5 handige tips voor scannen van oude foto’s
02 januari 2020 
5 min. leestijd

5 handige tips voor scannen van oude foto’s

5 handige tips voor scannen van oude foto’s

Je hebt ze vast thuis: dikke mappen met foto’s uit je eigen jeugd of nog ouder misschien. Ik heb zelf zo’n kast gehad. Eerlijk is eerlijk: die mappen en dozen vol losse foto’s hebben hun beste tijd gehad. Ze ruiken niet alleen muf, maar nemen ook veel ruimte in beslag. Kan dat anders? Jawel: digitaliseren. Scannen dus. Zo bewaar je die dierbare foto’s voor altijd. Met deze vijf tips kan je dat prima zelf.

Oude foto’s scannen
Maar eerst nog even: wat is scannen dan eigenlijk? Om er niet zo’n saai, technisch verhaal van te maken: scannen is in wezen een foto maken van wat er op de glasplaat ligt. Een scanner doet dat stapje voor stapje en maakt meerdere foto’s die hij samenvoegt tot één foto. Dat is het dat typische ‘kruipen’ wat je een scanner altijd hoort doen.

De 5 belangrijkste tips voor scannen van oude foto’s
Het hele proces van foto’s digitaliseren is niet moeilijk. Als je maar weet waar je op moet letten. Wat zijn de vijf belangrijkste punten om op te letten als je oude foto’s gaat digitaliseren?

Tip 1: Kies een zo hoog mogelijke DPI-optie

Om te beginnen wil ik graag eerst een ‘fout’ uit de wereld helpen. Misschien heb je vaker gehoord: als het over de kwaliteit van een foto gaat, spreken we meestal over ‘DPI’. Dit betekent ‘Dotch Per Inch’. Oftewel, het aantal puntjes ‘printerverf’ per vierkante inch (2,54 x 2,54cm). Hoe meer stipjes verf per inch, hoe scherper wij het beeld zien. Vanaf ongeveer 320 DPI is voor mensenogen de kwaliteit optimaal. Meer stipjes nemen je ogen niet waar.

Maar nou komt ie: bij digitale foto’s werk je eigenlijk niet met DPI maar met PPI: Pixels Per Inch. Pixels zijn kleine beeldschermblokken gevuld met een kleur. Ook hiervoor geldt: hoe meer pixels, hoe scherper wij de foto zien. Met weinig PPI ervaar je en foto als blokkerig. De pixels (vierkantjes) zijn dan goed zichtbaar.

 

‘DPI’ betekent ‘Dotch Per Inch’ (inkt), ‘PPI’ betekend ‘Pixels Per Inch’ (digitaal)

 

Wat heb je aan deze info? Nou, de meeste scanners ‘praten’ in DPI als het om instellingen gaat, terwijl het om PPI gaat. Een beetje verwarrend. Maar dat betekent: hoe hoger het getal in DPI je scanner aangeeft, des te meer informatie (pixels) in een beeld gevangen worden. Kies daarom altijd voor een zo hoog mogelijke DPI (als het kan 1200 of meer). Dan bewaar je je foto zo optimaal mogelijk. Ook kan je dan, als je dat wilt, je foto zo goed bewerken.

 

Tip 2: Maak de scanner schoon voordat je begint

Een simpele tip en toch gaat het zo vaak mis. Een scanner wordt niet vaak gebruikt en soms ligt er stof op de plaat. Of de scanner wordt regelmatig gebruikt om te kopiëren en daardoor komen er tig vingerafdrukken op de plaat. Maak daarom eerst de plaat schoon en doe een paar proefjes voordat je echt begint met scannen. Het is jammer als je erachter komt dat in alle foto’s hetzelfde kleine vlekje zit, terwijl je de hele avond bezig bent geweest…

 

Tip 3: Digitale foto opslaan als… Jpeg of Tiff?

Als je scanner klaar is met het digitaliseren van je foto, wil je de foto natuurlijk opslaan. Vaak heb je daar verschillende opties voor. De meeste mensen zijn wel bekend met de term ‘Jpeg’. Dit is op zich een prima optie. Maar hou er wel rekening mee dat door het opslaan als Jpeg je foto altijd wat aan kwaliteit verliest Dat hoeft geen probleem te zijn als je tevreden bent over de foto en digitaliseren je enige doel is. Maar als je er nog aan wilt sleutelen of de foto wilt afdrukken, kies dan voor Tiff. Iedere pixel die je scanner ervan heeft gemaakt, blijft dan intact.

fotos scannen tips - waar sla je al je foto's op?

fotos scannen tips – waar sla je al je foto’s op?

Tip 4: Foto’s bewaren: kies voor een NAS of in de cloud

Ik word altijd een beetje nerveus als mensen trots vertellen dat ze al hun foto’s ‘veilig’ op een externe harde schijf hebben gezet. Ik adviseer ze dan om dat direct te veranderen. Een externe harde schijf is absoluut niet veilig. Stel je voor dat je externe harde schijf morgen niet meer aan wil. Dat er een raar tikkend geluidje te horen is… De paniek vliegt je naar je keel. Je hart bonkt uit je ribbenkas. En geloof me. I’ve been there… De foto’s van de eerste vijf maanden van onze eerste dochter zijn zo verloren gegaan. Alsjeblieft, gebruik daarom deze tips:

  • Schaf een NAS aan. Een NAS is een Network Acces System. Oftewel: een klein doosje waar een paar harde schijven in ‘geprikt’ zitten. Deze harde schijven kopiëren elkaar. Als er 1 stuk gaat, staat het nog op de andere schijf. Kies dan het liefst voor een systeem met meer dan 2 schijven. Het is wel een investering. Maar je foto’s voor altijd beschadigen of kwijtraken is het alternatief.
  • Of beter: ga voor de cloud. En hier krijgen sommigen de rillingen van. Je hebt het niet in huis. Je upload al je foto’s naar een harde schijf die niet op jouw computer staat. Maar wat er ook met jouw computer gebeurt, je foto’s zijn veilig.
  • De beste optie: mix beide werelden met elkaar. Ik stuur mijn naar foto’s automatisch naar de Cloud. Mijn NAS kopieert in de nacht alles wat op de cloud staat.

 

Wat je ook doet, investeer in iets degelijks, en kies voor allesbehalve één externe harde schijf.

 

Tip 5: Een scanner aanschaffen. Waar moet je op letten?

Misschien kom je erachter dat je scanner niet kan wat jij wilt. Of heb je nog geen scanner. Tegenwoordig kun je gelukkig voor een paar tientjes al een ‘all-in-one’ aanschaffen: een printer en een scanner ineen. Altijd makkelijk voor thuis als je even iets wil kopiëren zoals een kleurplaat of een belangrijke brief. De verschillen tussen deze combi’s zijn vaak klein. Maar waar je extra op kunt letten is hoeveel DPI de scanner maximaal aan kan (eh… PPI dus). En… hoeveel pagina’s kan een scanner in kleur of zwart wit per minuut scannen? Ook niet onbelangrijk: Wil je een A4 of een A3 scanner?

 

Last but not least…

Nog een kleine extra tip, gratis en voor niets: neem er de tijd voor. Accepteer dat het digitaliseren en archiveren van je oude foto’s een klus is waar je een paar avonden of misschien wel een paar weken mee bezig bent. Ga niet te gehaast aan het werk en doe het op je gemak. Succes!

Over de schrijver
Ik ben Roy, bouwjaar 1979 en oprichter van de Pixel Unie. Ik ben gek op digitaal tekenen en foto's bewerken. Met de Pixel Unie ben ik op zoek naar de psychologie achter inspiratie en creativiteit. Een reis waarin ik je graag meenemen naar het ontdekken van creatief vermogen?
Reactie plaatsen

Heb je een vraag?

Wij ontvangen graag jouw vragen en/of suggesties.