Photoshop VS Canva. Wat zijn de verschillen?
08 februari 2021 
6 min. leestijd

Photoshop VS Canva. Wat zijn de verschillen?

Photoshop en Canva, deze programma’s zijn je vast wel bekend. Beide zijn bedoeld voor grafische bewerking. Toch zijn ze ontzettend verschillend. Grote kans dat jij je afvraagt welk programma het beste geschikt is voor jou.

Canva staat bekend om het gebruikersgemak, maar heeft ook zijn beperkingen. De mogelijkheden in Photoshop zijn praktisch eindeloos, maar veel beginners worden afgeschrikt door de overweldigende potentie van dit programma. Veel mensen denken dat er een hele studie voor nodig is om Photoshop onder de knie te krijgen. Gelukkig is dit programma niet alleen voor professionals bereikbaar. De juiste cursus helpt je op een makkelijke manier op weg, zodat ook jij de basis van Photoshop onder de knie krijgt.

Toch blijft de vraag: Waarom zou je kiezen voor Photoshop en niet voor Canva? Om jou te helpen deze vraag te beantwoorden, hier de voor- en nadelen van beide programma’s op een rij.

Canva of Photoshop?

Het is lastig om deze twee programma’s te vergelijken, eigenlijk zijn ze enorm verschillend. Photoshop heeft als doel het bewerken van pixels en is hoofdzakelijk gericht op foto’s. Maar daar blijft het niet bij, je kunt er ook in schilderen, tekenen, animaties maken en nog veel meer.
Canva is meer template gericht en niet bedoeld als foto bewerker. Je kies een template als uitgangspunt, past die aan en je bent klaar.

Canva en Photoshop dienen allebei een ander publiek. Maar hoe weet jij bij welk publiek je hoort?
Natuurlijk wordt de keus bepaald door het doel waarvoor je een foto wilt bewerken of een afbeelding wilt maken.

Even snel een willekeurige afbeelding maken voor een Facebookpost kan vrij eenvoudig in Canva. Wil je een specifieke afbeelding, die bijvoorbeeld precies laat zien waar jouw bedrijf voor staat en wat je aanbiedt? Dan stel je veel hogere eisen aan het eindresultaat en zul je met Photoshop de gewenste afbeelding wel kunnen maken.

Photoshop of Canva

Waarom kies je voor Canva?

Canva wordt over het algemeen gekozen om het gemak en comfort. Je kiest een template, maakt het eigen en klaar ben je. Deze webgebaseerde grafische beeldbewerkingssoftware is speciaal ontwikkeld voor niet-ontwerpers. Je kunt hiermee aan de slag zonder specifieke vaardigheden.

Canva staat vol met sjablonen voor: social media posts, e-books, werkbladen, checklists en noem maar op. Je kunt kiezen uit lettertypen, pictogrammen, kaders en andere ontwerpelementen.
Alles staat al voor je klaar. Dit kan handig zijn, als je nog niet precies weet wat je wilt. Met wat schuiven en plakken komt er altijd wel iets leuks uit.

Maar als je wel weet wat je wilt wordt je vrijheid behoorlijk beperkt. Dat kan nogal een tegenvaller zijn. Zeker als je niet kunt vinden wat je zoekt tussen de gigantische hoeveelheid templates. Je zou er serieuze keuzestress van krijgen.

Waarom kies je voor Photoshop?

Photoshop is het tegenovergestelde van Canva. Het is een ontzettend veelzijdig programma. Alles wat jij kunt verzinnen op grafisch vlak is mogelijk in Photoshop. Zelfs je meest bizarre droomwerelden bouw je in Photoshop.

Omdat Photoshop gebouwd is voor grafische ontwerpers kan deze software in het begin wat intimiderend overkomen. Professionals en grafische ontwerpers kunnen niet zonder Photoshop. Het is dan ook een robuust platform voor het ontwerpen van elk soort afbeelding.

Photoshop beter dan Canva?

De verschillen tussen Photoshop en Canva

Uiteindelijk zal je de keus tussen Photoshop en Canva maken op basis van de beschikbare functies. Je wilt met het programma kunnen maken wat jij in je hoofd hebt. Heeft één van de twee bepaalde functies die je niet kunt missen? Dan zal dat de doorslaggevende factor zijn.

De belangrijkste verschillen tussen Photoshop en Canva op een rij:

Voordelen van Canva:

• Canva is een online programma, die werkt in je browser.
• Canva werkt met templates die je aan kunt passen.
• Een aantal functies in Canva kun je gratis gebruiken.
• Speciale templates voor social media.
• Canva heeft ook templates voor e-books, visitekaartjes, brochures etc.
• Canva is zeer eenvoudig en ook te gebruiken zonder enige voorkennis.

Nadelen van Canva:

• De vrijheid en creativiteit in Canva is beperkt.
• Het is géén fotobewerker.
• Wil je alle functies gebruiken? Dan betaal je een maandelijks bedrag.
• In Canva kun je niet werken met een lagenstructuur.
• Weinig illustratie mogelijkheden.
• Je kunt uren tijd kwijt zijn met zoeken naar de juiste template.
• De export uit Canva is niet altijd van goede kwaliteit voor drukwerk.

Waarom Photoshop in plaats van Canva

Voordelen van Photoshop:

• Werken in Photoshop betekent 100% vrijheid.
• Jij bepaalt wat je maakt en hoe het eruit komt te zien.
• Photoshop is ontzettend veelzijdig.
• Wat je wilt, Photoshop kan het: Foto bewerken, retoucheren, huisstijlen ontwerpen, vectoren, illustratie, foto herstellen en ga zo nog maar even door.
• Photoshop werkt niet via de browser, dus ook offline te gebruiken.
• Kunstmatige intelligentie helpt je nog meer uit je fotobewerking te halen.
• Eenvoudig achtergronden, objecten en mensen verwijderen, zoals jij het wilt hebben.
• Geweldige aanvulling naast Lightroom.
• Photoshop is dé industriële standaard.
• Je kunt alles wat je ook in Canva kan, en nog véél meer.

Nadelen van Photoshop:

• Photoshop kost geld, maar is goedkoper dan de betaalde versie van Canva.
• Photoshop is door zijn vele mogelijkheden wat minder gebruiksvriendelijk van Canva.

Wat gaat het worden? Canva of Photoshop

De keus blijft bij jou. Beide programma’s zijn super handig om afbeeldingen te maken. Wil je echt foto’s gaan bewerken, dan komt Canva tekort. Laat je niet afschrikken door het professionele niveau van Photoshop. Want zelfs als je maar 20% van alle functies zou gebruiken is het nog een geweldig programma, waar ook jij gemakkelijk mee kunt werken.

De werkelijke vraag is, wil je af en toe een keer een simpele afbeelding maken voor op je social media kanalen? Of wil je de meest fantastische ontwerpen maken en ‘mislukte’ foto’s alsnog van je scherm laten spatten?

Met de juiste tips en begeleiding leer jij deze nieuwe vaardigheden snel genoeg. Ik deel graag alle Photoshop geheimen met jou. Profiteer van mijn 16 jaar ervaring en ik leer je Photoshoppen als een pro! 

Over de schrijver
Ik ben Roy, bouwjaar 1979 en oprichter van de Pixel Unie. Ik ben gek op digitaal tekenen en foto's bewerken. Met de Pixel Unie ben ik op zoek naar de psychologie achter inspiratie en creativiteit. Een reis waarin ik je graag meenemen naar het ontdekken van creatief vermogen?
Reactie plaatsen

Heb je een vraag?

Wij ontvangen graag jouw vragen en/of suggesties.