3 redenen waarom iedere fotograaf met Photoshop wil werken
28 april 2021 
4 min. leestijd

3 redenen waarom iedere fotograaf met Photoshop wil werken

Je hebt al jaren ervaring als fotograaf en hebt een duidelijke mening: foto bewerken is not done. Jij bent de camera meester. Achteraf iets aanpassen aan je foto voelt als vals spelen. Dit hoor ik vaak bij de oude rotten in het vak en ik begrijp het ook wel. Toch hoor ik ook steeds meer fotografen die hierop terug komen.

Waarom zou je starten met Photoshop, een foto moet toch meteen goed uit je camera rollen? Veel fotografen moeten een drempel over om Photoshop los te laten op hun dierbare foto’s. Toch zul je het ook diverse keren hebben meegemaakt. Je hebt schitterende Kodakmomenten vastgelegd, maar als je later de foto’s terugkijkt ben je wat teleurgesteld.

In het echt waren de kleuren zo prachtig, waarom zie je dat op de foto niet terug? En die unieke close-up kans heb je mooi vastgelegd, alleen jammer dat er net iemand voorbij loopt op de achtergrond. Nog harder baal je als je er aan het einde van de dag achter komt dat de instellingen van je camera niet goed stonden.

Al deze foto’s weggooien dan maar? Nee, wacht! Dat is zonde, want met Photoshop kun je zelfs van een op het eerste oog mislukte foto nog een kunstwerk maken. Ontdek de mogelijkheden van Photoshop en je zult versteld staan. Het enige wat je hoeft te doen is foto’s maken in RAW en je hebt alle mogelijkheden om ze achteraf helemaal naar je zin te maken.

Veel fotografen hebben moeite met het idee dat ze Photoshop gebruiken om hun foto na te bewerken. Het voelt als vals spelen. Natuurlijk is dit gekkigheid. Photoshop is gewoon een gereedschap. Net als een camera!

 

Hier 3 simpele redenen om vandaag nog met Photoshop te starten:

1. Camera-instellingen achteraf corrigeren

Je bent een dag helemaal los gegaan met je camera. Prachtige plaatjes heb je voorbij zien komen door de lens. Vol verwachting open je ’s avonds de foto’s op je computer. Enigszins ontgoochelt kijk je naar het scherm, dit was niet wat je ervan verwacht had. Alle foto’s zijn te donker of wit is niet wit, maar blijkt een roze tint te hebben.

Een korte blik op je camera laat zien dat de instellingen verkeerd stonden. Dat is een tegenvaller, want je kunt je foto’s niet even opnieuw maken. Gelukkig hoef je jouw foto’s niet meteen af te schrijven. Met Photoshop kun je deze foutjes heel eenvoudig aanpassen, zodat je toch de prachtige foto’s krijgt waar je op gehoopt had. Heb je de foto’s geschoten in RAW, dan kan dit zelfs zonder op de kwaliteit in te leveren.

2. Altijd de perfecte belichting

Professionele fotografen wachten op de beste belichting. Die gouden uurtje vroeg in de ochtend of later in de middag. Maar jij wilt gewoon foto’s maken wanneer het jou uitkomt. Hoe goed je ook met de instellingen van je camera overweg kunt, soms is het zonlicht gewoon te hard. Er ontstaan scherpe schaduwen, waardoor details verdwijnen.

Gebruik je Photoshop als fotobewerkingsprogramma? Dan ben je altijd een paar klikken verwijderd van de perfecte belichting. Zo krijg je alsnog het mooie plaatje wat jij zag toen je foto’s aan het maken was.

3. Foto’s met perfecte kleuren

Heb je dat ook weleens gehad. Je komt een landschap tegen met schitterende, diepe en sprankelende kleuren. Dat moet vastgelegd worden. Wanneer je later de foto bekijkt op je computer zijn de kleuren ver te zoeken. Natuurlijk ben je afhankelijk van de instellingen van je camera, maar dan nog zijn er situaties waarin je camera niet de perfecte kleuren vast kan leggen.

Gelukkig is er Photoshop. Daarmee bewerk je jouw foto’s en haal je de kleuren weer terug. Net zo adembenemend mooi als je ze in het echt gezien hebt. Dit soort bewerkingen kosten je weinig tijd, maar je houdt er wel foto’s aan over waar je echt trots op kunt zijn.
maak je foto's nog mooier met een nabewerking in photoshop

Photoshop helpt je foto’s realistisch te maken

Natuurlijk kun je met Photoshop bizarre droombeelden maken. De meest uitgebreide fotobewerkingen zijn mogelijk. Je enige grenzen zijn je eigen fantasie. Of denk je bij Photoshop aan keurig opgepoetste modellen in dure modebladen? Natuurlijk is dat ook allemaal mogelijk, maar Photoshop is juist het ideale programma om je foto’s realistisch te maken. Een beeld, precies zoals je het in het echt gezien hebt.

Want hoe goed je camera ook is, de camerasensor haalt het nog steeds niet bij het menselijk oog. En dat is jammer, want je wilt nu juist die prachtige momenten vastleggen, mét de juiste kleuren. Denk bijvoorbeeld aan zo’n schitterende zonsondergang. In de lucht verschijnen de meest fabelachtige kleuren en het landschap lijkt op te lichten door de mooie, warme tinten. Op een foto komen deze kleuren maar zelden tot hun recht. De lucht is overbelicht en het landschap wordt één donker vlak. Van het magische moment is weinig terug te vinden.

“Met Photoshop krijg je de kans om anderen te laten delen in jouw magische momenten.“

Wil je echt de perfecte belichting en kleuren in je foto terug laten komen? Maak meerdere foto’s met verschillende belichtingsinstellingen. Met Photoshop voeg je deze beelden samen, zodat je één foto krijgt waarin alle facetten juist belicht zijn.

Foto’s maken zoals een professionele fotograaf?

Krijg je ook twinkelingen in je ogen als je die schitterende foto’s in bladen zoals National Geographic ziet? Was jij ook maar zo’n goede fotograaf, wat zou je graag zo’n camera in je handen hebben en zo’n beeld schieten…

Doe jezelf niet tekort, want die foto’s komen echt niet rechtstreeks uit de camera. Hier is het een en ander geoptimaliseerd, voor je ze te zien krijgt. Natuurlijk helpt het om een goede camera te hebben en wat oefening kan nooit kwaad om je fotografie-skills naar een hoger niveau te tillen, maar vergeet niet dat het echte ‘wow-effect’ komt door de bewerkingen die achteraf gedaan zijn.

Wil je ook starten met Photoshop? Download de gratis Photoshop beginners PDF met handige tips of leer Photoshoppen als en baas met mijn Photoshop cursus

Over de schrijver
Ik ben Roy, bouwjaar 1979 en oprichter van de Pixel Unie. Ik ben gek op digitaal tekenen en foto's bewerken. Met de Pixel Unie ben ik op zoek naar de psychologie achter inspiratie en creativiteit. Een reis waarin ik je graag meenemen naar het ontdekken van creatief vermogen?
Reactie plaatsen

Heb je een vraag?

Wij ontvangen graag jouw vragen en/of suggesties.