Lightroom en Photoshop, waarom jij als fotograaf ze beiden nodig hebt
08 maart 2021 
4 min. leestijd

Lightroom en Photoshop, waarom jij als fotograaf ze beiden nodig hebt

Lightroom en Photoshop zijn twee programma’s die onder fotografen veel gebruikt worden. Als fotograaf wil je natuurlijk het beste uit je foto’s halen. Je hebt het perfecte moment vastgelegd met je camera, nu wil je er een adembenemende foto van maken. Dit doe je met nabewerking.

Er zijn allerlei programma’s waarmee je foto’s kunt bewerken, maar Lightroom en Photoshop zijn wel twee van de bekendste onder fotografen. Ze bieden je eindeloos veel mogelijkheden. Hoewel deze bewerkingsprogramma’s beide geschikt zijn voor het bewerken van foto’s zijn ze toch heel verschillend. Welke kun je het beste gebruiken?

Wellicht ben je al bekend met een van beide en open je deze automatisch wanneer je foto’s wilt gaan bewerken. Ontdek in deze blog de verschillen tussen Lightroom en Photoshop en waarom je ze als fotograaf eigenlijk beide nodig hebt.

“Wil jij werkelijk adembenemende foto’s maken? Combineer dan de kracht van Lightroom en Photoshop!”

Adobe Photoshop of Lightroom?

Een foto maken is vaak pas het begin. Met een geslaagde nabewerking maak je er pas echt een kunstwerk van. Wil je het serieus aanpakken, dan kom je al snel bij de fotobewerkingsprogramma’s van Adobe terecht. Maar welke moet je kiezen?

Wanneer je Lightroom en Photoshop opent, zie je meteen twee hele verschillende interfaces. Adobe Photoshop is een programma wat veel gebruikt wordt door professionals en dat straalt het ook uit. De grote werkruimte wordt omgeven door menubalken, waarin allerlei gereedschappen klaar staan om je te helpen een waar kunstwerk te creëren. De vele opties maken het mogelijk om heel secuur te werken en verregaande beeldbewerking mogelijk te maken. In Photoshop bewerk je één foto per keer.

Lightroom geeft een compleet ander beeld. Dit programma gebruik je dan ook met een ander doel en is vooral geschikt voor fotografen die snel meerdere foto’s tegelijk willen bewerken. Lightroom is bijvoorbeeld erg handig als je in één keer je watermerk in alle foto’s wilt zetten. Maar ook bepaalde bewerkingen in de look en feel van de foto kun je in één keer op meerdere foto’s toepassen. Dat scheelt je veel werk. Je kunt de fotobewerkingen ook per foto uitvoeren, maar het gemak van Lightroom zit hem vooral in de grote aantallen.

Verschillen tussen Photoshop en Lightroom

Photoshop en Lightroom zijn eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. Ze werken op verschillende manieren. Waar Photoshop direct op het originele beeld en op pixel niveau werkt, laat Lightroom de originele foto intact. In Lightroom worden de bewerkingen opgeslagen in een bestandje en gekoppeld aan de foto. Hierdoor zit je nooit vast aan je bewerking en kun je altijd later nog iets aanpassen. Natuurlijk kan dit ook in Photoshop. Zeker als je het werken met lagen op een doeltreffende manier toepast.

Foto’s die je bewerkt in Lightroom nemen relatief weinig ruimte in op je computer, er wordt niet gewerkt op de pixel, maar met codes. Bewerkte foto’s uit Photoshop kunnen groot en zwaar worden door de vele toegepaste bewerkingen op pixel niveau.

Belangrijke kenmerken van Lightroom

Lightroom kenmerkt zich door het gebruikersgemak voor fotografen. Je kunt Lightroom zien als bibliotheek waarin je jouw foto’s opslaat. Bewerkingen worden automatisch opgeslagen en onthouden in dit programma. Zo kun je eenvoudig later verder gaan waar je gebleven was en eventueel bewerkingen terugdraaien. Wil je de foto zo houden, dan exporteer je hem als JPG-bestand.

In Lightroom kunnen foto’s eenvoudig en overzichtelijk worden gearchiveerd. Hierdoor kun je snel een slideshow maken van een bepaalde serie foto’s. Dit is iets wat Photoshop niet kan.
Doordat Lightroom voornamelijk gericht is op fotografen, zijn vooral tools beschikbaar voor bewerkingen, zoals contrast, helderheid, kleurtinten en verzadiging.

Wil je meerdere foto’s in grote lijnen dezelfde bewerking meegeven? Dan kies je voor Lightroom. Je kunt eenvoudig in bulk meerdere foto’s bewerken, zoals een zwart-wit effect meegeven of een bepaalde preset aan een serie foto’s toevoegen.

De belangrijkste kenmerken van Lightroom op een rij:

• Makkelijk organiseren van foto’s.
• Snel meerdere foto’s tegelijk bewerken.
• Eenvoudig HDR-afbeeldingen maken.
• Snel een slideshow maken van je foto’s.
• Gemakkelijk foto’s van bepaalde personen terugvinden door gezichtsherkenning.
• Een diapresentatie maken van stilstaande beelden, gecombineerd met muziek en effecten.
• Diverse filters toepassen.

Belangrijke kenmerken van Photoshop

Photoshop neemt fotobewerking mee naar een hoger level. Alle functies van Lightroom vind je ook terug in Photoshop, alleen krijg je hier wel meer bewerkingsvrijheid. Je hebt in Photoshop geen opslagmogelijkheid voor je foto’s, die zul je dus ergens op je computer op moeten slaan. De foto die je wilt bewerken importeer je in Photoshop en je gaat aan de slag. Na het opslaan van je bewerkte foto zijn de bewerkingen definitief. Tenzij je werkt met lagen en de foto opslaat als PSD bestand, dan kun je later nog aanpassingen doen in je bewerking.

Photoshoppen is tegenwoordig een werkwoord geworden en dat is ook niet gek. Voor het uitgebreidere kloon- en retoucheerwerk heb je Photoshop nodig. Wil je specifieke aanpassingen doen in een foto, zoals klonen, de huid zachter maken of zelfs wat kilo’s weghalen bij je model, dan lukt je dit alleen met Photoshop.

De belangrijkste kenmerken van Photoshop op een rij:

• Uitgebreide bewerkingen doen.
• Werken met lagen.
• Meerdere beelden in elkaar monteren.
• Specifieke effecten maken.
• Foto’s perfectioneren qua contrast, kleur, scherpte etc.
• Grafische bewerkingen doen.
• Objecten aanpassen, verwijderen of verplaatsen.
• Manipuleren van afbeeldingen.
• Werkt zowel op pixels als vectorafbeeldingen.
• 3D afbeeldingen maken.
• Kunstmatige intelligentie met Sensei!

Waarom kiezen? Lightroom en Photoshop vullen elkaar perfect aan

Twijfel je als fotograaf welk fotobewerkingsprogramma het beste bij jou past? Waarom zou je kiezen? Juist de combinatie van Lightroom en Photoshop geeft je alles wat je nodig hebt om snel, eenvoudig en professioneel foto’s te bewerken.

Pas bijvoorbeeld de belichting en kleuren aan met Lightroom en open Photoshop voor het meer uitdagende retoucheerwerk. Beide programma’s werken naadloos met elkaar samen, dus je kunt eenvoudig je foto van het ene naar het andere programma overzetten en doorgaan met bewerken.

Werk je al met Lightroom en ben je bang dat Photoshop ingewikkeld is? Laat dit je niet tegenhouden. Alles valt te leren. Met de juiste begeleiding is Photoshop makkelijker dan je nu wellicht denkt. Speciaal voor jou heb ik de Photoshop cursus voor beginners gemaakt. Profiteer van mijn jarenlange ervaring. Ik neem je bij de hand en laat je nooit meer verdwalen in Photoshop.

Over de schrijver
Ik ben Roy, bouwjaar 1979 en oprichter van de Pixel Unie. Ik ben gek op digitaal tekenen en foto's bewerken. Met de Pixel Unie ben ik op zoek naar de psychologie achter inspiratie en creativiteit. Een reis waarin ik je graag meenemen naar het ontdekken van creatief vermogen?
Reactie plaatsen

Heb je een vraag?

Wij ontvangen graag jouw vragen en/of suggesties.