arrow_drop_up arrow_drop_down
5 redenen waarom Photoshoppers met Apple werken
16 oktober 2020 

5 redenen waarom Photoshoppers met Apple werken

Het gevecht tussen Apple en Windows bestaat al sinds de jaren 80. Apple was de piraat en verzette zich tegen de grote giganten zoals Microsoft en HP (Hewlett Packard). Er heeft lettelrijk jarenlang een piratenvlag gewapperd op het dak van Steve Jobs zijn kantoor.

Apple was vroeger de rebel

Nu zijn die tijden al een poosje achter ons en is Apple zelf één van de giganten geworden. In de jaren 90 was Apple hét merk in de grafische sector en in de afgelopen 15 jaar misschien wel bekender vanwege de iPod, iPad en natuurlijk de iPhone.

De relatie tussen Apple en de grafische sector is een tijd geleden dan wel uitgelopen op een echtscheiding, zijn er genoeg redenen te bedenken waarom je met een Apple machine zou willen Photoshoppen. Ik heb er 5 voor je verzameld.

rustige omgeving in met Photoshop te werken

Reden 1: MacOS is een prettig operatie systeem

Eerlijk is eerlijk. Als je een Apple computer opstart is het eerste wat opvalt dat het een fris en opgeruimd operatiesysteem is. De filosofie ‘less is more' is hier echt van toepassing en werkt zeer prettig.

MacOS zit vol met handige ditjes en datjes waar je snel aan zal wennen. Zo kan je ieder document met een tik op de spatie even snel inzien zonder het bijhorende programma op te moeten starten en zit de ‘finder', waarmee je jouw bestanden beheert, handig in elkaar.

Apple besteedt veel aandacht aan looks en sfeer en dat is duidelijk terug te zien in de iconen.

 

Timemachine van Apple is back-upt al je bestanden

Reden 2: Apple Timemachine voor al je back-ups

Timemachine is een standaard ingebouwd back-upsysteem. Ik zal je vertellen dat dit back-upsysteem mij zeker meer dan 50 keer heeft gered en daarmee heeft voorkomen dat ik werk ben verloren of opnieuw moest maken. Als ik de verloren dan wel extra uren maal een uurtarief doe, heeft de computer zichzelf al terugbetaald.

Het mooie van Timemachine is dat je letterlijk terug kan gaan in de tijd. Ben je een bestandje kwijtgeraakt of besef je dat je per ongelijk twee weken geleden een PSD hebt aangepast? Je duikt met een muisklik in Timemachine, je scrolt naar 2 weken terug in de tijd en daar staat je PSD-file nog voordat je hem had aangepast.

 

Reden 3: Ecosysteem tussen al je Apple apparaten

Als er iets is wat je Apple kan nageven  dan is het wel dat alles naadloos met elkaar kan samenwerken. Bezit je een iPhone en een iPad, dan kan het een logische keuze zijn om naar een iMac of een Macbook over te stappen. Neem de telefoon op met je iWatch, kijk films of Netflix via Apple TV of gebruik je iPad als 2e monitor aka tekentablet. Het is allemaal mogelijk.

 

Apple kost wat meer, maar blijft ook meer waard

Reden 4: Apple is duur, maar ook duurzaam

Waar Apple ook bekend om staat is de hoge aanschafprijs. Daar krijgt Apple vaak (terecht) commentaar over. Vooral simpele upgrades waarvan we weten wat de werkelijke waarde is, worden soms zwaar belast.

iMacs lijken duurder dan ze zijn. Prima hardware een fantastisch scherm en dit alles in een strak en mooi compact design. Als je er een vergelijkbare PC tegenover zou zetten qua hardware en monitor zal je tot de conclusie komen dat de aanschaf van een iMac best wel ‘okay' is.

Wat je ook mee moet nemen in je overweging of je wel of niet een Apple machine wilt aanschaffen is dat een Apple product redelijk zijn waarde weet te behouden. Een iMac van 5 jaar oud kan nog makkelijk honderden euro's opleveren.

 

Apple producten hebben een stempel op design gezet

Reden 5: Apple heeft qua design de norm gezet

Over smaak valt niet te twisten. Maar ik ben nog niet veel mensen tegengekomen die het design van Apple afschuwelijk vinden. Apple heeft in de afgelopen jaren een norm gezet dat technologie er niet lomp of lelijk uit hoeft te zien. Steve Jobs was geobsedeerd dat een ontwerp tot in de details clean en mooi was.

Met die filosofie zijn Apple producten prettig voor het oog. Ook neemt een iMac weinig ruimte in beslag en ben je met 1 stekker in het stopcontact klaar. En met een draadloos toetsenbord en muis en ziet je werkplek er opgeruimd en clean uit!

Samenvatting / conclusie

Een Apple product zal niet alle prijzen winnen als snelste computer of best presterend systeem. Wel staan Apple machines bekend om een stabiele omgeving. Apple is in het voordeel dat het overal de vinger in de pap heeft zitten. Ze kiezen of maken hun eigen hardware en schrijven hun eigen software. Apple heeft daardoor veel grip op wat er gebeurt in een systeem. Een groot pluspunt tegenover Windows, die veel meer afhankelijk is van derden voor het up-to-date houden van drivers.

Naast een stabiel systeem heeft het een ingebouwd back-up programma. Het ziet er opgeruimd uit en de hogere kosten vallen best mee als je het eerlijk vergelijkt met de concurrentie.

Het blijft een feit dat Apple producten over het algemeen duurder zijn in aanschaf. Ook heeft Apple al veel keuzes voor je gemaakt wat aan de ene kant keuzestress wegneemt, maar aan de andere kant je ook enige vrijheid begrenst.

Persoonlijke noot

In het dagelijks leven werk ik met Apple én Windows. Mijn conclusie is dat de verschillen tussen de twee niet zo heel groot meer zijn. Beide systemen lijken best wel op elkaar. En het gebruikersgemak voelt op beide platforms prima aan. Voor een potje gamen hoef je ook niet op het Apple platform te zijn. Natuurlijk zijn er games beschikbaar, maar de Tripple A games zal je er niet zo snel vinden.

 

Waarom werk jij met een Apple machine? Heb je nog meer redenen om met Apple te werken? Ik ben benieuwd naar je reactie!

Reactie plaatsen