) is het mogelijk een specifieke kleur in een afbeelding op te zoeken en af te kaderen met een selectie. Bijvoorbeeld een bos rode bloemen op een tafel. Doormiddel van de color range zoek je de kleur rood op in de afbeelding. Als je akkoord ben met de gekaderde kleur klik je op ‘okay’ en ontstaat er een selectie. Het enige wat je nu nog moet doen is een masker maken om alle pixels te verstoppen die we niet gaan gebruiken.  

Kleur vervangen in Photoshop via de HUE

Na het maken van een masker is het gebied dat we willen veranderen van kleur gekaderd. Vervolgens roepen we de Hue / Saturation filter op. Dit doen we met CTRL + U of Command + U. Nu kan je doormiddel van de sliders kleur aanpassen zonder verlies van data. Alles gebeurd binnen de smart filter en worden er geen originele pixels aangepast. Door het masker is alleen dat deel zichtbaar dat we willen aanpassen. [caption id="" align="alignnone" width="984"]kleur veranderen in photoshop - gebruik de HUE kleur veranderen in photoshop - gebruik de HUE[/caption] Nu we een masker gemaakt en het gebied hebben gekaderd dat we willen veranderen van kleur, roepen we de Hue / saturation filter op. Dit doen we met CTRL + U of Command + U.  Nu kan je doormiddel van de sliders kleur aanpassen zonder data verlies. Alles gebeurd binnen de smart filter en worden er niet echt pixels aangepast. Door het masker is alleen het deel zichtbaar dat we willen aanpassen.

Reactie plaatsen