Lezen roy! LEZEN!!!
20 september 2021 
16 min. leestijd

Lezen roy! LEZEN!!!

Met een ijzeren karretje voorzien van 12 bakjes en een dikke stapel blauwe papieren orders, verdween ik tussen de smalle stellingen.

Er waren een stuk of 25 gangen met ieder links en rechts duizenden en duizenden doosjes zover het oog kon zien.

Op de blauwe papieren orders stonden de spullen die ik moest verzamelen. Tientallen regels voorzien een artikel omschrijving, artikelnummer en het aantal stuks dat ik moest pakken.

Ik was 18 jaar jong en vloog door de krappe straatjes om indruk te maken op mijn collega’s. In mijn hoofd visualiseerde ik de schouderklop en een knipoog. Goed gedaan Roy. Wat ben je snel!

Als mijn orderkar vol begon te raken, bracht ik mijn gelopen orders naar een grote blauwe houten inpak tafel. Dit was Arnolds domein. Een al oudere man met kort grijs haar en een stoppelbaard.

Ik was een kop groter, maar ik voelde me in zijn aanwezigheid een kop kleiner. Streng keek hij toe als ik mijn bakjes leegde. Geen schouderklop en geen knipoog. Ik ging maar snel weer verder.

Minuten later galmde Arnolds strenge stem door de grote hal. Rooiijjjjj!!! Kom eens hier!! Onzeker kwam ik bij de inpak tafel aan waar Arnold mij op stond te wachten.

“Wat staat hier nou? Staat daar verzinkt of staat daar RVS?”
“Daar staat RVS”
“Waarom pak je dan verzinkt? Lezen Roy!”

Ik verdween weer tussen de stellingen om de verkeerde artikelen op te ruimen en de juiste artikelen op te halen. Eenmaal terug bij de inpak balie keek Arnold me weer streng aan. Een andere order en een ander artikel.

“Roy, wat staat hier nou? M10 moeren of M12 moeren?”
“Daar staat M12”
“Waarom pak je dan M10?”
“Lezen Roy!”
“LEZEN!!!”
Galmde Arnolds stem extra hard door de hal.

De fouten moest ik herstellen met extra kilometers lopen. Hierdoor was ik langer bezig dan de andere orderlopers. Als ik ook minder druk zou doen en iets slimmer zou werken had ik alles klaar én tijd voor een kop koffie.

Over koffie gesproken. Ik heb heel wat 'straf' rondjes koffie moeten halen in mijn periode als orderloper.

Een simpele levensles die ik later opnieuw beleefde in het programma Photoshop. Ook in Photoshop kan je op twee manieren werken. Vlug en snel, of goed en slim.

Ik vloog met mijn orderkarretje door het programma. Zonder na te denken over strategie pakte ik veel lagen en smeet met effecten. Als het eindresultaat maar tof is! Ik pochte zelfs over hoeveel lagen ik wel niet gebruikte.

Als ik mijn bewerkte foto denkbeeldig op de grote blauwe houten inpak tafel klaarzette, was het eindresultaat niet altijd zoals ik had gehoopt.

Als je zonder strategie werkt in Photoshop, maak je vaak destructieve keuzes. Keuzes die je later niet meer terug kunt draaien. Je hebt bovendien ook weinig grip op het eindresultaat.

Ik heb vaak mijn fotobewerkingen opnieuw gedaan. Soms in de avonduren of zelfs in het weekend. Zonde!

Als je slim werkt in Photoshop, ben je in control. Je kunt alles op de inpak tafel aanpassen zodat je niet opnieuw het magazijn in hoeft om eerder gemaakte keuzes te herstellen.

In de Photoshop cursus besteed ik veel aandacht aan slim foto bewerken. Daarom noem ik mijn cursus “Photoshoppen als een BAAS!”

Meer info vind je hier: https://pixelunie.nl/photoshop-cursus/

Over de schrijver
Ik ben Roy, bouwjaar 1979 en oprichter van de Pixel Unie. Ik ben gek op digitaal tekenen en foto's bewerken. Met de Pixel Unie ben ik op zoek naar de psychologie achter inspiratie en creativiteit. Een reis waarin ik je graag meenemen naar het ontdekken van creatief vermogen?
Reactie plaatsen

Heb je een vraag?

Wij ontvangen graag jouw vragen en/of suggesties.