Tekentablets - Alles wat je moet weten voor je koopt
28 november 2019 
14 min. leestijd

Tekentablets - Alles wat je moet weten voor je koopt

Als je digitaal gaat tekenen, is een tekentablet een must have. Het werkt sneller, preciezer en leuker!

Maar welk type tablet moet je aanschaffen en waar moet je op letten? Moet er bijvoorbeeld een scherm in zitten? Er zijn genoeg mogelijkheden en wellicht speelt je beschikbare budget ook een rol.

Om het jou een stuk makkelijker te maken in de wereld van tekentablets heb ik vragen die vaak voorkomen voor je verzameld en beantwoord.

Wat is een tekentablet

Wat is een tekentablet?

Een tekentablet is een invoerapparaat dat we het best kunnen vergelijken met een muis. In plaats van een muis gebruik je een pen, ook wel een stylus genoemd.

Een speciaal gevoelig oppervlak (de tablet zelf) weet waar de stylus is en hoe hard er gedrukt wordt (soms zit de meet techniek in de pen zelf). Hoe harder je drukt, hoe dikker de lijn. Met een tekentablet kun je sneller, realistischer en preciezer digitaal tekenen of foto’s bewerken.

Hand-oog coördinatie. Even wennen.

Tekenen op een tekentablet vraagt enige hand-oog oefening. Immers, waar je normaal gesproken naar je hand kijkt als je tekent, kijk je nu je recht vooruit naar je beeldscherm om te zien wat je tekent. Je hersenen moeten hier even aan wennen. Geef het een paar dagen de tijd, het komt goed!

Afmetingen & actieve afmeting

Tekentablets zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Van piepklein tot bureau vullende plakken. Als je op zoek gaat naar een tekentablet, kom je twee soorten afmetingen tegen:

Actieve afmeting (het gevoelige tekengebiedDe afmeting van het tablet zelf

Welke afmeting moet je kiezen?

Dit is de meest gestelde vraag als het gaat om tekentablets. Toch is het een hele persoonlijke keuze. Ik geef je een aantal ideeën om tot een keuze te komen:

Teken je vanuit de pols of gebruik je meer schouder? Als je vanuit je pols tekent is een kleiner tablet prettiger. Gebruik je meer schouder, dan is een groter tablet weer fijner.

Wil je mobiel zijn met je tekentablet? Ga dan voor een kleiner model.

Als je aan het begin staat van je avontuur in digitaal tekenen of fotobewerking, dan adviseer ik je niet te klein te starten. Start minimaal met een A5 afmeting.

Probeer een verhouding te vinden met je beeldscherm. Een klein tablet werkt prettig met een laptop of een kleine monitor. Met een groot beeldscherm zal de verhouding een beetje zoek zijn.

USB-kabel en/of Bluetooth

Schermloze tekentablets sluit je aan met een USB-kabel. Sommige tablets bieden de optie om de USB-kabel links of rechts aan te sluiten, zodat de kabel voor jou het prettigst wegloopt.

Ook is er steeds meer keuze in draadloze modellen. Via Bluetooth maakt het tekentablet verbinding met je computer. Draadloos is natuurlijk fijn, maar houd er rekening mee dat je af en toe een batterij zal moeten vervangen.

Het is ook mogelijk dat een tekentablet zowel bekabeld als via Bluetooth wordt ondersteund.

sommige tekentablets kunnen kantelen

Kantelbaar opties

Steeds meer modellen tekentablets bieden je de optie om het tablet te kantelen. Bijvoorbeeld kantelbaar tot 60 graden. Het tekentablet staat dan een beetje schuin op je bureau, wat je misschien fijner vindt werken.

Tekentablet met of zonder scherm

Tekentablet met of zonder scherm

Een belangrijke keuze die je meteen kunt maken is of je een “gewoon” tekentablet nodig hebt of een tekentablet met een beeldscherm. Het grote verschil is dat je met een normaal tekentablet naar je beeldscherm kijkt en je hand op het tekentablet ligt. Dit vraagt enige hand-oog coördinatie.

Een tekentablet met scherm werkt natuurlijker. Met je ogen volg je je hand en je brein ‘vertaalt’ meteen wat jij ziet. Wanneer je op een beeldscherm tekent, is er een afstand tussen de pen punt en de werkelijke cursor. Dit verschilt per tekentablet. Bij oudere modellen is de afstand groter dan bij de nieuwe types.

Wat je moet weten over de stylus pen

stylus voor tekentablets

Er zijn verschillende typen pennen (stylus) verkrijgbaar. Ik vertel je over de diverse mogelijkheden.

EMR stylus

Dit is een moderne stylus pen die zijn energie draadloos ontvangt via het tablet. Deze stylus pen hoef je niet op te laden en je wordt nooit onaangenaam verrast door een pen die niet meer werkt.

Oplaadbare stylus (rechargeable)

Dit zijn de stylus pennen die je moet opladen door ze te plaatsen in een oplader. Dit soort pennen zijn vaak slank en liggen prettig in de hand. Nadeel is dat ze leeg kunnen zijn op het moment dat je lekker wilt tekenen. Op tijd opladen dus!

Stylus op batterijen

Een stylus met een batterij is vaak dikker, wat niet iedereen prettig vindt. Zorg dat je altijd een paar batterijen op voorraad hebt, voor als je pen leeg raakt.Knoppen voor shortcuts

Met knoppen op je stylus is het mogelijk om sneltoetsen te koppelen. Bijvoorbeeld in Photoshop de “B” van Brush en “F5” voor alle Brushes.c

Kantel gevoeligheid ondersteuning

Als een stylus kantel gevoeligheid ondersteunt, is het mogelijk om nog realistischer te tekenen en te schilderen. Zo zal een digitaal potlood brede streken weergeven en een digitale kwast zal anders reageren in een bepaalde kanteling, dan wanneer je de pen recht houdt. Diverse tekenprogramma’s voelen hierdoor zeer realistisch aan.

Druklevels (laat je niet gek maken)

Hoe harder je de pen op het tablet drukt, hoe dikker je lijnwerk zal zijn in een tekenprogramma. Dit noemen we druklevels, of sensitivity. Druklevels variëren van 1024 tot 8192. Het is maar de vraag of werkelijk het verschil zult ervaren tussen 4096 en 8192 druklevels.

Mijn advies is om een tekentablet aan te schaffen met minimaal 2040 druk levels.

Stylus pen tips

stylus tips voor de pennen

Een stylus wordt vaak geleverd met een extra aantal verschillende tips. De tips zijn de puntjes in een stylus. Tips die je tegenkomt zijn de teflon tips, kunststof tips en tips van vilt.

Teflon en kunststof tips zijn glad. Vilt tips geven een beetje weerstand en voelen meer aan als een stift.

Sneltoetsen en extra functies

Wat een verschil kan maken, is de aanwezigheid van sneltoetsen op een tekentablet. Deze toetsen zijn vaak naar eigen keuze te programmeren. Bijvoorbeeld een stap terug of je brush kleiner en groter maken. Goedkopere tablets bezitten niet altijd sneltoetsen.

Sommige tablets hebben een touch-ring. Als je met je vinger bewegingen maakt in dit gebied, verander je bijvoorbeeld de afmeting van je brush. Ook kun je in- of uitzoomen net zoals je dit doet op een mobiel.

Laat een aankoop niet afhangen van sneltoetsen op je tablet. Mijn advies is dat je de sneltoetsen (shortcuts) uit je hoofd leert en op je toetsenbord gebruikt.

Tekentablets met een ingebouwd scherm

Als je echt heel serieus bezig bent met tekenen of foto bewerken, is een tekentablet met een ingebouwd scherm het overwegen waard. In tegenstelling tot een tekentablet zonder scherm kijk je dan gewoon naar je hand tijdens het tekenen of bewerken.

Tekentablets met scherm kunnen we in twee groepen verdelen:

Met scherm – zonder computer > Dit model functioneert als een beeldscherm dat je moet aansluiten op een computer. Zonder een computer kan dit scherm niets doen.

Met scherm en ingebouwde computer > Dit model bezit voldoende tot krachtige hardware om zelfstandig te werken. Je hoeft dit type tekentablet niet op een computer aan te sluiten. De computer zit er al in.

iPad / iPad pro

Ook in de reguliere tablets is het steeds beter vertoeven als digitaal tekenen je passie is. Met de iPad of iPad Pro doet Apple serieus mee in de tekentablets. Nadeel zou kunnen zijn dat er geen toegang is tot de Adobe programma’s en dat je overgeleverd bent aan apps voor de tablet. De pen bij de iPad is superieur.

De surface pro is een volwaardige PC

Surface Pro

Het antwoord van Microsoft om mee te doen in de wereld van tablets is de Surface Pro. Een groot voordeel is dat het draait op Windows en daardoor toegang heeft tot elk gewenst grafisch programma. Over de pen zijn wel veel topics te vinden op Reddit. Mensen klagen vooral over rommelige lijnen. Dit wordt ook wel “jitter” genoemd.

We kunnen voorzichtig stellen: de iPad Pro is een tablet en probeert soms een laptop te zijn. De Surface pro is een laptop en probeert soms een tablet te zijn.

Welke merken kom je tegen?

Als je op zoek gaat naar een tekentablet, kom je een aantal merken tegen. Het zal je misschien zijn opgevallen dat Wacom de markt beheerst. De kans is dan ook groot dat je een Wacom tablet zult aanschaffen. Er zijn een aantal andere spelers die goed zijn en goedkoper bovendien. Die keuze is aan jou.

Wacom

Wacom wordt door velen beschouwd als het merk onder de tekentablets. Hoewel Wacom al vele jaren de professionele tekenaar of fotobewerker bedient met diverse high-end tekentablets, is er ook voor de beginner genoeg te kiezen.

Wacom tekentablets staan bekend om hun hoge resolutie tablets met mooie kleuren, handige knippen, multi touch opties zoals in- en uitzoomen met je vingers, hoge druklevels en stylus pennen met EMR techniek.

Het verbaast je dan vast ook niet dat Wacom een duurder tablet is in de aanschaf. Maar, als je wil investeren in een kwaliteit tablet dat jaren meegaat, zal je een Wacom tablet absoluut kunnen waarderen.

Huion

Huion staat bekend om zijn betaalbare tablets. Ze passen prima in een beginners budget en hebben genoeg functies om ook de professionele gebruiker te voorzien. Huion heeft daarnaast een aantal high-end tekentablets met ingebouwde beeldschermen in hun assortiment.

Over de software zoals drivers en functies zijn wel wat op- en aanmerkingen te vinden. Niet iedereen is er even enthousiast over. De meeste tablets van Huion leveren minimaal 2048 druklevels en een op batterijen werkende pen.

Huion tekentablets zijn niet in alle bekende webshops te koop. Gezien de aanschafprijs is het een overweging waard. Houd wel de forums en reviews goed in de gaten.

XP-Pen

XP-Pen biedt een nette reeks tekentablets aan voor de middenklasse. Zowel gewone tablets als tekentablets met scherm. Ze staan bekend om hun compactheid. Net als Huion, is XP-Pen niet overal te koop maar ik zie veel positieve reviews van gebruikers.

Mocht je de tijd hebben om rustig de markt te verkennen, dan zijn de XP-Pen tabletten zeker de moeite waard om te onderzoeken.

Aankoopadvies. Welk tekentablet ga jij aanschaffen?

Natuurlijk hangt het allemaal van jouw persoonlijke wensen af wat de beste aankoop is. Als we kijken naar budget, mogelijkheden, gemak en comfort zijn er een aantal keuzes.

Aankoopadvies voor beginners

Voor de beginner adviseer ik een tekentablet zonder scherm. Start met een small of een medium formaat. Let erop dat je een tablet aanschaft met minimaal 2048 druklevels. Hoger is natuurlijk prima. Rond de 100 euro zijn er leuke modellen te vinden.

Aankoopadvies hobby / semiprofessioneel

Als je budget tussen de 100 en 300 euro ligt, heb je een ruime keuze uit veel modellen. In dit segment is een groter tablet in afmeting mogelijk en krijg je toegang tot meer luxe. Denk aan meer druk levels (4096+), sneltoetsen en/of touch opties. In deze prijsklasse mag je ook wat meer van je pen verwachten. De Wacom Intuos tablets zijn populair.

Aankoopadvies semiprofessioneel

Een semiprofessionele gebruiker heeft meer wensen en verwachtingen van een tekentablet. Als je budget binnen de 300 en 700 euro ligt, is een tekentablet met scherm het overwegen waard. Huion en Wacom bieden beide diverse modellen aan. De Cintiq serie van Wacom is een uitblinker.

Professioneel

Als je elke dag aan tekent of foto’s bewerkt, is een tekentablet een onderdeel van jouw professionele gereedschap. Goed gereedschap is het halve werk en dat is met een tekentablet niet anders.

Uit eigen ervaring was mijn switch van een Wacom Intuos 4 naar een Wacom 27” Cintiq een enorme stap vooruit. Zowel in het ervaren van tekenen en werken als ook in het plezier.

Ben jij een professioneel tekenaar of fotobewerker? Dan kan ik een tablet met scherm op een groter formaat zeker aanbevelen. Mocht je meer mobiel moeten zijn, zijn er kleinere Cintiq modellen te koop.

Wil je geen laptop en Cintiq tablet overal naar toe sjouwen, dan is de aanschaf van een Microsoft Surface Pro of een iPad Pro het overwegen waard.

Zoals je kunt zien, kan ik je niet concreet een model aanwijzen dat je moet kopen. Wat jij belangrijk vindt en terug wilt zien in een tekentablet, of wat je er aan uit wilt geven, zijn allemaal persoonlijke keuzes.

Korting- en actiemomenten

Als er geen haast is met het aanschaffen van een tekentablet, is het interessant om de volgende momenten in de gaten te houden.

Black Friday
Is niet meer weg te denken en er doen steeds meer online winkels mee. Tijdens Black Friday zie ik regelmatig mooie tabletaanbiedingen, dus zeker een moment om in de gaten te houden.

Cyber Monday
Is een antwoord op Black Friday. Grote online winkels starten deze dag met hun marketing voor de kerstperiode. Cyber Monday is op de eerste maandag na Black Friday.

De actie BTW weg ermee van de Mediamarkt wordt regelmatig gehouden en scheelt je 21% in de aanschafprijs.

Back to school is een periode na de zomervakanties met veel acties bij de grotere webshops.

Tweedehands tekentablet? opletten!

Als je budget een nieuwe aankoop niet toelaat, is een tweedehands exemplaar natuurlijk een optie. Let wel op het oppervlak van een tekentablet. Deze is kwetsbaar en een klein krasje kan je tekenplezier behoorlijk vergallen.

Mijn advies is om een aankoop niet op afstand te doen, maar om een tablet te bezichtigen voordat je de aankoop doet.

Mijn route met tekentablets.

Ruim 10 jaar geleden ben ik begonnen met een Wacom Intuos 3 met een A5-formaat. Ik weet nog goed dat er een waar gevecht plaatsvond met hand-oog coördinatie. Na een week wist ik al niet meer beter.

Toen ik mijn computer verving voor een 27” iMac merkte ik dat de A5-afmeting qua verhouding niet lekker werkte. De tekentablet was te klein en ik stapte over op de grotere Wacom Intuos 4 medium.

Een paar jaar later stapte ik over op een Wacom 27” Cintiq. Een tekentablet met een ingebouwd scherm, wat natuurlijk ontzettend luxe is. Het was een rib uit mijn lijf en toch heb ik er nooit een cent spijt van gehad.

Voor onderweg heb ik een iPad Pro aangeschaft. Even schetsen in de kantine op het sportveld en thuis op de bank lekker verder tekenen. Heerlijk!

Heeft dit monsterblog jou geholpen? Of zit jouw vraag er niet tussen, zie je een foutje of mis je iets? Reageer dan onderaan het blog. Zo houden wij ons verhaal actueel en compleet en kunnen wij jouw vraag alsnog beantwoorden.

Over de schrijver
Ik ben Roy, bouwjaar 1979 en oprichter van de Pixel Unie. Ik ben gek op digitaal tekenen en foto's bewerken. Met de Pixel Unie ben ik op zoek naar de psychologie achter inspiratie en creativiteit. Een reis waarin ik je graag meenemen naar het ontdekken van creatief vermogen?
suzanne van ginneken
Door

suzanne van ginneken

op 15 May 2020

hi, ik heb een intous 2 en werk op pc en heb op elke pc last van een soort windows bug, dat als je op 1 plek lang drukt dat er dan een rondje komt en je de penopties krijgt. ik heb al uren gegoogled alles geprobeerd, (zelfs een nieuwe pen), en uiteindelijk helpt alleen het uitzetten van de drukgevoeligheid, waarmee ik dus ook hele gave effecten niet meer kan doen. echt balen. als je hier een oplossing voor hebt hoor ik het héél graag

Roy Korpel
Maria Poliakova
Door

Maria Poliakova

op 12 Mar 2022

Hier heb je veel tijd in gestoken! Fijn en uitgebreid artikel. Dank hiervoor!Ik heb een XP-Pen Deco 01 V2 ( https://www.xp-pen.com/product/461.html ) en ben er erg blij mee.Pen houdt lekker vast, voelt alsof je gewoon aan het tekenen bent op papier. Super makkelijk te gebruiken!

Roy Korpel
Door

Roy Korpel

op 14 Mar 2022

Bedankt Maria voor je leuke reactie! Dat is een leuke tablet Maria en kan me voorstellen dat je daar blij mee bent!

Reactie plaatsen

Heb je een vraag?

Wij ontvangen graag jouw vragen en/of suggesties.