Photoshop collage stappenplan! Maak je eigen unieke collage
13 december 2019 
7 min. leestijd

Photoshop collage stappenplan! Maak je eigen unieke collage

Photoshop collage stappenplan

Er wordt vaak gezegd dat een foto meer dan duizend woorden zegt. Hoeveel vertellen diverse foto´s samen dan wel niet? Een fotocollage is een prachtige manier om verschillende foto´s samen te tonen. Alleen, hoe creëer je een collage? Met Photoshop kun je dit makkelijk zelf doen. Graag vertellen we je in dit blog alles over het maken van een Photoshop collage.

Aandachtspunten bij het maken van een Photoshop collage

Vooraf delen we graag een aantal aandachtspunten die je helpen om de perfecte Photoshop collage te maken.

  • Het is belangrijk dat de kwaliteit van de afzonderlijke foto´s van voldoende en het liefst dezelfde kwaliteit is. Zo voorkom je dat er in het eindresultaat bijvoorbeeld onscherpe foto´s gebruikt worden.
  • Om te voorkomen dat je een collage onoverzichtelijk wordt, kun je kiezen voor een thema. Zo zorg je ervoor dat de fotocollage aantrekkelijk is om naar te kijken.
  • Voor een prettige uitstraling is het verder aan te raden om foto´s die elkaar in kleurgebruik aanvullen te kiezen.
  • Denk vooraf na over de layout die je voor de Photoshop collage wilt gebruiken. Wil je dat alle foto´s even groot zijn? Of moet één foto juist centraal staan? Natuurlijk kun je hiermee spelen totdat je de juiste compositie voor het ontwerp hebt samengesteld.

 

Stappenplan Photoshop collage

Door zelf een fotocollage te maken, zorg je voor een ontwerp dat geheel volgens jouw wensen is. Graag delen we een stappenplan waarmee je een eigen Photoshop collage kunt maken. Open Photoshop, houd ons stappenplan bij de hand en voor je het weet heb je een collage in elkaar gezet.

 

Stap 1: Nieuw Photoshop document

De eerste stap voor je Photoshop collage is om een nieuw document in Photoshop te maken. Je kunt zelf het formaat van het bestand kiezen. Zowel een horizontale als verticale collage zijn dus mogelijk. De achtergrond kun je in transparant laten of een kleur geven, bijvoorbeeld wit. Deze kleur zul je mogelijk terug zien om de randen om de foto´s heen. Je kunt deze kleur echter altijd nog aanpassen.

Stap 2: Zorg voor hulplijnen

Het is aan te raden om vlakken of kaders te maken in je Photoshop document waar straks de foto´s in geplaats kunnen worden. Zo zorg je ervoor dat je collage er gelijkmatig uit komt te zien. En dat de tussenruimte tussen de foto’s gelijk is. Je kunt dit op verschillende manieren doen. We zullen vanaf hier twee verschillende manieren uitwerken. Zo kun je zelf kiezen wat jou het makkelijkst lijkt om een Photoshop collage mee te maken. De hulplijnen

collage maken in photoshop - trek lijnen uit je ruler (liniaal)

collage maken in photoshop – trek hulplijnen uit je ruler (liniaal)

Hulplijnen trek je met een muisklik en een sleepbeweging uit de ruler (liniaal). Als je geen ruler ziet druk dan op Ctrl+R of Command+R. Met een rechtermuisklik op de ruler kan je kiezen uit verschillende vormen. Bijvoorbeeld een pixel of een centimeter.

 

Methode 1: Hulplijnen met vormen tool

Methode 2: Hulplijnen layout tool

 

We werken eerst manier 1 en daarna manier 2 voor je uit. Je kunt ook hier klikken als je gelijk naar manier 2 met het werken met de layout tool wilt gaan.

 

Methode 1: Hulplijnen met vormen tool

 

collage maken in photoshop - maak vlakken

collage maken in photoshop – plaats vlakken

Stap 3: Plaats vlakken in het document

Met de ‘vormen’ tool (shape tool) die je normaal gesproken in je zijbalk vindt, kun je zelf vlakken in het document plaatsen. Op deze manier kun je elke vorm gebruiken die je wenst. Combineer bijvoorbeeld vierkante vormen met ronde en langwerpige vormen. Je kunt hier je eigen creativiteit volop inzetten.

 

Tip: Geef de vlakken een heldere kleur zodat je ze duidelijk kunt zien.

 

Stap 4: Plaats je afbeeldingen binnen de kaders

Als je het document met vormen hebt gevuld, kan het leuke werk beginnen. Je kunt nu namelijk de foto’s in het document gaan plaatsen. Hiervoor kies je ‘Bestand’ en daarna ´Ingesloten´. Op deze manier voeg je de door jouw gekozen foto’s aan het document toe.

 

Stap 5: Plaats de foto op de gewenste positie

Je kunt nu de foto naar het vlak slepen waar hij moet komen. Zo maak je een eigen, uniek ontwerp. Als de foto op de juiste plaats staat, moet je de volgorde van de lagen veranderen. Anders blijft de vorm namelijk boven de foto geplaatst. In de ´Lagen´ view sleep je de laag met de foto boven de laag met de vorm in hetzelfde vlak. Het is belangrijk dat de foto direct boven de desbetreffende laag staat.

Collage in Photoshop maken - maak een clipping masker / uitknip masker

Collage in Photoshop maken – maak een clipping masker / uitknipmasker

Stap 6: Uitknipmasker maken

Je moet nu alleen nog een uitknipmasker maken. Als je in het ´Lagen´ view staat, klik je met je rechtermuisknop op de foto. Vervolgens kies je ´Uitknipmasker maken´. En tah, dah: de foto staat in het juiste vlak. Je kunt deze met de ´Verplaats´ tool nog binnen het vlak verplaatsen, zodat hij goed gecentreerd staat.

 

Stap 7: Ontwerp afronden

Volg de bovenstaande stappen tot elk vlak in het ontwerp met de juiste foto gevuld is. Vergeet trouwens niet tussendoor op te slaan, zodat je niets van je werk verliest. En geniet aan het eind natuurlijk van je eigen gemaakte Photoshop collage!

 

 

 

Methode 2: Hulplijnen layout tool

We zullen nu ook het stappenplan verder uitwerken als je kiest voor de Layout tool om kaders in het bestand van jouw Photoshop collage te maken. Vergeet niet om het bestand tussendoor op te slaan, om niets van je werk te verliezen.

 

Tip! Sla je document op als PSD-bestand, zodat je er later eventueel nog wijzigingen in aan kunt brengen.

 

Stap 3: Stel rijen en kolommen in

De hulplijnen layout tool zit mogelijk iets meer verstopt dan de vormen tool. Je vindt hem onder ´Weergave’ in het hoofdmenu en vervolgens ´Nieuwe Hulplijn Layout´. Hiermee kun je rijen en kolommen instellen. Je kunt ook marges instellen zodat je ook aan de buitenzijde van het document dezelfde witruimte krijgt. Dezelfde als tussen de kolommen en rijen.

Collage maken in Photoshop - maak een layout

Collage maken in Photoshop – maak een layout

Stap 4: Afbeeldingskaders tekenen

Als je de kolommen hebt aangemaakt, is het handig om kaders te maken. Zo teken je alvast uit hoe het ontwerp van de collage wordt. Met de ‘Frame’ (‘kader’) tool teken je tussen de rijen en kolommen de kaders voor de verschillende afbeeldingen die je in de Photoshop collage wilt gebruiken. Zorg dat ze natuurlijk precies uitgelijnd zijn tussen de kolommen en rijen. Met de ´Verplaats´ tool kun je de kaders aanpassen.

Collage maken in Photoshop - plaats frames

Collage maken in Photoshop – plaats frames

Stap 5: Plaats je afbeeldingen binnen de kaders

Nadat je de kaders hebt ingetekend en op de juiste plaats hebt gezet, kun je deze gaan vullen met foto´s. Je kunt je foto´s makkelijk vanuit je bureaublad naar het bestand slepen. Net zo lang totdat het hele bestand gevuld is.

Collage maken in Photoshop - speel met een leuke volgorde

Collage maken in Photoshop – speel met een leuke volgorde

Stap 6: Zet de foto op de juiste positie

Het kan zijn dat je foto niet geheel gecentreerd in het vlak wordt geplaatst. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld een staande foto in een horizontaal vlak plaatst. Je kunt dan met de ´Verplaats´ tool dubbelklikken op de foto en deze naar de gewenste positie slepen. Ga net zolang door totdat elk kader naar wens met de juiste gecentreerde foto gevuld is.

 

Als je één van de bovenstaande stappenplannen volgt, maak je zelf makkelijk en snel een Photoshop collage!

 

Over de schrijver
Ik ben Roy, bouwjaar 1979 en oprichter van de Pixel Unie. Ik ben gek op digitaal tekenen en foto's bewerken. Met de Pixel Unie ben ik op zoek naar de psychologie achter inspiratie en creativiteit. Een reis waarin ik je graag meenemen naar het ontdekken van creatief vermogen?
Reactie plaatsen

Heb je een vraag?

Wij ontvangen graag jouw vragen en/of suggesties.