Retoucheer blunders waar jij van kunt leren
02 juli 2021 
6 min. leestijd

Retoucheer blunders waar jij van kunt leren

Retoucheer blunders, je kunt ze overal tegenkomen. De grote tijdschriften staan erom bekend dat ze retoucheren om het perfecte plaatje neer te zetten, maar dat gaat nog weleens fout. Misschien ben je ze al tegengekomen, modellen of celebraties die opeens een arm of navel missen?

Voor de beroemdheid in kwestie minder leuk, maar wij kunnen er wel van leren. Welke retoucheer blunders zijn er en hoe kun je deze voorkomen? Het perfecte plaatje neerzetten is natuurlijk geweldig, maar het moet wel kloppen. Zodra het onrealistisch wordt ben je te ver gegaan.

Toch is retoucheren zeker niet verkeerd. Je kunt foto’s verbeteren door elementen weg te halen, van vorm te veranderen, kleuren aan te passen of make-up toe te voegen en nog veel meer. Leren van de fouten van anderen helpt jou een stap verder, dus doe je voordeel met deze retoucheer blunders.

Retoucheer blunders in de media

We kennen allemaal de mooie foto’s van modellen die geen enkele oneffenheid hebben. Bestaan dit soort mensen echt? Nee, dat weten we ook wel. Ze worden compleet veranderd. Met Photoshop is het bizar hoe veel je aan kunt passen. Je kunt doorgaan tot je een onwerkelijk beeld hebt gecreëerd. Voor een sciencefiction afbeelding is het misschien prima, maar voor een magazine is het minder geschikt. Onnatuurlijk dunne modellen en celebraties geven niet het goede voorbeeld aan jonge mensen die hun idool proberen te imiteren.

Naast onnatuurlijk ogende plaatjes worden er ook grove blunders gemaakt tijdens grote publicaties. Zo kun je zomaar een dame zonder navel tegenkomen, of een model dat een arm of been mist. Met het grootste gemak worden kaken, ogen, make-up en haar aangepast.

Je hoeft je niet te schamen als je zelf eens een retoucheer blunder maakt, het overkomt de beste. Zullen we een paar voorbeeldjes bekijken?

Retoucheer blunder Chanel:

Het Franse modehuis Chanel kreeg flink wat commentaar op hun retoucheer blunder. Tot twee keer toe kregen modellen in hun advertenties een onnatuurlijk lange hals. De bedoeling was dat de aandacht naar de horloges zou gaan, waar de advertentie over ging. Het model draagt meerdere horloges om haar pols, maar toch ging alle aandacht naar haar giraffennek. Ook de andere advertentie had niet het gewenste effect. De foundation gaf het model niet alleen een te gladde huid, waar geen enkele porie meer zichtbaar was, maar blijkbaar kreeg ze er ook een bijzonder lange nek van. Het retoucheren was hier duidelijk zijn doel voorbij geschoten.

retoucheer blunder chanel lange nek

Retoucheer blunder Hello! Magazine:

Ook magazines retoucheren erop los. Zo zien we in februari 2010 Prins William op de cover met een heel nieuw kapsel. Schijnbaar vonden ze bij Hello! Magazine dat zijn haar een tintje donkerder mocht zijn en hebben ze meteen wat gedaan aan zijn wijkende haarlijn.

retoucheer blunder met prins william

Retoucheer blunder Vanity Fair

De retoucheer blunder van Vanity Fair leverde een wel heel hilarische foto op. Oprah Winfrey kreeg op de cover van Vanity Fair’s 24th annual issue opeens drie handen! Het lijkt alsof ze haar arm om de taille van Reese Witherspoon heeft geslagen, want je ziet haar vingers in haar zij. Alleen heeft ze daarnaast nog twee handen, eentje op haar schoot en eentje op haar heup.

retoucheer blunder vanity fair

 

Zorg dat jij deze retoucheer blunders niet maakt

Nu zul je zeggen, dit overkomt mij niet! Maar je weet het nooit… Misschien maak jij je ook wel schuldig aan een van de volgende 5 retoucheer blunders. Zeker als je nog niet zo lang bezig bent met retoucheren kun je gemakkelijk in een van deze retoucheer blunders stappen. De perfecte foto maken is niet eenvoudig en goed retoucheren is dat ook niet. Dus doe je voordeel met deze tips.

Retoucheer blunder 1: Plastic fantastic

Wil je de huid netjes retoucheren, dan kost dit tijd. Een simpele vervagingsmethode levert een onprofessioneel resultaat op en een plastic fantastic huid zonder karakter of diepte. Ga je de huid retoucheren, dan wil je dat het karakter en de details behouden blijven. Voorkom dat je een onnatuurlijk, vlak resultaat krijgt waarop elke porie wegvalt.

Retoucheer blunder 2: Niet elke rimpel moet weg

Rimpels zijn voor veel mensen iets wat weggepoetst moet worden. Geen Botox nodig, we gebruiken gewoon Photoshop. Maar niet elke rimpel of oneffenheid moet weggewerkt worden. Kijk eens goed naar de persoon op de foto. Die rimpels geven hem of haar juist karakter, ze vertellen een verhaal. Dus voor je aan de slag gaat, bedenk wat je wilt bereiken. Een gladgestreken plaatje, of een foto met karakter.

Retoucheer blunder 3: Moedervlekken horen erbij

Sommige fotografen zoomen in en gaan fanatiek aan het retoucheren. Elk vlekje wordt weggehaald. Dus ook elke moedervlek, terwijl juist moedervlekken en sproetjes bij deze persoon horen. Dus tenzij het uitdrukkelijk om gevraagd wordt, laat moedervlekken en sproeten zitten.

Retoucheer blunder 4: Retoucheer de hele foto

Het gebeurt meer dan je denkt: beginners die maar een deel van de foto bewerken. Zo wordt bijvoorbeeld alleen het gezicht geretoucheerd en de arm, die er vlakbij ligt, vergeten. Bekijk de foto altijd als één geheel en retoucheer de hele foto, zodat het hele beeld dezelfde sfeer meekrijgt.

Retoucheer blunder 5: Verwacht geen perfecte foto binnen 5 minuten

Misschien zijn er tutorials die je als beginner beloven binnen enkele minuten een complete foto te retoucheren. Helaas zul je goed retoucheren moeten leren. Leer de juiste tools onder de knie te krijgen. Leer goed naar een foto te kijken en alleen te doen wat echt nodig is om een schitterende plaat te krijgen.

Retoucheren kun je leren

Wil jij goed leren retoucheren? Dat kan! Leer een oog voor de kunst ontwikkelen en de juiste tools in te zetten. Het is een leerproces waar ik je stap voor stap in meeneem. Ondertussen ben ik alweer ruim 10 jaar professioneel digitaal illustrator en fotobewerker. Ik kan je dus precies vertellen wat er werkt en wat vooral niet.

Speciaal voor jou lanceer ik binnenkort mijn cursus retoucheren. Wil jij als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je alvast in en ik laat je direct weten zodra de cursus beschikbaar komt.

>>> Schrijf je hier in!

Over de schrijver
Ik ben Roy, bouwjaar 1979 en oprichter van de Pixel Unie. Ik ben gek op digitaal tekenen en foto's bewerken. Met de Pixel Unie ben ik op zoek naar de psychologie achter inspiratie en creativiteit. Een reis waarin ik je graag meenemen naar het ontdekken van creatief vermogen?
Reactie plaatsen

Heb je een vraag?

Wij ontvangen graag jouw vragen en/of suggesties.