Zo maak je een slimme filmkorrel in Photoshop
03 juni 2020 
2 min. leestijd

Zo maak je een slimme filmkorrel in Photoshop

Met een film korrel geef je een foto of foto bewerking net even dat ruige mee en haalt de (mogelijke) extreme scherpte eraf. Vroeger, nog voor de tijd van digitale fotografie was er altijd een zachte korrel aanwezig, door chemicaliën die nodig zijn om foto’s te ontwikkelen.

Het toevoegen van een zacht korrel effect in Photoshop heeft naast nostalgie nog een aantal voordelen. Het verdoezelt kleine foutjes en het helpt om verschillende foto’s nog beter met elkaar te laten versmelten.

Je kunt in Photoshop eenvoudig een film korrel toevoegen met de Noise filter, of Ruis filter in het Nederlands. Maak een kopie van al je lagen en voeg ze samen tot 1 nieuwe laag. Zorg ervoor dat de laag omgezet is in een smart-object (Slimme laag) en voeg dan op de Noise filter toe.

Het nadeel is dat je hierna geen aanpassingen meer kunt maken aan je foto bewerking zonder dat je hiermee de ruis beinvloed. We willen graag slimmer werken in Photoshop nietwaar?

Non destructief film ruis toevoegen!

Ik heb een leuke tip voor je om een film ruis effect op je foto bewerking te krijgen, plus dat je nog steeds alles kunt aanpassen aan je fotobewerking. Een win / win!

 

Stap 1: De foto

Open je foto of fotobewerking waarin al je lagen los staan.

Stap 2: Fill

Maak een nieuwe laag aan, zet hem boven alle layers en ga naar Edit (bewerken) > fill (vullen). Zet de kleur op 50% grijs en 100% opacity

Stap 3: Smart object

Zet de laag om naar een smart object (slimme laag) zodat we alle handelingen die we hierna verrichten kunnen aanpassen.

Stap 4: Add Noise

Ga naar filters > Add Noise (Ruis toevoegen) en vink Gaussian en Monochromatic aan. Speel met de hoeveelheid ruis. Maak je geen zorgen als het teveel of te weinig is. Dit kunnen achteraf naar smaak bijstellen.

Stap 5: Overlay

Nu de grijze laag omgezet is in een smart object en de noise (ruis) is toegevoegd aan de laag zet je de blending mode op Overlay.

En daar is je film ruis een feit! Ben je niet tevreden met de ruis kun je het eenvoudig aanpassen omdat de Noise filter toegepast is op een smart object. 💪

Over de schrijver
Ik ben Roy, bouwjaar 1979 en oprichter van de Pixel Unie. Ik ben gek op digitaal tekenen en foto's bewerken. Met de Pixel Unie ben ik op zoek naar de psychologie achter inspiratie en creativiteit. Een reis waarin ik je graag meenemen naar het ontdekken van creatief vermogen?
Reactie plaatsen

Heb je een vraag?

Wij ontvangen graag jouw vragen en/of suggesties.