De meest gebruikte foto bewerking functies op een rij
03 mei 2021 
9 min. leestijd

De meest gebruikte foto bewerking functies op een rij

Foto bewerking biedt je de mogelijkheid om jouw mooie foto’s om te toveren tot adembenemende kunstwerken. Want hoe graag je ook wilt, geen enkele fotograaf krijgt het voor elkaar om altijd de perfecte foto te schieten. Zelfs in een verlaten landschap kan er onverwachts een vogel door je beeld racen. Toch jammer, zo’n zwarte vlek midden in beeld. Met een fotobewerkingsprogramma is het gelukkig geen enkel probleem.

Ook als je dicht bij de werkelijkheid wilt blijven kun je prima foto bewerking functies inzetten om je foto’s nog mooier te maken. Of moet ik zeggen, meer gelijkend aan de werkelijkheid. Hoe goed je ook oplet, het kan jou ook overkomen dat je horizon opeens scheef staat, of dat je vergeet de instellingen van je camera aan te passen.

Met programma’s zoals Photoshop kun je aanpassen zoveel je wilt. Het ligt helemaal aan jouw smaak hoever je in de bewerking gaat. Veel fotografen gebruiken foto bewerking om nog meer uit hun foto’s te halen. In deze blog de 7 meest gebruikte functies.

Is foto bewerking altijd nodig?

Daar zijn de meningen over verdeeld. Sommige fotografen vinden dat de perfecte foto zo uit de camera moet rollen, maar zelfs als je tijdens het fotograferen met alles rekening houdt kan achteraf bewerken toch nodig zijn. Denk hierbij aan de belichting, contrasten en details die verloren zijn gegaan, maar ook onvoorziene objecten in beeld.

Wil je echt alles uit je foto’s halen, dan is het aan te raden je foto te bewerken. Dit hoeven helemaal geen ingewikkelde bewerkingen te zijn. In deze blog zie je de meest voorkomende aanpassingen die fotografen maken tijdens het bewerken van hun foto’s. Natuurlijk is er met een fotobewerkingsprogramma, zoals Photoshop, nog veel meer mogelijk, maar dat bewaren we voor later.


Foto bewerking 1: Belichting aanpassen

De juiste belichting kan veel doen met je foto. Klopt de belichting niet, dan krijg je al snel een plat en enigszins wazig plaatje. Deze foto bewerking functie van Photoshop laat je precies zien waar de onderbelichting en overbelichting in je foto zit. Je kunt de algehele belichting aanpassen of je richt je juist op de schaduwen en hooglichten. Met deze functie kun je heel mooi de diepte terugbrengen in je foto.

foto belichten in Photoshop


Foto bewerking 2: Kleuren aanpassen

Zoals je wellicht al gemerkt had, komen kleuren op een foto altijd anders uit dan in het echt. Door je foto te bewerken kun je hem dichter bij de werkelijkheid brengen. Versterk of verzwak de felheid van bepaalde kleuren voor een speels effect of om bepaalde objecten eruit te laten springen. Pas je de kleurverzadiging aan, dan kun je eenvoudig zwart-wit foto’s maken.
Heb je een echte blikvanger in je foto? Laat alleen dit object in kleur en de rest in zwart-wit, voor een speciaal effect.

kleur aanpassen in Photoshop


Foto bewerking 3: Horizon rechtzetten

Tenzij je een ingebouwde waterpas in je armen hebt, zal het jou ook weleens overkomen dat je horizon net niet helemaal recht staat. Dit kan enorm storend zijn en een verder perfecte foto onbruikbaar maken. Natuurlijk kun je altijd een statief gebruiken om te zorgen dat je horizon klopt, maar dat is nu eenmaal niet praktisch. Gelukkig kun je met deze foto bewerking functie eenvoudig de horizon weer rechtzetten. Door het roteren verlies je kleine stukjes in de hoeken, maar daarna heb je weer een foto waar je naar kunt kijken zonder zeeziek te worden.

Horizon recht zetten in Photoshop


Foto bewerking 4: Interessante uitsnede maken

Achteraf had je de foto toch net iets anders willen nemen. Er staan nu te veel storende objecten aan de rand van je foto. Door je foto op een andere manier uit te snijden haal je eenvoudig het ongewenste gedeelte weg en komt het onderwerp van je foto beter tot zijn recht. Wil je veel inzoomen, dan zal je foto wel een hoge resolutie moeten hebben om scherp te blijven.

uitsnede maken in Photoshop


Foto bewerking 5: Witbalans herstellen

Is het wit in je foto niet echt wit meer? Dit kan komen door verkeerde instellingen op je camera, maar soms kun je er ook niets aan doen. De witbalans corrigeert de kleuren op je foto op basis van het aanwezige licht. Afhankelijk van het licht kan dit een koude of juist warme waas aan je foto geven. Het wit in de foto krijgt hierdoor een blauwe, oranje of zelfs roze gloed. Met deze foto bewerking functie kun je in een paar klikken de witbalans herstellen en ziet je foto er weer ‘fris’ uit.Foto bewerking 6: Rode ogen verwijderen

Niets zo zonde als een schitterend portret met rode ogen. Dit komt vaak voor als de foto met flits genomen wordt. Mocht dit gebeuren, dan is het niet erg. Rode ogen verwijder je eenvoudig in de nabewerking. Vaak ziet het programma zelf al waar de rode ogen moeten worden verwijderd, soms moet je ze even selecteren.

rode ogen verwijderen photoshop


Foto bewerking 7: Contrast verbeteren

We willen allemaal scherp zien. Dan zit je niet te wachten op een foto die wazig is. Het contrast verbeteren laat de belijningen in de foto duidelijker naar voren komen. Daardoor wordt ook de kleur versterkt. Je kunt dit toepassen op bepaalde gedeeltes van de foto of om de hele compositie mee te versterken. Pas je veel contrast toe, dan zullen de schaduwen intenser worden en de hooglichten feller.

contrast verbeteren in Photoshop


De functies toepassen

Je weet nu welke functies het meest worden gebruik bij foto bewerking, maar hoe pas je ze toe? In onze online Photoshop cursus leer je dit stap voor stap. Meer weten? Bekijk de cursus hier.

Over de schrijver
Ik ben Roy, bouwjaar 1979 en oprichter van de Pixel Unie. Ik ben gek op digitaal tekenen en foto's bewerken. Met de Pixel Unie ben ik op zoek naar de psychologie achter inspiratie en creativiteit. Een reis waarin ik je graag meenemen naar het ontdekken van creatief vermogen?
Reactie plaatsen

Heb je een vraag?

Wij ontvangen graag jouw vragen en/of suggesties.